Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
MONOGRÀFIC
El dijous 27 de març tenim programada la 8ª sessió del monogràfic, "La nouvelle vague" a càrrec de Jacint Fornols

"LA NOUVELLE VAGUE"
A finals de la dècada dels 50 els crítics de la revista francesa Cahiers de Cinema varen començar a escriure cròniques molt negatives a les pel·lícules convencionals que ells consideraven excessivament respectuoses de les estructures i convencions imperants en aquells moments.
Molts dels seus crítics estaven preparats i disposats a passar del camp de la teoria al de la pràctica assumint unes pel·lícules de poc pressupost i pocs recursos i amb la major llibertat d'expressió semblant al que havia fet el cinema italià al acabar la segona guerra mundial. La mateixa revista va batejar aquest conjunt de realitzadors amb el nom de la Nova Onada.
El moviment comença quan Claude Chabrol, gràcies a una herència que havia rebut la seva dona, pot dirigir El bello Sergio. Serà, però, El quatre-cents cops de François Truffaut (1959) la que desvetllarà l'interès dels crítics dels diaris i consagrarà el moviment, pel·lícula que visionarem en aquesta sessió

JACINT FORNOLS
És crític de cinema i director del programa de cinema de Televisió Mataró ÚLTIMA SESSIÓ.

Dia: 27 de M
Hora: 17h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 13 de març farem la 7ª sessió del monogràfic, "El musical" a càrrec de Jesús González

"EL MUSICAL AMERICÀ"
La música ha tingut sempre un gran atractiu. Però molt aviat el mon de l'espectacle va descobrir que no n'hi havia prou "escoltant" música. La gent volia veure de prop els músics i els cantants. A Europa l'Òpera i alguns dels seus derivats com l'opereta i més proper la "sarsuela" van tenir gran predicament.
Un tipus de música que potser no podia ser massa apreciada per la majoria de la població americana. Els grans hotels de descans, els balnearis al costat de mar varen ser aixopluc de músics que varen crear orquestres de ball inoblidables.
El cinema americà va recollir aquest corrent introduint la música i el ball a les pel·lícules no només com acompanyament sinó com element protagonista.
Poques persones podrien citar més de tres o quatre musicals que no fossin americans.
En aquesta sessió veurem la pel·lícula "Cantando bajo la lluvia" de Stanley Donen (1952)

JESÚS GONZÁLEZ
mestre i historiador de l'art. Ha escrit sobre cinema a 'El núvol', 'Tribuna Maresme' o 'Crazy Friday' i també a 'El Cinèfil' com a Hotel Elèctric (una associació per fer promoció del cinema). També ha participat com a crític de cinema a diversos programes de Mataró Ràdio. Forma part de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC).

Dia: 13 de febrer
Hora: 17h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 27 de febrer farem la 6ª sessió del monogràfic, "El cinema en els grans espais" a càrrec de Jacint Fornols

"EL CINEMA EN ELS GRANS ESPAIS"
Els Estats Units d'Amèrica eren, quan va sortir el cinema, un país en plena formació. L'immens territori que abastava estava pràcticament desert i el govern que s'havia independitzat d'Anglaterra es va atribuir el dret de repartir aquelles terres sobretot als milers d'immigrants que arribaven d'Europa fugint de la fam i la misèria sense tenir cap respecte per les comunitats indígenes que hi vivien des de temps remots.
La conquesta del territori va haver de desenvolupar mitjans de transport, les caravanes, els cavalls, les diligències i finalment el tren que permetessin els desplaçaments. Ocupar però un territori sense cap control va desenvolupar també solucionar els problemes amb la violència i les armes. La justícia depenia, sovint, de la voluntat dels més poderosos que no varen dubtar en utilitzar pistolers professionals per imposar-la.
En aquesta sessió veurem la pel·lícula "La diligència" de John Ford (1939)

JACINT FORNOLS
És crític de cinema i director del programa de cinema de Televisió Mataró ÚLTIMA SESSIÓ.

Dia: 27 de febrer
Hora: 17h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 13 de febrer reprenem el monogràfic amb la cinquena sessió, "La comèdia americana" a càrrec d'en Jesús Gonzàlez.

"LA COMÈDIA AMERICANA"
Probablement la comèdia americà no pot ser considerada un moviment de ruptura dins la història del cinema. Cal, però, pensar que aquest és un tipus de comèdia que difícilment s'ha produït en d'altres països.
Per dues raons:
Primera perquè va ser un tipus de cinema que va constituir un magistral i intel·ligent sistema de propaganda dels modus de vida americà. Ja ho sabeu, a EUA, treballant honestament, qualsevol persona pot arribar a ser president.
I segona perquè aquesta comèdia va ser inventada i realitzada precisament per directors immigrants agraïts que varen fugir principalment d'Europa per la pobresa o els problemes polítics dels seus països d'origen.
En aquesta sessió veurem la pel·lícula "It Happened One Night" de Frank Capra (1934)

JESÚS GONZÀLEZ
Mestre i historiador de l'art. Ha escrit sobre cinema a 'El núvol', 'Tribuna Maresme' o 'Crazy Friday' i també a 'El Cinèfil' com a Hotel Elèctric (una associació per fer promoció del cinema). També ha participat com a crític de cinema a diversos programes de Mataró Ràdio. Forma part de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC).

