Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
El dia 9 de febrer s'ha celebrat la conferència "Alimentació, Nutrició i Epigenètica" a càrrec de la Dra. Maria Teresa García Jiménez.
Interessant conferencia que ens ha parlat dels efectes importantisims de l'alimentació en la nostra salut i l' entorn.
DRA. MARIA TERESA GARCIA JIMENEZ
- Doctora en Biologia, farmacèutica i nutricionista de la Salut Pública
- Directora dels Diplomes d'Alimentació i Nutrició de l'Escola Nacional de Salut (1992-2016)
- Professora de l'Universitat Francisco de Vitoria
- Consultora Internacional
La Doctora ha escrit llibres parlant sobre els temes de l'alimentació la nutrició i la salut pública i també ha publicat moltissims articles en revistes nacionals i internacionals.
Si algun soci desitja veure la grabació que es posi en contacte amb secretaria.
Com ja es costum cada any en els mesos de gener i febrer presentem una selecció dels millors treballs de recerca del curs 22-23, d'alumnes del IES d'Argentona.
Aquest any seran:
19 de gener:
- Lícia Ollés Segarra, Creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya
- Aina Vidal Vázquez, Domòtica. La llar intel·ligent, eficient i sostenible
2 febrer:
- Clara García Pecharromán, Principals amenaces per a la tortuga Babaua a les costes catalanes.
- Pilar Pineda Alario En quoi Julie Manet montre-t-elle le rôle de la femme dans l'art? (Com Julie Manet mostra el paper de la dona en l'art?)
19 de gener Treball de recerca presentat per l'alumna Aina Vidal Vázquez
Ens parlarà de les noves tecnologies aplicades a l'automatització de les cases. Com seran les cases del futur i la sostenibilitat de les llars?
Com es habitual, ens ha enlluernat amb un treball impecable. Els Alumnes del Institud ems deixen bocabadats amb la seva preparació.
19 de gener presentanció del treball de recerca "Creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya" a càrrec de Lícia Ollés Segarra
Impecable amb la seva explicació i preparació. Enhorabona
ABSTRAC: Aquest treball de recerca va dedicat a la creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya, concretament en els fets que van tenir lloc a Viladrau, que destaca per ser el poble de Catalunya amb la xifra més alta de bruixes condemnades. He creat un joc original des de zero que, a més a més, és històricament versemblant, trencant, d'aquesta manera, els estigmes envers la cacera de bruixes, i desmitificant el personatge de la bruixa, que coneixem encara avui dia, modelat al llarg dels anys a través de les creences populars.
El dia 20 d'octubre de 2022, s'ha presentat la segona conferència del trimestre amb el títol "Veritats, Mentides i Curiositats de les Abelles" impartida per Ernest Francolí Farré
El profesor Ernest Francolí, explicarà com viuen i s'organitzen aquests insectes socials. Les feines que fan, les jerarquies de la seva societat i veurem com hi treballen els apicultors, el material, les eines, els productes que en traíem, com els extraiem…
i desmitificarem alguns aspectes de l'abella, com dels productes que consumim provinents d'aquests insectes tan extraordinaris.
ERNEST FRANCOLÍ FARRÉ
Tècnic superior en Gestió i organització dels Recursos Naturals i Paisatgístics.
Apicultor semi-professional
Divulgador apícola del Departament de Medi Ambient i Unió de Pagesos
Professor en cursos d'iniciació i especialització d'apicultura
El dia 3 de novembre de 2022, s'ha fet la conferència "Robòtica i Societat" a carrec de la Dra. Alicia Casals Gelpí
En aquets temps que estem vivint la tecnologia ens sobrepassa a tots i hem de començar a imaginar el futur, encara que és una cosa molt complicada i, per la Gent Gran, ho es més. La Dra. Casals intentarà explicar-nos l'organització d'aquesta societat que tenim a les portes.
ALÍCIA CASALS GELPÍ
És enginyera industrial por la Universidad Politécnica de Catalunya (1978) i va obtenir el títol de Doctora en Visió per Computador per la UPC el 1983.
Entre 2009 y 2015 ha estat cap del Grup de Robòtica de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya desenvolupant projectes en robòtica aplicada a la rehabilitació y la cirurgia.
