Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
HISTÒRIA
El dia 25 de gener podrem assistir a la conferència "Quatre moments estel·lars en la història del disseny" a càrrec de Pere Fradera Barceló

QUATRE MOMENTS ESTEL·LARS EN LA HISTÒRIA DEL DISSENY
Tots vivim envoltats d'objectes i elements resultants de l'activitat dels dissenyadors. Malgrat que són utilitzats habitualment per milions de persones, als ulls de molta gent no queda gaire clar quina utilitat tenen el disseny i els dissenyadors.

Sovint es pensa que el disseny és només una aportació estètica, dedicada tan sols a millorar la bellesa dels objectes i que moltes vegades és fruit de capricis dels seus creadors o de modes frívoles i passatgeres.

Ben segur que en aquesta percepció hi han contribuït algunes actituds del mateix gremi.

Hem escollit quatre obres de la història del disseny que creiem que demostren la utilitat i la raó de ser de la professió de dissenyador i, alhora, permeten veure maneres de treballar per resoldre problemes diversos en moments històrics diferents.
El dia 11 de gener iniciem el segon trimestre del curs, amb la conferència "L'escola pianística catalana" a càrrec del, ja conegut per nosaltres, divulgador musical Joan Vives Bellalta.

L'ESCOLA PIANÍSTICA CATALANA
Amb el retorn a Barcelona de Pere Tintorer el 1849, després de la seva llarga estada professional per terres franceses, començarà una nova etapa de brillantor pianística representada pels seus deixebles, entre els quals Joan Baptista Pujol tindrà un paper decisiu en aquella nova situació d'esplendor interpretatiu. De l'aula de Pujol sortiran els pianistes llegendaris que tots coneixem com ara Isaac Albèniz, Enric Granados, Ricard Viñes, Joaquim Malats i uns quants noms més, referents absoluts d'aquell gran moment, no només interpretatiu sinó també creatiu musical.
El dia 21 de desembre de 2023 i com a tancament del primer trimestre del curs 2023/2024, en el marc de les properes festes nadalenques, oferirem la conferència "El Cant de la Sibil·la" amb escenificació i cant a càrrec de "Laura de Castellet i de Ramon"

EL CANT DE LA SIBIL·LA
Interpretació musical, durant la nit de Nadal, d'uns versos sobre els senyals del judici final i de l'adveniment del Crist, posats en boca de la sibil·la Eritrea
El cant llatí fou traduït a les llengües romàniques a partir del segle XIII, i el primer testimoniatge català és també d'aquest segle. Ultra el simple cant, consta que la cerimònia constituïa una autèntica escena dramàtica on la Sibil·la era encarnada per un petit cantor abillat convencionalment, a vegades com una dona. El pas de cant a escena dramàtica tingué lloc en convertir-se el sermó Contra iudaeos en el drama litúrgic Ordo prophetarum (~1096), en el qual eren cridats a declarar llurs vaticinis messiànics diversos profetes de l'Antic Testament, uns quants del Nou i alguns gentils, entre ells la sibil·la Eritrea, que hi cantava el Iudicii signum.
Com a continuació de la conferència, oferta dins del Monografic "La Europa del Segle XX", sobre el Feixismes i per poder ampliar la visió de aquell periode s'ha programat la visualització de la pel·lícula "Novecento"
El dia 23 de novembre de 2023, i com a tercera conferència dins del monogràfic "La Europa del Segle XX", oferirem la conferencia "Els Feixismes" a càrrec del Dr. Daniel Roig i Sanz
El dia 16 de novembre de 2023 i en les conferències programades pel primer trimestre del curs 2023/2024 "Lluís Domènech i Montaner. Claus per entendre la seva arquitectura"a càrrec de Gemma Martí Rey

GEMMA MARTÍ REY
Conservadora-restauradora de Béns Culturals, Gestora Cultural, coordinadora del CEDIM i co-comissària de l'Any Domènech i Montaner
El dia14 de novembre: com a complement de la segona conferencia del monogràfic "La Europa del Segle XX" es projectarà la pel·licula "Octubre" de Sergei Eisenstein i Grigori Aleksandrov, que fà referencia a la Revolució Russa.
Enguany s'està impartint a l'Aula un curs monogràfic amb el tema "L'Europa del segle XX". En el marc d'aquest curs, s'hi ha afegit una proposta, no prevista inicialment, consistent en la projecció d'una pel·lícula, en format de cine-fòrum, relacionada amb el tema que s'hagi tractat en cada sessió. Les pel·lícules es projectaran els dimarts següents a la conferència corresponent, a les 7 de la tarda.
El dia 9 de novembre de 2023 i com a segona conferencia del monogràfic L'Europa del Segle XX, el professor Daniel Roig i Sanz ens parlarà de "La Revolució Russa i el Naixement de l'URSS (1917-1922)"

