Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
CIÈNCIA
El dijous 31 d'octubre podrem assistir a la conferència "Podem estimular el cervell per millorar les nostres facultats i habilitats?" a càrrec de M. Victòria Clos, farmacòloga i neurocientífica.

"PODEM ESTIMULAR EL CERVELL PER MILLORAR LES NOSTRES FACULTATS I HABILITATS?"
Millorar les capacitats cognitives ha estat sempre un repte de l'esser humà. Per tal d'aconseguir-ho l'home ha utilitzat diferents mitjans, des de plantes, drogues, fàrmacs així com també altres mètodes. En aquest seminari ens referim a alguns dels diferents mètodes, farmacològics i no farmacològics per tal d'aconseguir-ho. En aquest camí de millora de les capacitats cognitives els videojocs hi podrien jugar un paper important.

M. VICTÒRIA CLOS
Biòloga, farmacòloga i neurocientífica. Professora de la Facultat Medicina de la UAB i de la Facultat de Veterinària, posteriorment Catedràtica de Farmacologia. Ha format part de l'Institut de Neurociències de la UAB des del seu inici.
Pel que fa a la recerca es va centrar inicialment en estudis de metabolisme, tot i que després va derivar cap el Sistema Nerviós en el que ha estat centrada fins al final de la seva carrera professional. El seu interès per les Neurociències i la Farmacologia l'han portat, ara que està jubilada, a difondre diferents aspectes d'ambdues disciplines que poden ser d'interès i utilitat sota un punt de vista general i pel dia a dia de tots.

Dia: 31 d'octubre
Hora: 18:00h
Lloc: Centre Parroquial
La primera sortida cultural d'enguany la farem el dimecres 23 d'octubre a la tarda.

Com a complement de la conferència "Gaia. Mil milions d'ulls per a mil milions d'estrelles", hem organitzat una visita guiada al Planetari del Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona.
Les inscripcions es faran el primer dia de curs, 3 d'octubre, una estoneta abans de l'acte d'inauguració. El preu és de 15€

Dia: dimecres 23 d'octubre (tarda)
Hora: 15:30h
Lloc de trobada: Davant del tramvia
El proper dijous 17 d'octubre tenim programada la conferència "Gaia, Mil milions d'ulls per a mil milions d'estrelles" a càrrec de Carme Jordi, doctora en Física i astrònoma.

"GAIA. MIL MILIONS D'ULLS PER A MIL MILIONS D'ESTRELLES"
La visió global de la nostra galàxia, la Via Làctia, està més o menys entesa però els detalls se'ns escapen. Hem après que les galàxies col·lisionen entre elles i que canvien de forma i contingut. Com era la Via Làctia en el passat? Com ha evolucionat? Per respondre aquestes preguntes necessitem mesurar a quina distància són les estrelles, com es mouen, quan i on van néixer, i en quina fase de la seva vida estan. Aquest és l'objectiu de Gaia, la missió de l'Agència Espacial Europea capaç de distingir els ulls d'un astronauta a la Lluna vist des de la Terra. La xerrada versarà sobre la missió i presentarà alguns dels resultats més rellevants després de 10 anys d'operacions i l'observació de 2 mil milions d'estrelles.

CARME JORDI
És una científica i astrofísica catalana. Doctorada en Física per la Universitat de Barcelona, exerceix de professora del Departament d'Astronomia i Meteorologia d'aquesta universitat, i és membre de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya.
El seu àmbit de recerca és la caracterització física d'estrelles i cúmuls estel·lars, basada en observacions des de la Terra i des de l'espai. Ha participat en missions espacials com Hipparcos i Integral, i actualment en el Projecte Gaia, de l'Agència Espacial Europea (ESA). És membre del Gaia Science Team, l'òrgan científic assessor de l'ESA per a aquesta missió.