Dia: 13 de febrer
Hora: 17h
Lloc: Centre Parroquial
Us adjuntem l'enllaç de l'entrevista que el digital cultural ENLLAÇ ha fet a en Toni Segarra, coordinador del Monogràfic d'enguany de l'Aula: "Història del cinema: Moviments de ruptura"
La sessió del monogràfic d'enguany del dijous 5 de desembre centrada en "el neorealisme italià" a càrrec de Toni Segarra, s'ha hagut d'anul·lar per un imprevist indefugible del conferenciant. Quan la tinguem "reprogramada" us n'informarem.

"EL NEOREALISME ITALIÀ"
Els moviments de ruptura acostumen a estar lligats a la realitat política i social del moment. Itàlia acabava de sortir d'una guerra com a perdedora, malgrat en els darrers moments hagués renegat del feixisme i s'hagués unit als aliats.
La indústria del cinema era, en la pràctica, inexistent i la gent del carrer tenia problemes per menjar i per disposar d'un aixopluc en condicions. Per això realitzadors com Vittorio De Sica, Roberto Rossellini, Giuseppe De Santis, Mario Monicelli i Luchino Visconti prenen l'opció d'explicar els problemes de la gent traient les càmeres al carrer i treballant amb actors no professionals.
En aquesta sessió veurem "Roma, ciutat oberta" de Roberto Rossellini.

TONI SEGARRA
Ha estat crític de cinema en diferents mitjans i director de la revista Film Ideal Club.

Dia: 5 de desembre
Hora: 17h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 21 de novembre tenim prevista la tercera sessió del monogràfic, centrada en "el realisme soviètic" a càrrec de Jacint Fornols.

"EL REALISME SOVIÈTIC"
És un corrent avantguardista de ruptura que va marcar l'evolució del setè art a començaments del segle XX aportant innovacions artístiques i tècniques de gran rellevància vigents encara avui dia.
Molts realitzadors entre els quals podem recordar Lev Kuleshov, Grigori Kózintsev, Vsevolod Pudovkin, Alexander Dovzhenko dels qui veurem alguna seqüència de les seves pel·lícules, però sobretot, Sergei Mikhàilovich Eisenstein, amb "El Cuirassat Potemkim" foren els grans representants d'aquest moviment que quasi cent anys després és una fita cultural indispensable.

JACINT FORNOLS
És crític de cinema i director del programa de cinema de Televisió Mataró ÚLTIMA SESSIÓ.

Dia: 21 de novembre
Hora: 17h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 7 de novembre tindrem la segona sessió del monogràfic, "l'expressionisme alemany" a càrrec d'en Jesús Gonzàlez.

"L'EXPRESSIONISME ALEMANY"
Va ser un moviment cinematogràfic de ruptura que va sorgir a la República de Weimar que tingué plasmació en quasi tots els camps culturals. Sovint l'expressionisme s'ha vinculat amb l'escalada de terror i persecució que va comportar l'auge del nazisme.
L'expressionisme va arribar al cinema amb els realitzadors Robert Wiene, Fritz Lang, Georg Wilhelm Pabs, i Josef von Sternberg.
Amb ells, també, Friedrich Wilhelm Murnau de qui veurem "Nosferatu" potser la pel·lícula més emblemàtica d'aquest moviment.

JESÚS GONZÀLEZ
Mestre i historiador de l'art. Ha escrit sobre cinema a 'El núvol', 'Tribuna Maresme' o 'Crazy Friday' i també a 'El Cinèfil' com a Hotel Elèctric (una associació per fer promoció del cinema). També ha participat com a crític de cinema a diversos programes de Mataró Ràdio. Forma part de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC).

Dia: 7 de novembre
Hora: 17h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 24 d'octubre iniciarem el Monogràfic d'enguany: "Història del cinema: Moviments de ruptura. La primera sessió serà "El naixement del cinema" a càrrec d'en Toni Segarra.

