Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
CIVILITZACIONS I CULTURES
El dia 7 de març podrem assistir a la conferència "Les mares que ens han parit. Fecundació i maternitat: coneixements, mites i llegendes", a càrrec de Mª Rosa Ribas, infermera al Centre d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Mataró.

La conferència és un recorregut al llarg de la història del món occidental de què ha estat i representat la fecunditat per les dones, els homes i la societat. Una reflexió sobre les creences i coneixements, del tenir o no tenir fills, de la vivència de la maternitat i sobretot de com ha estat tractada i valorada la dona i la seva capacitat reproductiva al llarg dels segles.
Les societats sempre s'han volgut explicar els embarassos, parts i altres fenòmens al voltant de la fecunditat. I de les seves interpretacions, han sorgit les diverses pràctiques per a tenir-ne cura i controlar-la. Sempre s'ha volgut conèixer, analitzar i interpretar i, en cada època ha estat delimitada pels coneixements, per la màgia, per les creences religioses i altres normes que cada societat determinava per tal de dominar-la.
El dia 25 de gener podrem assistir a la conferència "Quatre moments estel·lars en la història del disseny" a càrrec de Pere Fradera Barceló

QUATRE MOMENTS ESTEL·LARS EN LA HISTÒRIA DEL DISSENY
Tots vivim envoltats d'objectes i elements resultants de l'activitat dels dissenyadors. Malgrat que són utilitzats habitualment per milions de persones, als ulls de molta gent no queda gaire clar quina utilitat tenen el disseny i els dissenyadors.

Sovint es pensa que el disseny és només una aportació estètica, dedicada tan sols a millorar la bellesa dels objectes i que moltes vegades és fruit de capricis dels seus creadors o de modes frívoles i passatgeres.

Ben segur que en aquesta percepció hi han contribuït algunes actituds del mateix gremi.

Hem escollit quatre obres de la història del disseny que creiem que demostren la utilitat i la raó de ser de la professió de dissenyador i, alhora, permeten veure maneres de treballar per resoldre problemes diversos en moments històrics diferents.
El dia 11 de gener iniciem el segon trimestre del curs, amb la conferència "L'escola pianística catalana" a càrrec del, ja conegut per nosaltres, divulgador musical Joan Vives Bellalta.

L'ESCOLA PIANÍSTICA CATALANA
Amb el retorn a Barcelona de Pere Tintorer el 1849, després de la seva llarga estada professional per terres franceses, començarà una nova etapa de brillantor pianística representada pels seus deixebles, entre els quals Joan Baptista Pujol tindrà un paper decisiu en aquella nova situació d'esplendor interpretatiu. De l'aula de Pujol sortiran els pianistes llegendaris que tots coneixem com ara Isaac Albèniz, Enric Granados, Ricard Viñes, Joaquim Malats i uns quants noms més, referents absoluts d'aquell gran moment, no només interpretatiu sinó també creatiu musical.
El dia 21 de desembre de 2023 i com a tancament del primer trimestre del curs 2023/2024, en el marc de les properes festes nadalenques, oferirem la conferència "El Cant de la Sibil·la" amb escenificació i cant a càrrec de "Laura de Castellet i de Ramon"

EL CANT DE LA SIBIL·LA
Interpretació musical, durant la nit de Nadal, d'uns versos sobre els senyals del judici final i de l'adveniment del Crist, posats en boca de la sibil·la Eritrea
El cant llatí fou traduït a les llengües romàniques a partir del segle XIII, i el primer testimoniatge català és també d'aquest segle. Ultra el simple cant, consta que la cerimònia constituïa una autèntica escena dramàtica on la Sibil·la era encarnada per un petit cantor abillat convencionalment, a vegades com una dona. El pas de cant a escena dramàtica tingué lloc en convertir-se el sermó Contra iudaeos en el drama litúrgic Ordo prophetarum (~1096), en el qual eren cridats a declarar llurs vaticinis messiànics diversos profetes de l'Antic Testament, uns quants del Nou i alguns gentils, entre ells la sibil·la Eritrea, que hi cantava el Iudicii signum.
Enguany s'està impartint a l'Aula un curs monogràfic amb el tema "L'Europa del segle XX". En el marc d'aquest curs, s'hi ha afegit una proposta, no prevista inicialment, consistent en la projecció d'una pel·lícula, en format de cine-fòrum, relacionada amb el tema que s'hagi tractat en cada sessió. Les pel·lícules es projectaran els dimarts següents a la conferència corresponent, a les 7 de la tarda.
El dia 19 d'octubre de 2023 i corresponent a la segona conferencia del trimestre es va oferir "El Mon dels Castellers" a càrrec de Jordi Miró