Dia: 17 d'octubre
Hora: 18:00h
Lloc: Centre Parroquial
"LA GEOLOGIA DE LA SAL I LA IMPORTÀNCIA DEL MINERAL AL LLARG DE LA HISTÒRIA"
La conferència versarà sobre la història i el paper actual dels minerals en la nostra vida quotidiana, centrant-se en la sal, potser el mineral més comú i el qual tothom coneix i és conscient que utilitza en el seu dia a dia. Amb la sal com a fil conductor, coneixerem el paper històric de les matèries primes minerals i la seva transcendència en l'actualitat social i geopolítica d'aquest segle XXI.

MARC CAMPENY CREGO
És llicenciat en Geologia i doctor en Ciències de la Terra per la Universitat de Barcelona. Entre el 2012 i el 2020, professor associat de mineralogia i jaciments minerals a la Facultat de Ciències de la Terra de la UB. Actualment, és investigador i conservador del departament de mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. La seva recerca està centrada en l'estudi de la distribució dels coneguts com a metalls crítics, com ara les Terres Rares, substàncies essencials per a les noves tecnologies i la culminació del procés de transició energètica que porta a terme la UE.

Dia: 30 de maig
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El proper dijous 16 de maig tenim prevista la conferència "Joan oró, el científic de la vida", a càrrec de Joan Anton Català Amigó, divulgador científic i escriptor.

"JOAN ORÓ, EL CIENTÍFIC DE LA VIDA"
Joan Oró és una de les figures científiques més rellevants del segle XX i va dedicar la seva vida a l'estudi de l'origen de la vida. El 2023 vàrem celebrar el centenari del seu naixement, i per aquest motiu la Generalitat de Catalunya va declarat oficialment Any Joan Oró. En aquesta conferència revisarem què sabem sobre l'origen de la vida, així com la història i contribucions d'aquest il·lustre català universal.

JOAN ANTON CATALÀ AMIGÓ
Divulgador científic i escriptor, especialitzat en astronomia i astrofísica. Llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona, es va especialitzar en Química Quàntica; i va obtenir el Màster en Astronomia i Astrofísica per la Universitat Internacional de València. És conferenciant i divulgador científic en diferents mitjans de comunicació (televisió, ràdio, i premsa); aconseguint un enfocament humanista de les troballes, innovacions i descobriments de l'astronomia actual.

Dia: 16 de maig
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El proper dijous 2 de maig podrem assistir a la conferència "Calculem música i escoltem matemàtiques" a càrrec de Santi Vilches, llicenciat en Matemàtiques i catedràtic de Secundària.

"CALCULEM MÙSICA I ESCOLTEM MATEMÀTIQUES"
El origen de la música és tant antic com el propi esser humà. Una mare cantant-li al fill, descobrir com la corda d'un arc emet un so vibrant, trobar que un tronc buit ressona al colpejar-lo... però en algun moment de la història algú va voler cantar, tocar l'arc i colpejar un tronc a la vegada, en aquest moment es va descobrir la necessitat d'harmonitzar els instruments trobant una afinació comuna.
Els pitagòrics s'hi van posar de valent bolcant tota la seva saviesa matemàtica i van descobrir que el problema de l'afinació no té cap solució matemàtica satisfactòria, senzillament no existeix. A partir d'aquest moment, fa ja més de 2000 anys els homes i les dones han intentat trobar quina estructura matemàtica els hi resultava més gratificant a l'hora d'escoltar la seva música intrínseca amb un únic objectiu: aconseguir el màxim gaudi. A partir d'aquest moment homes de la talla de Galileu, Zarlino, Bach, Kepler i molts altres han fet propostes diferents fins arribar a l'època actual on hem perdut una part important del gaudi de diferenciar les diferents maneres d'afinar un instrument.
La sortida a Olot ha tancat el segon trimestre d'enguany. Hem començat amb una visita guiada a l'Espai Cràter, centre de referència en volcans, ciència i societat. Situat a l'interior del volcà Puig del Roser, l'edifici està concebut com un element més de l'experiència i compta amb una exposició innovadora i interactiva. En acabar la visita s'han fet dos grups, un s'ha enfilat fins a l'ermita de Sant Francesc, situada en el cràter del volcà Montsacopa i l'altre ha fet un recorregut pel centre d'Olot. Un bon tiberi a Besalú i una passejada pel poble ha posat el punt i final a la sortida.
El 14 de desembre de 2023 compartirem amb vosaltres la conferència "Per un front marítim, obert, natural i sostenible: una altra mirada per reordenar el Maresme" a càrrec de Joan Manuel Vilaplana