"EL NAIXEMENT DEL CINEMA"
L'aparició del cinema va representar un dels impactes més importants en la història de la humanitat.
El cinema va començar com una curiositat purament científica. Ben aviat, però, es va convertir en un espectacle i un mitjà de conèixer i explicar històries. Això va permetre la creació d'una de les indústries més poderoses i al temps que creava una addicció, avui imprescindible, dels humans a les imatges en moviment.
En aquesta primera sessió veurem quins van ser els responsables d'aquest revolució cultural i visionarem les pel·lícules:
*Sortida de la fàbrica (Germans Lumière 1895) 1 min
*El regador regat (Louis Lumière 1895) 1 min
*Viatge a la Lluna (George Méliès 1902) 14 min
*Assalt i robatori d'un tren (Edwin Porter 1903) 10 min
*Armes a l'espatlla (Charles Chaplin 1918) 36 min

TONI SEGARRA
Ha estat crític de cinema en diferents mitjans i director de la revista Film Ideal Club.

Dia: 24 d'octubre
Hora: 17h
Lloc: Centre Parroquial
"HISTÒRIA DEL CINEMA. MOVIMENTS DE RUPTURA" a càrrec de Toni Segarra, Jesús Gonzalez i Jacint Fornols, crítics cinematogràfics

* Format: Les sessions seran quinzenals, els dijous, alternant amb les conferències ordinàries, de 17:00 a 19:30

* Contingut: Introducció al moviment i projecció d'una pel·lícula representativa

* Preu: Socis: 35€-5€ / No socis: 45€ -10€ (curs complet o sessions soltes)

* Inscripcions: a partir de l'1 de juliol, per transferència bancària al número de compte ES9321000354130200321941, indicant el concepte i el vostre nom. Els no socis, un cop hàgiu efectuat el pagament, envieu-nos al correu aula@auladargentona.org un telèfon de contacte.
Com a complement de la conferència "L'Europa després de la Guerra Freda" dins del monogràfic "L'Europa del Segle XX", es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial la pel·lícula "EL CAPITAL" de Costa-Gavras.
El proper dijous 25 d'abril clourem el monogràfic "Història del segle XX" amb el doctor Alberto Pellegrini que ens parlarà de "L'Europa després de la guerra freda".

L'EUROPA DESPRÉS DE LA GUERRA FREDA
Després de l'eufòria de 1989, l'optimisme va ràpidament esfumar-se davant del drama provocat per les guerres a la antiga Iugoslàvia. Tot i així, Europa als 90 - amb el reforçament de les institucions europees - semblava destinada a una llarga etapa de prosperitat i creixent integració. L'arribada del nou mil·lenni, però, va modificar dràsticament el quadre tan optimista: la difícil integració dels nous socis de l'Est, l'ascens de l'euroescepticisme i de la ultradreta, les dificultats econòmiques i la nova amenaça de la Rússia de Putin semblen posar en perill dècades de benestar, pau, integració i tolerància.

ALBERTO PELLEGRINI
Alberto Pellegrini (Vicenza, Itàlia, 1975) és llicenciat en Història per la Università Ca' Foscari de Venècia i Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Actualment és professor d'Història Contemporània a la UB i membre del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la UB. Els seus camps d'interès son la història política i diplomàtica del segle XX, els grans conflictes mundials, els feixismes i la història d'Itàlia.

Dia: 25 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
Com a complement de la conferència "L'Europa de la Guerra Freda" dins del monogràfic "L'Europa del Segle XX", es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial la pel·lícula "EL ESPIA QUE SURGIÓ DEL FRIO" de Martin Ritt.

Dia: 16 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 11 d'abril, reprenem el monogràfic "L'Europa del segle XX" amb la doctora Paola Lo Cascio que ens parlarà de "L'Europa de la Guerra freda"

L'EUROPA DE LA GUERRA FREDA
La sessió es concentrarà en l'anàlisi de la situació política a Europa -tant occidental com oriental- tot just després de la II Guerra Mundial. En aquest enquadrament, s'analitzarà com el gruix del continent europeu reconstrueix les seves relacions en el marc de la Guerra Freda.

PAOLA LO CASCIO
Paola Lo Cascio és Doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona (UB), professora agregada a la Universitat de Barcelona, sotsdirectora del Centre d'Estudis Històrics Internacionals (UB). Línies de recerca: història política i institucional catalana, espanyola i europea; especialment, els fenòmens polítics subestatals. Actualment és investigadora principal d'un projecte sobre la contribució del municipalisme espanyol a la construcció de la Unió Europea.

Dia: 11 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
Com a complement de la conferència "La Postguerra i la Declaració dels Drets Humans" dins del monogràfic "L'Europa del Segle XX", es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial la pel·lícula "ALEMANIA AÑO CERO" de Roberto Rossellini.

Dia: 5 de març
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
Com a complement de la quarta conferència del monogràfic "L'Europa del Segle XX" que tractarà sobre la Segona Guerra Mundial, es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial a les 18:00 hores del dia 20 de febrer la pel·lícula "SALVAR AL SOLDADO RYAN" dirigida per Steven Spielberg