Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
SORTIDES
El proper dijous 19 de desembre tancarem el trimestre amb una sortida a Figueres. Farem dues visites, una de guiada al Teatre-Museu Dalí i una altra a la casa natal de Salvador Dalí. Dinarem al restaurant Oliveras de Besalú i en acabat tornarem cap a Argentona.

Dia: Dijous 19 de desembre
Hora de trobada: 8h matí
Lloc: Tramvia
El dimecres 23 vam encetar les sortides culturals d'aquest curs amb una visita al Museu de la Ciència Cosmocaixa de Barcelona.
Al planetari un grup va poder assistir a la projecció "Postals d'uns altres mons" i l'altre a "Forats negres" , també vàrem poder visitar la Sala Univers i el Bosc inundat.

Si voleu veure més fotografies cliqueu l'enllaç que teniu a sota
La primera sortida cultural d'enguany la farem el dimecres 23 d'octubre a la tarda.

Com a complement de la conferència "Gaia. Mil milions d'ulls per a mil milions d'estrelles", hem organitzat una visita guiada al Planetari del Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona.
Les inscripcions es faran el primer dia de curs, 3 d'octubre, una estoneta abans de l'acte d'inauguració. El preu és de 15€

Dia: dimecres 23 d'octubre (tarda)
Hora: 15:30h
Lloc de trobada: Davant del tramvia
Hem tancat el curs amb una sortida a Cardona, on hem visitat la Muntanya de la Sal i el casc antic del municipi.

Si voleu veure més fotografies cliqueu l'enllaç que teniu a sota
El proper dijous 20 de març tancarem el curs amb una sortida a Cardona. Farem dues visites guiades, la primera al Parc Cultural de la Muntanya de la Sal i la segona al casc antic de Cardona. Dinarem al restaurant la Bauma a Cardona mateix i en acabat tornarem cap a Argentona.

Dia: Dijous 20 de març
Hora de trobada: 8h matí
Lloc: Tramvia
Encetem les sortides culturals de mig dia visitant el Museu del Disseny.

En Pere Fradera, dissenyador i artista, ens ha dedicat una visita guiada al Museu del Disseny com a complement de la conferència "Quatre moments estel·lars de la Història del Disseny" que ell mateix ens va oferir el passat 25 de gener.
Encetem una nova activitat, les sortides culturals de mig dia.

Com a complement de la conferència "Quatre moments estel·lars de la Història del Disseny" que el passat 25 de gener ens va oferir en Pere Fradera, hem organitzat una visita al Museu del Disseny de Barcelona pel proper dijous 9 de maig a la tarda. De la mà d'en Pere Fradera, dissenyador i artista, ens endinsarem en el món del disseny.

Dia: 9 de maig (tarda)
Hora: 16h
Lloc de trobada: Davant del tramvia
La sortida a Olot ha tancat el segon trimestre d'enguany. Hem començat amb una visita guiada a l'Espai Cràter, centre de referència en volcans, ciència i societat. Situat a l'interior del volcà Puig del Roser, l'edifici està concebut com un element més de l'experiència i compta amb una exposició innovadora i interactiva. En acabar la visita s'han fet dos grups, un s'ha enfilat fins a l'ermita de Sant Francesc, situada en el cràter del volcà Montsacopa i l'altre ha fet un recorregut pel centre d'Olot. Un bon tiberi a Besalú i una passejada pel poble ha posat el punt i final a la sortida.
El proper divendres 22 de març tenim programada una visita guiada a l'Espai Cràter d'Olot. Després farem una caminada d'una hora i mitja aproximadament pel Volcà Montsacopa fins a l'ermita de Sant Francesc (aquesta activitat és opcional). Recomanem portar calçat còmode i bastons qui els necessiti. Anirem a dinar al restaurant Oliveras de Besalú que ens ofereix un bufet lliure.
No ha estat possible organitzar la sortida el dijous 21, tal i com estava previst, per problemes d'agenda de l'Espai Cràter.