Parlarem de l'erosió de les platges (causes, efectes i tendències); també de la relació entre rieres i platges; de l'efecte dels ports esportius en el balanç erosió-sedimentació; de com el canvi climàtic farà retrocedir encara més la línia de costa; de com la R1"rigiditza" el litoral.
Analitzarem què hem fet malament en l'ocupació i ús d'aquest territori i d'aquesta costa. Desplaçar la R1 és fonamental per obrir les poblacions costaneres al mar, per recuperar platges i per endegar el procés d'adaptació del nostre litoral als nous escenaris d'emergència climàtica. Tot plegat no és gens fàcil de gestionar, però ja fem tard, no podem esperar més.
El dia 25 de maig de 2023 s'ha programat la conferencia "Quí no té por a la Intel·ligencia Artificial?" que oferirà el Profesor Jordi Torres i Viñals

PROFESOR JORDI TORRES I VIÑALS

Jordi Torres és catedràtic del departament d'Arquitectura de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on té una llarga trajectòria acadèmica en docència, transferència de tecnologia, gestió i recerca, amb més de 200 publicacions de recerca i alguns llibres en les àrees de Informàtica d'alt rendiment (HPC) i intel·ligència artificial (IA). Durant la seva carrera, ha rebut diversos premis i ha actuat com a expert en aquests temes per a diverses organitzacions, empreses, think tanks i com a mentor d'emprenedors.

L'any 2005 es va incorporar al Barcelona Supercomputing Center (BSC) com a part de l'equip del fundador, convertint-se en responsable de recerca del departament d'Informàtica. A causa del seu pensament creatiu, el seu grup de recerca va tenir un paper estratègic a l'hora de combinar HPC amb tecnologies de nova generació i el seu impacte, produint publicacions de recerca rellevants, Ph.D. Tesis, així com components de programari per a middleware HPC. Actualment és investigador sènior del grup de recerca Computing Resource Orchestration and Management for Artificial Intelligence, treballant a la línia de recerca HPC & Transformers dels projectes europeus INCISIVE, SECURED i NEARDATA.
Conferències del segon trimestre 2022/2023

- 12 de gener
" La Renaixença musical catalana" (Una mirada a la música catalana del s.XIX a principis del s.XX)
a càrrec de Joan Vives Bellalta Flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical català

- 19 de gener
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 26 de gener
"Les muntanyes més boniques del món"
a càrrec de Jordi Camins Just Especialista en glaciologia, apassionat de l'estudi dels glaciars. Alpinista i divulgador dels efectes que el canvi climàtic causa en el planeta.

- 2 de febrer
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 9 de febrer
"Alimentació, nutrició i epigènetica"
a càrrec de Mª Teresa García Jimènez Farmacèutica, biològa i nutricionista de Salut Pública

- 23 de febrer
"Present i futur de l'horta del Maresme"
a càrrec de Miquel Riera Malet

- 2 de març
Sortida a Aitona
"Arbres fruiters en flor"

- 9 de març
"L'enginy invisible"
a càrrec de Núria Salam Ballesteros Dra. en Ciència dels materials i enginyera metal-lúrgica

- 23 de març
"La guerra d'Ucraïna vista des de dins"
a càrrec de Lluís Caelles Garreta Periodista. Redactor de la secció d'Internacional de TV3. Enviat especial de TV3 a Kiiv
El dia 9 de març a les 18:00 al Centre Parroquial s'oferirà la conferència "L'Enginy (in)visible" a càrrec de la Dra.Núria Salán Ballesteros

NÚRIA SALÁN BALLESTEROS

(Barcelona, 1963) És una química catalana, doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'actual presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), la filial tècnica de l'Institut d'Estudis Catalans
Tot i haver nascut a Barcelona, ha viscut a Sant Boi de Llobregat tota la seva vida. Va estudiar Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona (UB), especialitzant-se en metal·lúrgia.

