Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
a càrrec de Nerea Fernàndez, alumna de l'Institut d'Argentona.
Aquest és un dels Treballs de Recerca seleccionat enguany.

Dia: 16 de gener
Hora: 18:00h
Lloc: Centre Parroquial
a càrrec de Jordi Collet, alumne de l'Institut d'Argentona.
Aquest és un dels Treballs de Recerca seleccionat enguany.

Dia: 16 de gener
Hora: 18:00h
Lloc: Centre Parroquial
Encetem el segon trimestre d'enguany amb la conferència "Giacomo Puccini, la darrera llegenda de l'òpera italiana" a càrrec del, ja conegut per nosaltres, divulgador musical Joan Vives i Bellalta

GIACOMO PUCCINI, LA DARRERA LLEGENDA DEW L'ÒPERA ITALIANA
Nascut a Lucca (Itàlia), al cor de la Toscana, Giacomo Puccini (1858-1924) va ser un dels genis operístics més grans de tots els temps. Des de molt jove va mostrar un immens potencial musical, destacant entre els alumnes de composició al Conservatori de Milà.
Puccini va portar al cim la manera d'escriure, interpretar i gaudir de l'òpera. La seva música era única, barrejant els elements clàssics de l'òpera italiana tradicional amb estils més nous dels que van ser pioners altres grans compositors de la seva època. Tenia, a més, l'habilitat de retratar, a través de la seva música, les emocions més diverses així com els detalls més delicats.
Les seves òperes van canviar el panorama mundial del gènere i el van portar a un nivell completament nou. Títols, com ara "Manon Lescaut", "Tosca", "Madama Butterfly", "La Bohème" o "Turandot", van tenir un gran èxit que segueix ressonant entre el públic de tot el món com a testimoni del geni que va ser.
El passat dia 29 de novembre de 2024 vàrem commemorar el centenari del seu traspàs.

Dia: 9 de gener
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 19 de desembre vam tancar el primer trimestre amb la sortida a Figueres, on vam poder visitar la casa natal de Salvador Dalí i el Teatre Museu Dalí. Vam acabar la jornada fent un bon tiberi al restaurant Oliveres de Besalú.

Si voleu veure més fotografies cliqueu l'enllaç que teniu a sota
Gravació de la conferència: "Tesla, el món d'ahir" a càrrec de Xavier Roqué, físic i historiador de la ciència.
La junta de l'Aula us desitja que passeu unes Festes farcides d'il·lusió, salut i estimació!
Agraïm la col·laboració de l'Imma Juncà en el disseny i la il·lustració de la Nadala.
Us adjuntem l'enllaç de l'entrevista que el digital cultural ENLLAÇ ha fet a en Toni Segarra, coordinador del Monogràfic d'enguany de l'Aula: "Història del cinema: Moviments de ruptura"
El proper dijous 19 de desembre tancarem el trimestre amb una sortida a Figueres. Farem dues visites, una de guiada al Teatre-Museu Dalí i una altra a la casa natal de Salvador Dalí. Dinarem al restaurant Oliveras de Besalú i en acabat tornarem cap a Argentona.

Dia: Dijous 19 de desembre
Hora de trobada: 8h matí
Lloc: Tramvia
Gravació de la conferència: "Dalí, l'enfant terrible del surrealisme" a càrrec de Judith Urbano, doctora en Història de l'art.
Gravació de la conferència "La cara oculta de la taula periòdica" a càrrec de Núria Salán, enginyera química, doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica.
El dijous 12 de desembre tenim programada la conferència "Tesla, el món d'ahir" a càrrec de Xavier Roqué, físic i historiador de la ciència.

"TESLA, EL MON D'AHIR"
Els treballs i patents de Nicola Tesla (1856–1943) sobre l'electromagnetisme i la generació i el transport d'energia han contribuït a configurar el món i la societat actuals. Com ha adquirit Tesla la condició d'icona tecnològica contemporània? Quina relació hi ha entre la seva trajectòria personal i les xarxes socials i econòmiques de creació i difusió de coneixement i tecnologia? Què en sabem, de la seva pertinença al món desaparegut de tombants del segle XX, i com expliquem la vigència actual de la seva figura? A la xerrada situarem la figura de Tesla en la ciència, la tecnologia i la societat contemporànies.

