Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
El dijous 19 de desembre vam tancar el primer trimestre amb la sortida a Figueres, on vam poder visitar la casa natal de Salvador Dalí i el Teatre Museu Dalí. Vam acabar la jornada fent un bon tiberi al restaurant Oliveres de Besalú.
Si voleu veure més fotografies cliqueu l'enllaç que teniu a sota
El proper dijous 19 de desembre tancarem el trimestre amb una sortida a Figueres. Farem dues visites, una de guiada al Teatre-Museu Dalí i una altra a la casa natal de Salvador Dalí. Dinarem al restaurant Oliveras de Besalú i en acabat tornarem cap a Argentona.
Dia: Dijous 19 de desembre
Hora de trobada: 8h matí
Lloc: Tramvia
El dijous 28 de novembre podrem assistir a la conferència "Dalí, l'enfant terrible del surrealisme" a càrrec de Judith Urbano, doctora en Història de l'art.
"DALÍ, L'ENFANT TERRIBLE DEL SURREALISME"
Repassarem la vida i obra de Salvador Dalí i donarem les claus per entendre les diferents etapes per les que va passar la seva pintura, així com les diferents excentricitats que va protagonitzar i els problemes que això li va donar amb diferents col·lectius i persones.
JUDITH URBANO
Degana de la Facultat d'Humanitats i professora agregada de la UIC. Doctora en història de l'art per la Universitat de Barcelona. Com a investigadora, s'ha especialitzat en l'art del segle XIX i començaments del XX, i més concretament en arquitectura eclèctica i modernista. Ha participat en congressos internacionals i ha donat conferències sobre història de l'art i sobre innovació docent en arquitectura. És la investigadora principal del Grup de Recerca Història, Arquitectura i Disseny (GRHAD). Ha estat comissària de diferents exposicions, així com editora i autora dels seus catàlegs: "Gaudí a París l'any 1910" (2003) a la UIC, "La Mansana de la Discòrdia" (2015) a la Casa Lleó Morera i "La Casa Gralla, el periple d'un monument" (2016) al Museu d'Història de la Ciutat (MUHBA).
Dia: 28 de novembre
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
Encetem les sortides culturals de mig dia visitant el Museu del Disseny.
En Pere Fradera, dissenyador i artista, ens ha dedicat una visita guiada al Museu del Disseny com a complement de la conferència "Quatre moments estel·lars de la Història del Disseny" que ell mateix ens va oferir el passat 25 de gener.
Encetem una nova activitat, les sortides culturals de mig dia.
Com a complement de la conferència "Quatre moments estel·lars de la Història del Disseny" que el passat 25 de gener ens va oferir en Pere Fradera, hem organitzat una visita al Museu del Disseny de Barcelona pel proper dijous 9 de maig a la tarda. De la mà d'en Pere Fradera, dissenyador i artista, ens endinsarem en el món del disseny.
Dia: 9 de maig (tarda)
Hora: 16h
Lloc de trobada: Davant del tramvia
El dia 25 de gener podrem assistir a la conferència "Quatre moments estel·lars en la història del disseny" a càrrec de Pere Fradera Barceló
QUATRE MOMENTS ESTEL·LARS EN LA HISTÒRIA DEL DISSENY
Tots vivim envoltats d'objectes i elements resultants de l'activitat dels dissenyadors. Malgrat que són utilitzats habitualment per milions de persones, als ulls de molta gent no queda gaire clar quina utilitat tenen el disseny i els dissenyadors.
Sovint es pensa que el disseny és només una aportació estètica, dedicada tan sols a millorar la bellesa dels objectes i que moltes vegades és fruit de capricis dels seus creadors o de modes frívoles i passatgeres.
Ben segur que en aquesta percepció hi han contribuït algunes actituds del mateix gremi.
Hem escollit quatre obres de la història del disseny que creiem que demostren la utilitat i la raó de ser de la professió de dissenyador i, alhora, permeten veure maneres de treballar per resoldre problemes diversos en moments històrics diferents.
El dia 16 de novembre de 2023 i en les conferències programades pel primer trimestre del curs 2023/2024 "Lluís Domènech i Montaner. Claus per entendre la seva arquitectura"a càrrec de Gemma Martí Rey
GEMMA MARTÍ REY
Conservadora-restauradora de Béns Culturals, Gestora Cultural, coordinadora del CEDIM i co-comissària de l'Any Domènech i Montaner
El dia 5 d'octubre de 2023, en la sessió inaugural del curs 2023/2024 s'oferirà la lectura dramatitzada "Negatius" Robert Capa i Gerda Taro"
A càrrec dels actors Fanny Bullo i Josep Maria Roviralta.