Dia: Divendres 22 de març
Hora de trobada: 8h matí
Lloc: Tramvia
Us comuniquem la 2a convocatòria del "Taller Parlament i Ciutadania. L'experiència de ser Diputat" oberts per el col·lectiu d'alumnes de les aules agrupades, que estan preparats per fer-se en aquest darrer trimestre de l'any 2023.
El dia 8 de juny de 2023, es farà la sortida trimestral al MonEstir de Sant Pere de Rodes, on a part de la visita rebrem la conferència "1000 anys d'Historia"


SANT PERE DE DODES

El Monestir de Sant Pere de Rodes s'aixeca en un dels cims de la Serra de Rodes, una cadena a primera línia de mar al nord de l'Alt Empordà. És un dels nombrosos testimonis de l'arquitectura romànica catalana, però potser és un dels més sofisticats arquitectònicament.

Del segle XI al XIV va ser el principal centre espiritual del comtat d'Empúries i el seu esplendor es mostra en les grans dimensions del conjunt monacal. Aquest està format per l'església, el campanar, el claustre, les sagristies, les dependències convencionals per fer-hi vida i el Palau de l'Abat.

El monestir està construït en terrasses per adaptar-se al terreny i els diversos edificis s'organitzen al voltant del claustre i l'església, aixecada entre els segles X i XI. En aquests dos edificis s'hi pot apreciar una mostra excepcional de l'escultura romànica: les columnes (originals de l'antiguitat) i els capitells que les coronen ens parlen de la marcada influència clàssica que té aquesta singular església.

A l'exterior, la portalada, a càrrec del Mestre de Cabestany, mostrava diferents escenes de la vida de Crist esculpides en marbre blanc. Els escassos fragments que han arribat fins a nosaltres ens donen mostra de la seva extraordinària qualitat, probablement una de les millors de la seva època.

Des del monestir es pot gaudir d'una de les millors vistes del Cap de Creus. Poc abans d'arribar-hi, hi ha les restes del poble medieval de Santa Creu de Rodes, entre les quals destaca l'església de Santa Helena de Rodes.
Enguany AFOPA, ha signat de nou el conveni amb el Parlament de Catalunya per participar regularment en uns tallers dissenyats per al col·lectiu d'alumnes de les aules agrupades.

Adjuntem el document on podem informar-nos del pla formatiu i el calendari que ens han fet arribar des del Parlament de Catalunya, del "Taller Parlament i Ciutadania. L'experiència de ser Diputat", i de les Visites al Palau del Parlament que es duran a terme en aquesta primera convocatòria d'abril a juny.

El nombre d'assistents a cada un dels tallers serà d'un màxim de 25 persones al igual que a les visites.

Per aquesta primera convocatòria s'han programat 3 tallers (grups), en diferents dates i que consten de quatre sessions. Les tres primeres sessions de cada grup es faran en l'horari de 5h a 7h de la tarda i l'última sessió de 10h a 12h del migdia, horari en que se celebren els Plens del Parlament.

Per inscriure's, als tallers i/o fer la visita és imprescindible omplir el/s següent/s formulari/s al més aviat possible,

.Enllaç al formulari per inscriure's als TALLERS:clikeu aquí

Enllaç al formulari per fer la VISITA al Palau del Parlament:, clikeu aqui

Tambe podeu contactar amb l'Aula al telefon 625569749 (Anna Serra)
Conferències del segon trimestre 2022/2023

- 12 de gener
" La Renaixença musical catalana" (Una mirada a la música catalana del s.XIX a principis del s.XX)
a càrrec de Joan Vives Bellalta Flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical català

- 19 de gener
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 26 de gener
"Les muntanyes més boniques del món"
a càrrec de Jordi Camins Just Especialista en glaciologia, apassionat de l'estudi dels glaciars. Alpinista i divulgador dels efectes que el canvi climàtic causa en el planeta.

