Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
POLÍTICA
El dijous 18 d'abril tenim programada la conferència "Israel i Palestina: un segle de conflicte" a càrrec d'Òscar Monterde Mateo

ISRAEL I PALESTINA: UN SEGLE DE CONFLICTE
Aproximació històrica a les arrels del conflicte a Palestina. Des del sorgiment del sionisme i el mandat colonial britànic a Palestina fins a l'actualitat per entendre les causes estructurals i les claus per a la construcció d'una pau justa i duradora.

ÒSCAR MONTERDE MATEO
Doctor en Història amb una tesi doctoral sobre "L'impacte humanitari en els territoris ocupats de Gaza y Cisjordània", és investigador en el Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona y professor de la mateixa universitat. També és membre del Grup d'Investigació i Anàlisi del Món Actual (GRANMA).

Dia: 18 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dia 15 de febrer reprenem el monogràfic "L'Europa del segle XX" amb el doctor Alberto Pellegrini que ens parlarà de la Segona Guerra Mundial

LA II GUERRA MUNDIAL
La II Guerra Mundial va ser el conflicte més destructiu de la història humana, i va transformar profundament el món a nivell polític, social, econòmic i cultural. A Europa, la guerra entre l'Eix i les potències aliades va arrasar el continent, enmig de batalles colossals i de matances de civils com mai s'havien vist. La conferència se centrarà en els principals esdeveniments bèl·lics entre 1939 i 1945, des de les victòries inicials de l'Alemanya de Hitler al triomf final dels Aliats, i també tractarà el tema de l'Holocaust dels Jueus europeus.

ALBERTO PELLEGRINI
Alberto Pellegrini (Vicenza, Itàlia, 1975) és llicenciat en Història per la Università Ca' Foscari de Venècia i Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Actualment és professor d'Història Contemporània a la UB i membre del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la UB. Els seus camps d'interès son la història política i diplomàtica del segle XX, els grans conflictes mundials, els feixismes i la història d'Itàlia.
El dia14 de novembre: com a complement de la segona conferencia del monogràfic "La Europa del Segle XX" es projectarà la pel·licula "Octubre" de Sergei Eisenstein i Grigori Aleksandrov, que fà referencia a la Revolució Russa.
Enguany s'està impartint a l'Aula un curs monogràfic amb el tema "L'Europa del segle XX". En el marc d'aquest curs, s'hi ha afegit una proposta, no prevista inicialment, consistent en la projecció d'una pel·lícula, en format de cine-fòrum, relacionada amb el tema que s'hagi tractat en cada sessió. Les pel·lícules es projectaran els dimarts següents a la conferència corresponent, a les 7 de la tarda.
Us comuniquem la 2a convocatòria del "Taller Parlament i Ciutadania. L'experiència de ser Diputat" oberts per el col·lectiu d'alumnes de les aules agrupades, que estan preparats per fer-se en aquest darrer trimestre de l'any 2023.
MONOGRÀFIC D'HISTÒRIA

L'EUROPA DEL SEGLE XX

Impartiran el Monogràfic professors i professores del Departament d'Història I Arqueologia de la Universitat de Barcelona.
El dia 23 de març de 2023 podrem escoltar la conferència "La Guerra d'Ucraïna vista des de dins" per Lluis Caelles Garreta, tema, per desgràcia, de molta actualitat i que no ens podem permetre integrar dintre de la normalitat

LLUIS CAELLES GARRETA

(Isona, Pallars Jussà, 1966) és un periodista català. Treballa actualment com a redactor a la secció d'Internacional de TV3 i és professor associat de Televisió a la facultat de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra. Ha dirigit i presentat els Telenotícies Nit, Matí i Vespre a TV3. Ha estat també editor del canal de notícies 3/24 i corresponsal a Brussel·les de la televisió de Catalunya. Col·laborador del programa 30 minuts. Va rebre el premi Unicef 2002 pel reportatge Els nens dels camions. Ha treballat també al circuit català de TVE, al diari Segre de Lleida i a la ràdio (COPE Barcelona i Cadena Catalana). És coautor, juntament amb Sergi Vicente, del llibre Fukushima, crònica d'un tsunami nuclear (Viena Edicions, 2012), que recull la cobertura informativa de les conseqüències del tsunami i la consegüent crisi nuclear que el Japó va patir l'any 2011.

