Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Gravació de la presentació del Treball de Recerca: "El cavall com a eina terapèutica en les teràpies amb èquids" a càrrec de Nerea González, alumna de l'Institut d'Argentona
Gravació de la presentació del Treball de Recerca: "Neuroarquitectura de les emocions musicals" a càrrec de Jordi Collet, alumne de l'Institut d'Argentona
Gravació de la conferència "La cara oculta de la taula periòdica" a càrrec de Núria Salán, enginyera química, doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica.
El dia 7 de març podrem assistir a la conferència "Les mares que ens han parit. Fecundació i maternitat: coneixements, mites i llegendes", a càrrec de Mª Rosa Ribas, infermera al Centre d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Mataró.
La conferència és un recorregut al llarg de la història del món occidental de què ha estat i representat la fecunditat per les dones, els homes i la societat. Una reflexió sobre les creences i coneixements, del tenir o no tenir fills, de la vivència de la maternitat i sobretot de com ha estat tractada i valorada la dona i la seva capacitat reproductiva al llarg dels segles.
Les societats sempre s'han volgut explicar els embarassos, parts i altres fenòmens al voltant de la fecunditat. I de les seves interpretacions, han sorgit les diverses pràctiques per a tenir-ne cura i controlar-la. Sempre s'ha volgut conèixer, analitzar i interpretar i, en cada època ha estat delimitada pels coneixements, per la màgia, per les creences religioses i altres normes que cada societat determinava per tal de dominar-la.
El dijous 22 de febrer tenim programada la conferència "Els volcans i el gel de l'infern" a càrrec de Jordi Camins, observador glaciòleg i membre del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya.
VOLCANS I EL GEL DE L'INFERN (Geomorfologia - Glaciologia – Vulcanologia)
Amb l'acompanyament de les imatges ens submergirem de manera senzilla en les diferents maneres com es manifesta la calor interna de la Terra i, específicament en el fenòmens volcànics, les seves intensitats i els diferents tipus d'erupcions,
Coneixerem exemples concrets de les conseqüències que els humans n'hem sofert, des de les civilitzacions més antigues fins el recent episodi del "Cumbre Vieja" a l'illa de la Palma.
No passarem per alt els efectes encara més devastadors ocasionats per la combinació de dos elements tan oposats com aquest foc infernal i el gel glacial. Els glaciòlegs treballem sovint en geleres que flueixen per vessants de terrenys volcànics i els seus efectes no ens són aliens. Les interaccions de dues branques de la ciència tan poc conegudes com la glaciologia i la vulcanologia ens ajudaran a gaudir d'una estona apassionant.
23 de febrer, conferència que ha causat molta epectació, sobre un tema que ens toca molt de prop "Present i futur de l'horta del Maresme" a càrrec de Miquel Riera Malet
El Maresme també és terra d'horta, i en la conferencia es vol fer visible el treball d'un sector històricament maltractat i oblidat.
Hi ha un estudi que evidencia la riquesa d'un territori que acumula fins a 80 varietats pròpies d'un total de 32 cultius diferents.
Per això, el pagès Miquel Riera Malet, fill d'una nissaga que porta la lluita pel territori en vena, ens ve a explicar un tema que ell coneix profundament per professió i herència.
MIQUEL RIERA MALET
Sóc fill de pagès i vaig fer formació professional agrària.
Als 18 anys, just acabar la meva formació, vaig incorporar-me en el món laboral com a pagès i fins els 26 anys vaig exercir el meu ofici a les Cinc Sènies de Mataró.
En 1999 vaig iniciar, junt amb la meva dona, el nostre propi projecte, a la finca Pla de Munt de Palafolls.
Al 2006, en plena gestació del nostre quart fill, Sílvia va patir d'hipersensibilitat química durant tot l'embaràs i això ens va portar a fer un canvi radical en les nostres vides. Va ser llavors quan vàrem ser conscients d'una realitat que fins el moment havíem ignorat al 100% i convençuts de que no volíem continuar contaminant, vàrem iniciar la reconversió cap a l'agricultura ecològica.
Vam fer moltes recerques en busca d'informació i vam conèixer experiències d'altres petits productors que, tot i no semblar-se gaire a les magnituds de la nostra finca, vam ser el motor per a la reconversió. Porto des de llavors aprenent dia rere dia i em meravella, em manté actiu i despert!