Professor DANIEL ROIG I SANZ professor d'Història Contemporània I Món Actual
Com a complement de la primera conferència dins del monogràfic "L'Europa del Segle XX" que tractava sobre la Primera Guerra Mundial.
Es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial a les 19:00 hores del dia 7 de novembre de 2023 la pel·lícula

SENDEROS DE GLORIA de Stanley Kubrick
el dia 26 d'octubre de 2023, com a primera conferència del Monogràfic d'aquest curs s'ha parlat de "LA I GUERRA MUNDIAL." a càrrec del Dr. Daniel Roig i Sanz

DR. DANIEL ROIG I SANZ

Doctor en Història Contemporània (Universitat de Barcelona) (menció europea).
El dia 5 d'octubre de 2023, en la sessió inaugural del curs 2023/2024 s'oferirà la lectura dramatitzada "Negatius" Robert Capa i Gerda Taro"

A càrrec dels actors Fanny Bullo i Josep Maria Roviralta.

Negatius és un projecte que aborda la figura de Robert Capa i Gerda Taro des d'una òptica de ficció. La trama repassa els fets més rellevants dels fotoreporters de guerra i també porta a debat com ha canviat la concepció d'aquestes figures amb el pas del temps. La invisibilització de la dona, l'ètica periodística en la narració de conflictes bèl·lics o la revisió de la pròpia història (ambdós foren personatges cabdals en la Guerra Civil Espanyola) són alguns dels temes presents en la peça que, a través d'un format íntim, pretén interpel·lar l'espectador i convidar-lo a reflexionar.

Podeu veure l'entrevista de presentació de la representació per part dels actors a Televio de Sabadell

Dia: 5 d'octubre
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
MONOGRÀFIC D'HISTÒRIA

L'EUROPA DEL SEGLE XX

Impartiran el Monogràfic professors i professores del Departament d'Història I Arqueologia de la Universitat de Barcelona.
El dia 8 de juny de 2023, es farà la sortida trimestral al MonEstir de Sant Pere de Rodes, on a part de la visita rebrem la conferència "1000 anys d'Historia"


SANT PERE DE DODES

El Monestir de Sant Pere de Rodes s'aixeca en un dels cims de la Serra de Rodes, una cadena a primera línia de mar al nord de l'Alt Empordà. És un dels nombrosos testimonis de l'arquitectura romànica catalana, però potser és un dels més sofisticats arquitectònicament.

Del segle XI al XIV va ser el principal centre espiritual del comtat d'Empúries i el seu esplendor es mostra en les grans dimensions del conjunt monacal. Aquest està format per l'església, el campanar, el claustre, les sagristies, les dependències convencionals per fer-hi vida i el Palau de l'Abat.

El monestir està construït en terrasses per adaptar-se al terreny i els diversos edificis s'organitzen al voltant del claustre i l'església, aixecada entre els segles X i XI. En aquests dos edificis s'hi pot apreciar una mostra excepcional de l'escultura romànica: les columnes (originals de l'antiguitat) i els capitells que les coronen ens parlen de la marcada influència clàssica que té aquesta singular església.

A l'exterior, la portalada, a càrrec del Mestre de Cabestany, mostrava diferents escenes de la vida de Crist esculpides en marbre blanc. Els escassos fragments que han arribat fins a nosaltres ens donen mostra de la seva extraordinària qualitat, probablement una de les millors de la seva època.

Des del monestir es pot gaudir d'una de les millors vistes del Cap de Creus. Poc abans d'arribar-hi, hi ha les restes del poble medieval de Santa Creu de Rodes, entre les quals destaca l'església de Santa Helena de Rodes.
Enguany AFOPA, ha signat de nou el conveni amb el Parlament de Catalunya per participar regularment en uns tallers dissenyats per al col·lectiu d'alumnes de les aules agrupades.

Adjuntem el document on podem informar-nos del pla formatiu i el calendari que ens han fet arribar des del Parlament de Catalunya, del "Taller Parlament i Ciutadania. L'experiència de ser Diputat", i de les Visites al Palau del Parlament que es duran a terme en aquesta primera convocatòria d'abril a juny.

El nombre d'assistents a cada un dels tallers serà d'un màxim de 25 persones al igual que a les visites.

Per aquesta primera convocatòria s'han programat 3 tallers (grups), en diferents dates i que consten de quatre sessions. Les tres primeres sessions de cada grup es faran en l'horari de 5h a 7h de la tarda i l'última sessió de 10h a 12h del migdia, horari en que se celebren els Plens del Parlament.

Per inscriure's, als tallers i/o fer la visita és imprescindible omplir el/s següent/s formulari/s al més aviat possible,

.Enllaç al formulari per inscriure's als TALLERS:clikeu aquí

Enllaç al formulari per fer la VISITA al Palau del Parlament:, clikeu aqui

Tambe podeu contactar amb l'Aula al telefon 625569749 (Anna Serra)