Des de 1991 ès catedràtica de la UPC. Ha estat membre impulsor de la European Robotics Network i membre del seu equipo de govern (des de 2001 fins 2008). El 2004 crea el IEEE Spanish Robotics Chapter, que dirigeix els dos primers anys. De 2008-2009 va ser vicepresidenta de la IEEE Robotics and Automation Society i de 2017-2018 Presidenta del Technical Committee on BioRobotics de la IEEE Engineering in Medicina and Biology Society. Des de 2018 és Presidenta de la Secció de Ciències yTecnologia de l'Institut de Estudis Catalans.
El dia 13 de juny de 2022, s'ha dut a terme la sortida a la Vil·la de Palamós
Ha estat un exit de participació, i tothom ha quedat molt content, tant amb la visita com amb les altres activitats que s'han efectuat.
Programa:
Sortida a les 9:00 hores des de la Plaça del Pi Gros a la sortida sud d'Argentona
Arribada a Palamós 11:00 hores
El grup es dividirà en dos i uns visitaran el Museu de la Pesca i els altres dues barques que hi ha davant on es podran veure totes les arts de pesca i compartiments. Al cap d'una hora aproximàdament hi haurà canvi de grups.
Dinar a les 14:00 hores al restaurant "La Malcontenta" on us esperarà els plats que haureu escollit prèviament en la inscripció.
A les 16:30 hores hi haurà una visita guiada pels monuments i edificis més interessants de Palamós
A les 18:00 hores tornada i arribada a Argentona a les 19:30 hores
Preu de la sortida 40 € als socis i 45 € els no socis.
El dia 19 de maig de 2022, ens va oferir la conferència "De Canvi Climàtic a Crisi Climàtica", la prestigiosa metereòloga Gemma Puig i Feliu
Tema molt debatit publicament i també dins dels cercles particulars nostres i podrem possar una pedreta mes dins les nostres opinions.
Gemma Puig Feliu
És llicenciada en Física. Des de l'estiu del 2008, presenta l´espai d´'El Temps' de TV3, a' Els Matins', a 3/24 i a Catalunya Ràdio. Dels 9 meteoròlegs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals és l'única dona. Encara hi ha molta feina a fer!
Publicacions: Amb la seva companya de professió i amiga, Mònica Usart, meteoròloga a RAC1 ha publicat el llibre "Atrapades en el temps" sobre 15 dones relacionades amb el món de la meteorologia. La reflexió sobre la poca presència en els sectors tecnològics s'imposa.
El dia 10 de març de 2022, vàrem assitir a la conferència "El Premi Nobel i les Dones Científiques" que oferirà el Dr. Xavier Roqué Rodríguez
El Dr. Xavier Roqué ens va il·lustrar amb un tema tant desconegut com les dones que els han donat al Nobel i també a les que no les han donat. Un desfavoriment i perjudici cap a les dones per part de la Societat Científique i de la Academia Sueca.
La conferència versarà sobre la gran deriva en funció del gènere en el reconeixement de mèrits professionals i la concessió d'aquest premi, així com l'aproximació a algunes dones molt rellevants en els àmbits científics i culturals.
DR. XAVIER ROQUÉ RODRÍGUEZ
És professor d'Història de la ciència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre del departament de Filosofia i del Institut d'Història de la Ciència (IHC), abans Centre d'Història de la Ciència (CEHIC)[1] Físic de formació, es doctorà en Història de la ciència (UAB, 1993) i realitzà estades post-doctorals a Cambridge i a París. Ha estat professor visitant a les universitats de Cambridge (2011) i Uppsala (2013.
La seva recerca tracta sobre la física contemporània i les relacions entre ciència, cultura i gènere
El 10 de febrer de 2022, s'ha ofert aquesta conferència que promet tocar un tema molt proper a tots nosaltres. El ponent serà Joan Manel Riera Vidal
"D'Argentonas al Món: Emergència Climàtica"
La humanitat i la biodiversitat són víctimes de la crisi climàtica. La primera n'és la responsable. I la segona n'és remei. Quines accions antròpiques, per bé i per mal, la modulen? Quin paper hi juguen els tresors naturals regionals? Com interactuen localitat i globalitat? Interpretem la història ambiental del Maresme i prospectem-ne el futur.
JOAN MANEL RIERA VIDAL
Biòleg i educador ambiental
Director de l'Escola de Natura del Corredor, des del 1984.
Coordinador del Servei d'informació i atenció als usuaris del Parc del Montnegre i el Corredor.
Membre fundador de la Societat Catalana d'Educació ambiental
Observador i explicador de fenòmens. Aprenent i mestre de canalla i de grans.
Premi Natura Maresme del 2020.
El 3 de febrer de 2022, seguint amb la presentació dels Treballs de recerca del IES d'Argentona, vàrem escoltar la següent presentació
La cafeïna. Un estimulant del sistema nerviós.
A càrrec de na Mireia Serras
El consum diari de cafeïna està en la rutina d'una gran part de la població. Quins són els seus efectes, més enllà dels que es poden veure a simple vista?
El passat 20 de gener seguint amb la tradició de presentar alguns treballs de recerca de Batxillerat del IES d'Argentona. Es va presentar aquest primer seguit per l'assistents amb molt d'interès
TEORIA DE NUSOS
Presentat per ROC VARDERI
Descobrirem, amb sorpresa, la relació que tenen uns elements tan quotidians com els nusos amb les Matemàtiques i la Física. i com el ponent aplica aquesta teoria amb el seu esport preferit l'escalada.
El segon treball que es va presentar aquest 20 de gener, del IES d'Argentona va sé molt interessant
968861er el treball i les proves que la ponent va dur a terme, COMPARACIÓ ENTRE LA LLET DE VACA I LES BEGUDES VEGETALS
Presentat per na ALEXANDRA KADADO
Actualment es consumeixen cada cop més begudes vegetals i a vegades amb una finalitat substitutiva de les llets animals. Què hi ha de tot això?
Al final de la presentació va haver un interessant col·loqui
El dia 2 de desembre vàrem assistir a una interessant conferència La penicil·lina catalana que ens va desenvolupar el Dr. Jordi Almirall i Pujol
DR. JORDI ALMIRALL I PUJOL
Metge intensivista (jubilat) de l'Hospital de Mataró.
Doctor en Medicina.
Ha estat professor associat del departament de Medicina de la UAB.
Fundador i director del grup de recerca en infecció respiratòria al Maresme (GEMPAC) acreditat per l' AGAUR de la Generalitat de Catalunya.
LA PENICIL·LINA CATALANA
L'èpica al voltant de la penicil·lina forma part d'un dels més clàssics capítols de la història de la Medicina. De fet, va ser una primera gran sort que la soca que va contaminar la placa de Fleming, en fos productora.
El que és menys conegut és que, durant la segona guerra mundial, uns investigadors catalans del Laboratori Municipal de Barcelona i de LETI van quedar atrets pel fàrmac i els seus possibles beneficis, i van esmerçar un munt d'esforços per aconseguir la seva producció artesanal, quan la informació encara era molt escassa i difícil d'obtenir, més enllà dels dos primers articles de l'equip d'Òxford publicats al Lancet. Tanmateix, dotats d'una empenta, una formació tècnica i una genialitat certament úniques, van aconseguir produir-la i tractar molts pacients catalans, que no hi haurien tingut accés fins l'acabament del conflicte bèl·lic.
Estem acabant l'agost i quasi l'estiu i tots estem tornant a la nostra vida normal després del desgavell pandèmic i vacacional.
Des de l'Aula hem estat treballant per poder oferir-vos una bona selecció de conferenciants i de temes.
A continuació enumerem les dates i dades que posteriorment us presentarem amb informació complementària.
- 7 d'octubre de 2021
Conferència inaugural a càrrec de Vicenç Lozano "El poder al món post-COVID"
- 21 d'octubre de 2021
Conferència a càrrec de Andreu Mayayo Artal "150 anys de la Comuna de París"
- 4 de novembre de 2021
Conferència a càrrec de Toni Arbonès Escoda "Japó, el país de la memòria profunda"
- 18 de novembre de 2021
Conferència a càrrec de Joan Josep Isern "Centenari de Joan Triadú"
- 2 de desembre de 2021
Conferència a càrrec de Jordi Almirall i Pujol "La penicil·lina catalana"
- 16 de desembre de 2021
Conferència a càrrec de Mariona Millà i Salinas "Antoni Viladomat i Manalt (1678-1755), pintor de la Capella dels Dolors de Santa Maria de Mataró"
- 23 de desembre de 2021
Sortida a Mataró. Visita a la Capella dels Dolors, a Santa Maria de Mataró