JORDI MIRÓ
Nascut a Barcelona el 1962. Empresari, apassionat dels castells i de la cultura catalana. Nét de casteller. De la Colla Joves dels Xiquets de Valls i de la Colla dels Torraires de Montblanc.
Estudiós del món Casteller i amb vocació de transferir la seva passió pels valors del món dels Castells.

Podeu veure un video en aquest enllaç de youtube https://youtu.be/hynqWA7XAs4
El dia 8 de juny de 2023, es farà la sortida trimestral al MonEstir de Sant Pere de Rodes, on a part de la visita rebrem la conferència "1000 anys d'Historia"


SANT PERE DE DODES

El Monestir de Sant Pere de Rodes s'aixeca en un dels cims de la Serra de Rodes, una cadena a primera línia de mar al nord de l'Alt Empordà. És un dels nombrosos testimonis de l'arquitectura romànica catalana, però potser és un dels més sofisticats arquitectònicament.

Del segle XI al XIV va ser el principal centre espiritual del comtat d'Empúries i el seu esplendor es mostra en les grans dimensions del conjunt monacal. Aquest està format per l'església, el campanar, el claustre, les sagristies, les dependències convencionals per fer-hi vida i el Palau de l'Abat.

El monestir està construït en terrasses per adaptar-se al terreny i els diversos edificis s'organitzen al voltant del claustre i l'església, aixecada entre els segles X i XI. En aquests dos edificis s'hi pot apreciar una mostra excepcional de l'escultura romànica: les columnes (originals de l'antiguitat) i els capitells que les coronen ens parlen de la marcada influència clàssica que té aquesta singular església.

A l'exterior, la portalada, a càrrec del Mestre de Cabestany, mostrava diferents escenes de la vida de Crist esculpides en marbre blanc. Els escassos fragments que han arribat fins a nosaltres ens donen mostra de la seva extraordinària qualitat, probablement una de les millors de la seva època.

Des del monestir es pot gaudir d'una de les millors vistes del Cap de Creus. Poc abans d'arribar-hi, hi ha les restes del poble medieval de Santa Creu de Rodes, entre les quals destaca l'església de Santa Helena de Rodes.
El dia 11 de maig de 2023, s'ha programat la conferència "Origens de la Bíblia" a càrrec del Dr. Lluís Busquets i Grabulosa.
La Biblia és, sens dubte, un llibre punter en la cultura del món occidental. Què en sabem?

DR. LLUIS BUSQUETS I GRABULOSA

Es llicencià en filosofia i en teologia a Roma i es doctorà en filologia catalana per la Universitat de Barcelona.També es graduà en Filologia hispànica i Ciències de la informació, així com es diplomà en Cinema a Itàlia.

Ha publicat més d'una vintena de títols. Ha estat crític literari de diferents medis de comunicació i ha escrit últimament articles a la revista Sapiens sobre temes de la Bíblia.
Els últims títols publicats, entre molts d'altres, són:

Última notícia de Jesús el Natzarè (2006)
El testament de Moisès (2007)
Els evangelis secrets de Maria i de la Magdalena (2009)
Carta al Papa (2010)
Albada a Lisboa (2011)
Enigmes de la Bíblia i Cultura Contemporània (Balasch Editor, 2022)[2]
El dia 23 de març de 2023 podrem escoltar la conferència "La Guerra d'Ucraïna vista des de dins" per Lluis Caelles Garreta, tema, per desgràcia, de molta actualitat i que no ens podem permetre integrar dintre de la normalitat