També ha estat enviat especial de TV3 a Kíiv per cobrir els primers dies de la invasió russa d'Ucraïna. Per la seva labor periodística, va ser guardonat el 2022 amb el Reconeixement Ànima Ciutat de Mollerussa.
El dia 6 d'octubre de 2022 L'ACTE ORGANITZAT PER L'AJUNTAMENT D'ARGENTONA i com a inauguració del curs 2022/2023, es va oferir la lectura teatralitzada de "Domicili Inconegut" a càrrec del Grup Teatral SOMDOS integrat per dos actors i amb el suport d'un violoncel i un violí.

"Domicili inconegut", una obra de passat i de present. Es tracta d'una adaptació inspirada en l'obra de l'escriptora Kressmann Taylor, escrita el 1938. Una reflexió sobre els totalitarismes i sobre la manera de fer-los front. Un cant compromès a la diversitat en tot sentit. Amistat, odi, venjança s'entrellacen en un seguit de cartes trepidants que porten vers un final absolutament inesperat.

El fòrum posterior té l'al·licient que l'actor David Serrano és doctor en Filologia Catalana, especialitzat en l'Holocaust des de fa 25 anys, al voltant del qual ha publicat una vintena de volums i ha dirigit 3 documentals premiats internacionalment.

El dijous dia 5 de març, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Andreu Mayayo i Artal,catedràtic d'Història Contemporània i Món Actual de la Universitat de Barcelona i director del Centre d'Estudis Històrics Internacionals-Pavelló de la República
El dijous dia 16 de Gener, vàrem presentar aquests treballs de recerca fets per alumnes de Batxillerat de l'Institut d'Argentona

MORT I SOCIETAT A CAHUACHI, Marina Martínez Cortés

LA RESISTÈNCIA ALS ANTIBIÒTICS, Berta Pi Benavent
El dijous dia 23 de Gener vàrem presentar a càrrec de Marc Colomer i Flores. , periodista i director de l'Agència Catalana de Noticies i cofundador del diari ARA
l "Taller Parlament i Ciutadania. L'experiència de ser Diputat", que es durà a terme durant aquest curs.
El nombre d'assistents a cada un dels tallers serà d'un màxim de 25 persones.
Per aquest curs ens han programat 9 tallers, en diferents dates i que consten de quatre sessions

El dijous, 5 de desembre de 2019,vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Margarita Colomer i Rovira, historiadora, especialista en Història contemporània.
Ens va parlar d'aquesta vaga, que va constituir una de les fites més rellevants de la història del moviment obrer català.
El dijous, 21 de novembre de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de LLuís Caelles, periodista de la secció d'Internacional TV3.
Ens va parlar de la tragèdia dels camps de refugiats, des de l'experiència viscuda en primera persona quan va ser enviat a la zona com a reporter de TV3.
Veure enllaç sobre la tragedia de Lesbos
El dijous, 24 d'octubre de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Rosa Toran, doctora en Història.. Va oferir una panoràmica dels camps de concentració nazis i de la necessitat de reivindicar el record i la dignitat dels milers de republicans espanyols que varen ser deportats.
El dijous, 26 de setembre de 2019,varem inagurar el curs 2019-2020 amb aquesta confèrencia a càrrec de Vicenç Villatoro i Lamolla , conegut periodista, escriptor, politic i implicat en el món de la cultura catalana.
Es tractà d'una xerrada d'orientació històrica i cultural sobre com en els dos últims segles ha anat canviant la idea sobre la relació entre Catalunya i Espanya i com, sobretot amb el final de la guerra de Cuba i a través entre d'altres de l'obra de Joan Maragall va anar quallant, en paral·lel a la idea de canviar Espanya, la idea de sortir-ne.