- 2 de febrer
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 9 de febrer
"Alimentació, nutrició i epigènetica"
a càrrec de Mª Teresa García Jimènez Farmacèutica, biològa i nutricionista de Salut Pública

- 23 de febrer
"Present i futur de l'horta del Maresme"
a càrrec de Miquel Riera Malet

- 2 de març
Sortida a Aitona
"Arbres fruiters en flor"

- 9 de març
"L'enginy invisible"
a càrrec de Núria Salam Ballesteros Dra. en Ciència dels materials i enginyera metal-lúrgica

- 23 de març
"La guerra d'Ucraïna vista des de dins"
a càrrec de Lluís Caelles Garreta Periodista. Redactor de la secció d'Internacional de TV3. Enviat especial de TV3 a Kiiv
La sortida segons les impresions ha estat un èxit, i els participants han quedat amb ganes de fer-ne un altre.
Cap a principis de març els presseguers dels camps que envolten Aitona esclaten de color rosa i és un espectacle gratuït espectacular. La floració coincideix amb les fases de la lluna i normalment l'esplendor és la setmana de la lluna plena de març. De vegades és més cap al principi de mes, d'altres a mitjans de mes. Ens hem informat amb pagesos de la zona i ens han aconsellat aquesta data com a més probable. Esperem que la meteorologia ens respecti.

El castell de Gardeny és un conjunt monumental situat damunt del turó de Gardeny, un dels dos turons de la ciutat de Lleida, alçat durant la segona meitat del s.XII, per l'Ordre del Temple.

Quan a la primavera de l'any 1149, el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV iniciava el setge de la ciutat musulmana de Lleida des del mateix turó de Gardeny, comptava amb la col.laboració de la milícia Templera, que hi contribuí amb l'enviament d'efectius militars. Un cop conquerida la ciutat, i en agraïment a la seva participació, el mateix comte lliurava a la milícia diversos béns entre els quals s'inclouria el mateix turó de Gardeny.

El fet de constituir un complex templer alçat de nova planta que encara manté intactes els principals edificis del s. XII, converteix aquest castell en un testimoni excepcional de l'arquitectura templera a la corona d'Aragó.

La seva estructura presenta fórmules innovadores en el context del moment, conservant a dia d'avui, bona part del perímetre de muralles,i dins del recinte hi ha dos edificacions: la torre habitació o torre mestra de dues plantes amb diverses dependències, una torre de l'homenatge adossada que acollia les dependències nobles de la casa, i l'esglèsia conventual, un edifici singular que conserva un dels pocs testimonis a Europa de pintura mural en edificis templers.
El 1 de desembre s'ha desenvolupat la sortida trimestral consistent en una visita guiada a la Colònia Vidal de Puig-Reig i una conferència sobre la vida quotidiana a les colònies fabrils de l'Alt Llobregat a càrrec de Ramon Soler i Riba, fill de la colònia Guixaró, una altra colònia del Berguedà i que coneix de primera mà el tema, per la seva pròpia experiència vital. És autor de diverses històries novel·lades, com "Fil i carbó", "Estel", "Peguera i l'home de gel"i "Peguera: l'ànima d'un poble"

COLONIA VIDAL

La Colònia Vidal mostra com era el dia a dia dels treballadors d'una colònia textil de principis del segle XX. S'hi organitzen visites d'escoles, grups i particulars amb reserva prèvia.

La Colònia Vidal de Puig-reig explica in situ com era la vida d'una colònia textil de principis del segle XX, que se'ns mostra a través d'un passeig pels edificis que la formen: l'escola, la fàbrica, les cases, l'esglèsia, la peixateria, la biblioteca, el safareig, les dutxes, el teatre, la carnisseria, la barberia, els horts, la sucursal bancària, etc.

Una exposició permanent mostra el dia a dia dels treballadors de la colònia i els serveis del conjunt industrial.