Negatius és un projecte que aborda la figura de Robert Capa i Gerda Taro des d'una òptica de ficció. La trama repassa els fets més rellevants dels fotoreporters de guerra i també porta a debat com ha canviat la concepció d'aquestes figures amb el pas del temps. La invisibilització de la dona, l'ètica periodística en la narració de conflictes bèl·lics o la revisió de la pròpia història (ambdós foren personatges cabdals en la Guerra Civil Espanyola) són alguns dels temes presents en la peça que, a través d'un format íntim, pretén interpel·lar l'espectador i convidar-lo a reflexionar.
Podeu veure l'entrevista de presentació de la representació per part dels actors a Televio de Sabadell
Dia: 5 d'octubre
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dia 8 de juny de 2023, es farà la sortida trimestral al MonEstir de Sant Pere de Rodes, on a part de la visita rebrem la conferència "1000 anys d'Historia"
SANT PERE DE DODES
El Monestir de Sant Pere de Rodes s'aixeca en un dels cims de la Serra de Rodes, una cadena a primera línia de mar al nord de l'Alt Empordà. És un dels nombrosos testimonis de l'arquitectura romànica catalana, però potser és un dels més sofisticats arquitectònicament.
Del segle XI al XIV va ser el principal centre espiritual del comtat d'Empúries i el seu esplendor es mostra en les grans dimensions del conjunt monacal. Aquest està format per l'església, el campanar, el claustre, les sagristies, les dependències convencionals per fer-hi vida i el Palau de l'Abat.
El monestir està construït en terrasses per adaptar-se al terreny i els diversos edificis s'organitzen al voltant del claustre i l'església, aixecada entre els segles X i XI. En aquests dos edificis s'hi pot apreciar una mostra excepcional de l'escultura romànica: les columnes (originals de l'antiguitat) i els capitells que les coronen ens parlen de la marcada influència clàssica que té aquesta singular església.
A l'exterior, la portalada, a càrrec del Mestre de Cabestany, mostrava diferents escenes de la vida de Crist esculpides en marbre blanc. Els escassos fragments que han arribat fins a nosaltres ens donen mostra de la seva extraordinària qualitat, probablement una de les millors de la seva època.
Des del monestir es pot gaudir d'una de les millors vistes del Cap de Creus. Poc abans d'arribar-hi, hi ha les restes del poble medieval de Santa Creu de Rodes, entre les quals destaca l'església de Santa Helena de Rodes.
- 12 de gener " La Renaixença musical catalana" (Una mirada a la música catalana del s.XIX a principis del s.XX)
a càrrec de Joan Vives Bellalta Flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical català
- 19 de gener
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona
- 26 de gener "Les muntanyes més boniques del món"
a càrrec de Jordi Camins Just Especialista en glaciologia, apassionat de l'estudi dels glaciars. Alpinista i divulgador dels efectes que el canvi climàtic causa en el planeta.
- 2 de febrer Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona
- 9 de febrer "Alimentació, nutrició i epigènetica"
a càrrec de Mª Teresa García Jimènez Farmacèutica, biològa i nutricionista de Salut Pública
- 23 de febrer "Present i futur de l'horta del Maresme"
a càrrec de Miquel Riera Malet
- 2 de març
Sortida a Aitona "Arbres fruiters en flor"
- 9 de març "L'enginy invisible"
a càrrec de Núria Salam Ballesteros Dra. en Ciència dels materials i enginyera metal-lúrgica
- 23 de març "La guerra d'Ucraïna vista des de dins"
a càrrec de Lluís Caelles Garreta Periodista. Redactor de la secció d'Internacional de TV3. Enviat especial de TV3 a Kiiv
Treball presentat per l'alumna Pilar Pineda Alario
Reivindicació de Julie Manet, la pintora que va viure envoltada dels millors impressionistes
Les dones sempre han passat desapercebudes en la història en comparació amb els homes i l'art no n'és una excepció. Quin ha sigut el paper de les dones a la història de l'art? Quines grans dones hi ha hagut al llarg de la història de l'art? Qui era la Julie Manet, la dona que va viure envoltada dels millors impressionistes? Què explicava al seu diari íntim veient el dia a dia d'aquests?
El meu Treball de Recerca té com a objectiu principal reivindicar el paper de la dona i visibilitzar-la, per aquest motiu he treballat el paper de les dones al llarg de les diferents èpoques, algunes de les dones pintores que han aconseguit un renom tot i les prohibicions i els impediments. També, veient la situació de la dona pintora en alguns dels museus més coneguts i importants de reu del món, i per descomptat quins van ser els detonants d'aquestes línies de recerca sobre el tema. Sobretot conèixer la situació que va viure la Julie Manet, més concretament el que explicava al seu diari de joventut, la seva pintura com a aprenent dels millors, les obres on ella apareix com a model i l'exposició que li van dedicar al museu Marmottan Monet de París.
S'ha fet el23 de desembre de 2021 la Sortida a Mataró. Visita a la Capella dels Dolors, a Santa Maria de Mataró
Ha estat molt interessant i les dues guies han explicat molt bé tot el que és la Capella i el seu sentit.