Acabada la llicenciatura, va començar la seva etapa d'investigació a la UPC. Poc després es va incorporar a la docència a l'Escola de Mines de Manresa, impartint assignatures de Tecnologia de materials. L'any 1997 s'incorpora al Campus de la UPC a Terrassa com a professora del departament de Ciència dels materials i Enginyeria metal·lúrgica, i és sotsdirectora de Promoció institucional i estudiantat de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) des de 2015. És membre de la Societat Catalana de Tecnologia, on la seva Assemblea General la va triar com a presidenta l'any 2016, i va tornar a ser reelegida per al càrrec l'any 2018.

Entre els anys 1995 i 2000 va desenvolupar la seva tesi doctoral en Ciència de materials i enginyeria metal·lúrgica a la UPC, titulada Evolución microestructural de aceros inoxidables austeno-ferríticos sometidos a tratamientos térmicos y termomecánicos.

Podriem seguir i ompliriem pàgines amb estudis, càtedres, nomenaments i d'altres, però deixarem que siguin les seves paraules i la seva sapiència que deixi clara la categoria i importància de la conferenciant.
El dia 9 de febrer s'ha celebrat la conferència "Alimentació, Nutrició i Epigenètica" a càrrec de la Dra. Maria Teresa García Jiménez.

Interessant conferencia que ens ha parlat dels efectes importantisims de l'alimentació en la nostra salut i l' entorn.

DRA. MARIA TERESA GARCIA JIMENEZ

- Doctora en Biologia, farmacèutica i nutricionista de la Salut Pública
- Directora dels Diplomes d'Alimentació i Nutrició de l'Escola Nacional de Salut (1992-2016)
- Professora de l'Universitat Francisco de Vitoria
- Consultora Internacional
La Doctora ha escrit llibres parlant sobre els temes de l'alimentació la nutrició i la salut pública i també ha publicat moltissims articles en revistes nacionals i internacionals.

Si algun soci desitja veure la grabació que es posi en contacte amb secretaria.
Com ja es costum cada any en els mesos de gener i febrer presentem una selecció dels millors treballs de recerca del curs 22-23, d'alumnes del IES d'Argentona.

Aquest any seran:

19 de gener:
- Lícia Ollés Segarra, Creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya
- Aina Vidal Vázquez, Domòtica. La llar intel·ligent, eficient i sostenible

2 febrer:
- Clara García Pecharromán, Principals amenaces per a la tortuga Babaua a les costes catalanes.
- Pilar Pineda Alario En quoi Julie Manet montre-t-elle le rôle de la femme dans l'art? (Com Julie Manet mostra el paper de la dona en l'art?)
19 de gener Treball de recerca presentat per l'alumna Aina Vidal Vázquez
Ens parlarà de les noves tecnologies aplicades a l'automatització de les cases. Com seran les cases del futur i la sostenibilitat de les llars?

Com es habitual, ens ha enlluernat amb un treball impecable. Els Alumnes del Institud ems deixen bocabadats amb la seva preparació.
19 de gener presentanció del treball de recerca "Creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya" a càrrec de Lícia Ollés Segarra

Impecable amb la seva explicació i preparació. Enhorabona

ABSTRAC: Aquest treball de recerca va dedicat a la creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya, concretament en els fets que van tenir lloc a Viladrau, que destaca per ser el poble de Catalunya amb la xifra més alta de bruixes condemnades. He creat un joc original des de zero que, a més a més, és històricament versemblant, trencant, d'aquesta manera, els estigmes envers la cacera de bruixes, i desmitificant el personatge de la bruixa, que coneixem encara avui dia, modelat al llarg dels anys a través de les creences populars.