XAVIER ROQUÉ
Xavier Roqué és catedràtic d'Història de la Ciència a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans, adscrit a la Secció de Ciències i Tecnologia. Ha estat investigador visitant a les universitats de Cambridge i Uppsala. Fa recerca sobre la història de la física contemporània. Ha editat el volum La física en la dictadura. Físicos, cultura y poder en España, 1939-1975, i també ha editat i traduït textos de Niels Bohr (L'estructura i la filosofia dels àtoms, 2010), Marie Curie (Escritos biográficos, 2011) i Albert Einstein (La relativitat a l'abast de tothom, 2018). Actualment coordina el grau en Ciència, Tecnologia i Humanitats, un grau pioner que analitza la ciència amb les eines crítiques de les humanitats.

Dia: 12 de desembre
Hora: 18:00h
Lloc: Centre Parroquial
La sessió del monogràfic d'enguany del dijous 5 de desembre centrada en "el neorealisme italià" a càrrec de Toni Segarra, s'ha hagut d'anul·lar per un imprevist indefugible del conferenciant. Quan la tinguem "reprogramada" us n'informarem.

"EL NEOREALISME ITALIÀ"
Els moviments de ruptura acostumen a estar lligats a la realitat política i social del moment. Itàlia acabava de sortir d'una guerra com a perdedora, malgrat en els darrers moments hagués renegat del feixisme i s'hagués unit als aliats.
La indústria del cinema era, en la pràctica, inexistent i la gent del carrer tenia problemes per menjar i per disposar d'un aixopluc en condicions. Per això realitzadors com Vittorio De Sica, Roberto Rossellini, Giuseppe De Santis, Mario Monicelli i Luchino Visconti prenen l'opció d'explicar els problemes de la gent traient les càmeres al carrer i treballant amb actors no professionals.
En aquesta sessió veurem "Roma, ciutat oberta" de Roberto Rossellini.

TONI SEGARRA
Ha estat crític de cinema en diferents mitjans i director de la revista Film Ideal Club.

Dia: 5 de desembre
Hora: 17h
Lloc: Centre Parroquial
El dimecres 23 vam encetar les sortides culturals d'aquest curs amb una visita al Museu de la Ciència Cosmocaixa de Barcelona.
Al planetari un grup va poder assistir a la projecció "Postals d'uns altres mons" i l'altre a "Forats negres" , també vàrem poder visitar la Sala Univers i el Bosc inundat.

Si voleu veure més fotografies cliqueu l'enllaç que teniu a sota
El dijous 21 de novembre tenim prevista la tercera sessió del monogràfic, centrada en "el realisme soviètic" a càrrec de Jacint Fornols.

"EL REALISME SOVIÈTIC"
És un corrent avantguardista de ruptura que va marcar l'evolució del setè art a començaments del segle XX aportant innovacions artístiques i tècniques de gran rellevància vigents encara avui dia.
Molts realitzadors entre els quals podem recordar Lev Kuleshov, Grigori Kózintsev, Vsevolod Pudovkin, Alexander Dovzhenko dels qui veurem alguna seqüència de les seves pel·lícules, però sobretot, Sergei Mikhàilovich Eisenstein, amb "El Cuirassat Potemkim" foren els grans representants d'aquest moviment que quasi cent anys després és una fita cultural indispensable.

JACINT FORNOLS
És crític de cinema i director del programa de cinema de Televisió Mataró ÚLTIMA SESSIÓ.

Dia: 21 de novembre
Hora: 17h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 28 de novembre podrem assistir a la conferència "Dalí, l'enfant terrible del surrealisme" a càrrec de Judith Urbano, doctora en Història de l'art.

"DALÍ, L'ENFANT TERRIBLE DEL SURREALISME"
Repassarem la vida i obra de Salvador Dalí i donarem les claus per entendre les diferents etapes per les que va passar la seva pintura, així com les diferents excentricitats que va protagonitzar i els problemes que això li va donar amb diferents col·lectius i persones.

JUDITH URBANO
Degana de la Facultat d'Humanitats i professora agregada de la UIC. Doctora en història de l'art per la Universitat de Barcelona. Com a investigadora, s'ha especialitzat en l'art del segle XIX i començaments del XX, i més concretament en arquitectura eclèctica i modernista. Ha participat en congressos internacionals i ha donat conferències sobre història de l'art i sobre innovació docent en arquitectura. És la investigadora principal del Grup de Recerca Història, Arquitectura i Disseny (GRHAD). Ha estat comissària de diferents exposicions, així com editora i autora dels seus catàlegs: "Gaudí a París l'any 1910" (2003) a la UIC, "La Mansana de la Discòrdia" (2015) a la Casa Lleó Morera i "La Casa Gralla, el periple d'un monument" (2016) al Museu d'Història de la Ciutat (MUHBA).

Dia: 28 de novembre
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial