Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
CIÈNCIA
El 14 de desembre de 2023 compartirem amb vosaltres la conferència "Per un front marítim, obert, natural i sostenible: una altra mirada per reordenar el Maresme" a càrrec del Dr. Joan Maneul Vilaplana

CONTINGUT:

Parlarem de l'erosió de les platges (causes, efectes i tendències); també de la relació entre rieres i platges; de l'efecte dels ports esportius en el balanç erosió-sedimentació; de com el canvi climàtic farà retrocedir encara més la línia de costa; de com la R1"rigiditza" el litoral.
Analitzarem que hem fet malament en la ocupació i ús d'aquest territori i d'aquesta costa. Desplaçar la R1 és fonamental per obrir les poblacions costaneres al mar, per recuperar platges i per endegar el procés d'adaptació del nostre litoral als nous escenaris d'emergència climàtica. Tot plegat no és gens fàcil de gestionar, però ja fem tard, no podem esperar més.

Dr. JOAN MANUEL VILAPLANA

Doctor en Geologia. Ha exercit de professor a la Facultat de Geologia, actualment Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona durant 41 anys, de la qual n'és Professor Honorífic. Va ser el fundador i coordinador del Grup de Recerca de Riscos Naturals de la UB. Actualment és el director de l'Observatori del GeoRisc delCol.legi de Geòlegs i Geòlogues de Catalunya.
PROPOSTES DE CONFERÈNCIES DEL PRIMER TRIMESTRE CURS 2023/2024

5-10 23 iNAUGURACIÓ Lectura dramatitzada "Negatius" Rober Capa i Gerda Taro, a càrrec de Fanny Bulló i Josep Maria Roviralta

19-10.23 : Conferència "El món dels castellers", a càrrec de Jordi Miró

26-10-23: MONOGRÀFIC

2-11-23 Conferència:"El sexe no es jubila" a càrrec de Roser Civit Rey

9-11-23: MONOGRÀFIC

16-11-23 Conferència "Lluís Domènech i Montaner. Claus per entendre la seva arquitectura" a càrrec de Gemma Martí

23-11-23: MONOGRÀFIC


30.11.23 Sortida La ciutat de Reus de la mà de Lluís Domènech i Montaner. Visita guiada amb Gemma Martí i dinar al Museu del Vermut

14-12-23 Conferència "Per un front marítim obert natural i sostenible" a càrrec de Joan Manuel Vilaplana

21-12-23 Conferència "El Cant de la Sibil.la" a càrrec de Laura Castellet
El dia 25 de maig de 2023 s'ha programat la conferencia "Quí no té por a la Intel·ligencia Artificial?" que oferirà el Profesor Jordi Torres i Viñals

PROFESOR JORDI TORRES I VIÑALS

Jordi Torres és catedràtic del departament d'Arquitectura de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on té una llarga trajectòria acadèmica en docència, transferència de tecnologia, gestió i recerca, amb més de 200 publicacions de recerca i alguns llibres en les àrees de Informàtica d'alt rendiment (HPC) i intel·ligència artificial (IA). Durant la seva carrera, ha rebut diversos premis i ha actuat com a expert en aquests temes per a diverses organitzacions, empreses, think tanks i com a mentor d'emprenedors.

L'any 2005 es va incorporar al Barcelona Supercomputing Center (BSC) com a part de l'equip del fundador, convertint-se en responsable de recerca del departament d'Informàtica. A causa del seu pensament creatiu, el seu grup de recerca va tenir un paper estratègic a l'hora de combinar HPC amb tecnologies de nova generació i el seu impacte, produint publicacions de recerca rellevants, Ph.D. Tesis, així com components de programari per a middleware HPC. Actualment és investigador sènior del grup de recerca Computing Resource Orchestration and Management for Artificial Intelligence, treballant a la línia de recerca HPC & Transformers dels projectes europeus INCISIVE, SECURED i NEARDATA.
Conferències del segon trimestre 2022/2023

- 12 de gener
" La Renaixença musical catalana" (Una mirada a la música catalana del s.XIX a principis del s.XX)
a càrrec de Joan Vives Bellalta Flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical català

- 19 de gener
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 26 de gener
"Les muntanyes més boniques del món"
a càrrec de Jordi Camins Just Especialista en glaciologia, apassionat de l'estudi dels glaciars. Alpinista i divulgador dels efectes que el canvi climàtic causa en el planeta.

- 2 de febrer
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 9 de febrer
"Alimentació, nutrició i epigènetica"
a càrrec de Mª Teresa García Jimènez Farmacèutica, biològa i nutricionista de Salut Pública

- 23 de febrer
"Present i futur de l'horta del Maresme"
a càrrec de Miquel Riera Malet

- 2 de març
Sortida a Aitona
"Arbres fruiters en flor"

- 9 de març
"L'enginy invisible"
a càrrec de Núria Salam Ballesteros Dra. en Ciència dels materials i enginyera metal-lúrgica

- 23 de març
"La guerra d'Ucraïna vista des de dins"
a càrrec de Lluís Caelles Garreta Periodista. Redactor de la secció d'Internacional de TV3. Enviat especial de TV3 a Kiiv
El dia 9 de març a les 18:00 al Centre Parroquial s'oferirà la conferència "L'Enginy (in)visible" a càrrec de la Dra.Núria Salán Ballesteros

NÚRIA SALÁN BALLESTEROS

(Barcelona, 1963) És una química catalana, doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'actual presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), la filial tècnica de l'Institut d'Estudis Catalans
Tot i haver nascut a Barcelona, ha viscut a Sant Boi de Llobregat tota la seva vida. Va estudiar Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona (UB), especialitzant-se en metal·lúrgia.

Acabada la llicenciatura, va començar la seva etapa d'investigació a la UPC. Poc després es va incorporar a la docència a l'Escola de Mines de Manresa, impartint assignatures de Tecnologia de materials. L'any 1997 s'incorpora al Campus de la UPC a Terrassa com a professora del departament de Ciència dels materials i Enginyeria metal·lúrgica, i és sotsdirectora de Promoció institucional i estudiantat de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) des de 2015. És membre de la Societat Catalana de Tecnologia, on la seva Assemblea General la va triar com a presidenta l'any 2016, i va tornar a ser reelegida per al càrrec l'any 2018.

Entre els anys 1995 i 2000 va desenvolupar la seva tesi doctoral en Ciència de materials i enginyeria metal·lúrgica a la UPC, titulada Evolución microestructural de aceros inoxidables austeno-ferríticos sometidos a tratamientos térmicos y termomecánicos.

Podriem seguir i ompliriem pàgines amb estudis, càtedres, nomenaments i d'altres, però deixarem que siguin les seves paraules i la seva sapiència que deixi clara la categoria i importància de la conferenciant.
El dia 9 de febrer s'ha celebrat la conferència "Alimentació, Nutrició i Epigenètica" a càrrec de la Dra. Maria Teresa García Jiménez.

Interessant conferencia que ens ha parlat dels efectes importantisims de l'alimentació en la nostra salut i l' entorn.

DRA. MARIA TERESA GARCIA JIMENEZ

- Doctora en Biologia, farmacèutica i nutricionista de la Salut Pública
- Directora dels Diplomes d'Alimentació i Nutrició de l'Escola Nacional de Salut (1992-2016)
- Professora de l'Universitat Francisco de Vitoria
- Consultora Internacional
La Doctora ha escrit llibres parlant sobre els temes de l'alimentació la nutrició i la salut pública i també ha publicat moltissims articles en revistes nacionals i internacionals.

Si algun soci desitja veure la grabació que es posi en contacte amb secretaria.
Com ja es costum cada any en els mesos de gener i febrer presentem una selecció dels millors treballs de recerca del curs 22-23, d'alumnes del IES d'Argentona.

Aquest any seran:

19 de gener:
- Lícia Ollés Segarra, Creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya
- Aina Vidal Vázquez, Domòtica. La llar intel·ligent, eficient i sostenible

2 febrer:
- Clara García Pecharromán, Principals amenaces per a la tortuga Babaua a les costes catalanes.
- Pilar Pineda Alario En quoi Julie Manet montre-t-elle le rôle de la femme dans l'art? (Com Julie Manet mostra el paper de la dona en l'art?)
19 de gener Treball de recerca presentat per l'alumna Aina Vidal Vázquez
Ens parlarà de les noves tecnologies aplicades a l'automatització de les cases. Com seran les cases del futur i la sostenibilitat de les llars?

Com es habitual, ens ha enlluernat amb un treball impecable. Els Alumnes del Institud ems deixen bocabadats amb la seva preparació.
19 de gener presentanció del treball de recerca "Creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya" a càrrec de Lícia Ollés Segarra

Impecable amb la seva explicació i preparació. Enhorabona

ABSTRAC: Aquest treball de recerca va dedicat a la creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya, concretament en els fets que van tenir lloc a Viladrau, que destaca per ser el poble de Catalunya amb la xifra més alta de bruixes condemnades. He creat un joc original des de zero que, a més a més, és històricament versemblant, trencant, d'aquesta manera, els estigmes envers la cacera de bruixes, i desmitificant el personatge de la bruixa, que coneixem encara avui dia, modelat al llarg dels anys a través de les creences populars.
El dia 20 d'octubre de 2022, s'ha presentat la segona conferència del trimestre amb el títol "Veritats, Mentides i Curiositats de les Abelles" impartida per Ernest Francolí Farré

El profesor Ernest Francolí, explicarà com viuen i s'organitzen aquests insectes socials. Les feines que fan, les jerarquies de la seva societat i veurem com hi treballen els apicultors, el material, les eines, els productes que en traíem, com els extraiem…
i desmitificarem alguns aspectes de l'abella, com dels productes que consumim provinents d'aquests insectes tan extraordinaris.

ERNEST FRANCOLÍ FARRÉ

Tècnic superior en Gestió i organització dels Recursos Naturals i Paisatgístics.
Apicultor semi-professional
Divulgador apícola del Departament de Medi Ambient i Unió de Pagesos
Professor en cursos d'iniciació i especialització d'apicultura
El dia 3 de novembre de 2022, s'ha fet la conferència "Robòtica i Societat" a carrec de la Dra. Alicia Casals Gelpí

En aquets temps que estem vivint la tecnologia ens sobrepassa a tots i hem de començar a imaginar el futur, encara que és una cosa molt complicada i, per la Gent Gran, ho es més. La Dra. Casals intentarà explicar-nos l'organització d'aquesta societat que tenim a les portes.

ALÍCIA CASALS GELPÍ

És enginyera industrial por la Universidad Politécnica de Catalunya (1978) i va obtenir el títol de Doctora en Visió per Computador per la UPC el 1983.

Entre 2009 y 2015 ha estat cap del Grup de Robòtica de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya desenvolupant projectes en robòtica aplicada a la rehabilitació y la cirurgia.

Des de 1991 ès catedràtica de la UPC. Ha estat membre impulsor de la European Robotics Network i membre del seu equipo de govern (des de 2001 fins 2008). El 2004 crea el IEEE Spanish Robotics Chapter, que dirigeix els dos primers anys. De 2008-2009 va ser vicepresidenta de la IEEE Robotics and Automation Society i de 2017-2018 Presidenta del Technical Committee on BioRobotics de la IEEE Engineering in Medicina and Biology Society. Des de 2018 és Presidenta de la Secció de Ciències yTecnologia de l'Institut de Estudis Catalans.
El dia 13 de juny de 2022, s'ha dut a terme la sortida a la Vil·la de Palamós

Ha estat un exit de participació, i tothom ha quedat molt content, tant amb la visita com amb les altres activitats que s'han efectuat.

Programa:

Sortida a les 9:00 hores des de la Plaça del Pi Gros a la sortida sud d'Argentona
Arribada a Palamós 11:00 hores
El grup es dividirà en dos i uns visitaran el Museu de la Pesca i els altres dues barques que hi ha davant on es podran veure totes les arts de pesca i compartiments. Al cap d'una hora aproximàdament hi haurà canvi de grups.
Dinar a les 14:00 hores al restaurant  "La Malcontenta" on us esperarà els plats que haureu escollit prèviament en la inscripció.
A les 16:30 hores hi haurà una visita guiada pels monuments i edificis més interessants de Palamós
A les 18:00 hores tornada i arribada a Argentona a les 19:30 hores

Preu de la sortida 40 € als socis i 45 € els no socis.
El dia 19 de maig de 2022, ens va oferir la conferència "De Canvi Climàtic a Crisi Climàtica", la prestigiosa metereòloga Gemma Puig i Feliu

Tema molt debatit publicament i també dins dels cercles particulars nostres i podrem possar una pedreta mes dins les nostres opinions.

Gemma Puig Feliu

És llicenciada en Física. Des de l'estiu del 2008, presenta l´espai d´'El Temps' de TV3, a' Els Matins', a 3/24 i a Catalunya Ràdio. Dels 9 meteoròlegs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals és l'única dona. Encara hi ha molta feina a fer!
Publicacions: Amb la seva companya de professió i amiga, Mònica Usart, meteoròloga a RAC1 ha publicat el llibre "Atrapades en el temps" sobre 15 dones relacionades amb el món de la meteorologia. La reflexió sobre la poca presència en els sectors tecnològics s'imposa.
El dia 10 de març de 2022, vàrem assitir a la conferència "El Premi Nobel i les Dones Científiques" que oferirà el Dr. Xavier Roqué Rodríguez

El Dr. Xavier Roqué ens va il·lustrar amb un tema tant desconegut com les dones que els han donat al Nobel i també a les que no les han donat. Un desfavoriment i perjudici cap a les dones per part de la Societat Científique i de la Academia Sueca.

La conferència versarà sobre la gran deriva en funció del gènere en el reconeixement de mèrits professionals i la concessió d'aquest premi, així com l'aproximació a algunes dones molt rellevants en els àmbits científics i culturals.

DR. XAVIER ROQUÉ RODRÍGUEZ

És professor d'Història de la ciència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre del departament de Filosofia i del Institut d'Història de la Ciència (IHC), abans Centre d'Història de la Ciència (CEHIC)[1] Físic de formació, es doctorà en Història de la ciència (UAB, 1993) i realitzà estades post-doctorals a Cambridge i a París. Ha estat professor visitant a les universitats de Cambridge (2011) i Uppsala (2013.
La seva recerca tracta sobre la física contemporània i les relacions entre ciència, cultura i gènere
El 10 de febrer de 2022, s'ha ofert aquesta conferència que promet tocar un tema molt proper a tots nosaltres. El ponent serà Joan Manel Riera Vidal

"D'Argentonas al Món: Emergència Climàtica"

La humanitat i la biodiversitat són víctimes de la crisi climàtica. La primera n'és la responsable. I la segona n'és remei. Quines accions antròpiques, per bé i per mal, la modulen? Quin paper hi juguen els tresors naturals regionals? Com interactuen localitat i globalitat? Interpretem la història ambiental del Maresme i prospectem-ne el futur.

JOAN MANEL RIERA VIDAL

Biòleg i educador ambiental
Director de l'Escola de Natura del Corredor, des del 1984.
Coordinador del Servei d'informació i atenció als usuaris del Parc del Montnegre i el Corredor.
Membre fundador de la Societat Catalana d'Educació ambiental
Observador i explicador de fenòmens. Aprenent i mestre de canalla i de grans.
Premi Natura Maresme del 2020.
El 3 de febrer de 2022, seguint amb la presentació dels Treballs de recerca del IES d'Argentona, vàrem escoltar la següent presentació

La cafeïna. Un estimulant del sistema nerviós.

A càrrec de na Mireia Serras

El consum diari de cafeïna està en la rutina d'una gran part de la població. Quins són els seus efectes, més enllà dels que es poden veure a simple vista?