LLUIS CAELLES GARRETA

(Isona, Pallars Jussà, 1966) és un periodista català. Treballa actualment com a redactor a la secció d'Internacional de TV3 i és professor associat de Televisió a la facultat de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra. Ha dirigit i presentat els Telenotícies Nit, Matí i Vespre a TV3. Ha estat també editor del canal de notícies 3/24 i corresponsal a Brussel·les de la televisió de Catalunya. Col·laborador del programa 30 minuts. Va rebre el premi Unicef 2002 pel reportatge Els nens dels camions. Ha treballat també al circuit català de TVE, al diari Segre de Lleida i a la ràdio (COPE Barcelona i Cadena Catalana). És coautor, juntament amb Sergi Vicente, del llibre Fukushima, crònica d'un tsunami nuclear (Viena Edicions, 2012), que recull la cobertura informativa de les conseqüències del tsunami i la consegüent crisi nuclear que el Japó va patir l'any 2011.

També ha estat enviat especial de TV3 a Kíiv per cobrir els primers dies de la invasió russa d'Ucraïna. Per la seva labor periodística, va ser guardonat el 2022 amb el Reconeixement Ànima Ciutat de Mollerussa.
El 1 de desembre s'ha desenvolupat la sortida trimestral consistent en una visita guiada a la Colònia Vidal de Puig-Reig i una conferència sobre la vida quotidiana a les colònies fabrils de l'Alt Llobregat a càrrec de Ramon Soler i Riba, fill de la colònia Guixaró, una altra colònia del Berguedà i que coneix de primera mà el tema, per la seva pròpia experiència vital. És autor de diverses històries novel·lades, com "Fil i carbó", "Estel", "Peguera i l'home de gel"i "Peguera: l'ànima d'un poble"

COLONIA VIDAL

La Colònia Vidal mostra com era el dia a dia dels treballadors d'una colònia textil de principis del segle XX. S'hi organitzen visites d'escoles, grups i particulars amb reserva prèvia.

La Colònia Vidal de Puig-reig explica in situ com era la vida d'una colònia textil de principis del segle XX, que se'ns mostra a través d'un passeig pels edificis que la formen: l'escola, la fàbrica, les cases, l'esglèsia, la peixateria, la biblioteca, el safareig, les dutxes, el teatre, la carnisseria, la barberia, els horts, la sucursal bancària, etc.

Una exposició permanent mostra el dia a dia dels treballadors de la colònia i els serveis del conjunt industrial.
Per una banda, es compleixen 200 anys del desxiframent de l'escriptura jeroglífica per part de Jean-François Champollion i, d'altra banda, és el centenari del descobriment més gran de l'egiptologia fins avui: la tomba de Tutankhamon.

És per això, que hem previst un curs monogràfic, integrat per 3 sessions de 80' cada una per al primer trimestre del proper curs.
Les sessions s'intercalaran amb les conferències ordinàries i es duran a terme de 17:40 a 19:00 en les dates següents:

27 d'octubre: El Regne Antic i les grans piràmides

10 de novembre: El Regne Nou: una nove època

24 de novembre: Tutankhamon: La pedra de Rosetta i l'escriptura jeroglífica

Amb aquesta conferència tanquem el Curs monogràfic d'Egipte
El dia 17 de novembre de 2022 vàrem gaudir de la conferència "La Lluita del Poble Kanak pel tros de Paradís: L'Arxipèleg de Nova Caledonia" a carrec de Roger Cases Majoral

ROGER CASES MAJORAL

En Roger Cases és un argentoní que assegura que va cometre un error llicenciant-se en zoologia (el 1997, a la universitat d'Aberdeen), perquè troba que els humans som—de molt lluny— l'espècie animal més interessant de totes. Confessa que va començar a estudiar de debò quan va acabar la carrera i que porta 25 anys intentant entendre l'ésser humà en totes les seves dimensions. Això l'ha convertit en un lector compulsiu i també en un viatger incansable. Fa deu anys, a Nova Caledònia hi va trobar un conflicte humà de profundes arrels històriques, antropològiques i psicològiques que el va atrapar. S'hi va submergir durant un any i mig, i ara que el conflicte s'ha donat a conèixer arran dels tres referèndum d'autodeterminació (2018, 2020 i 2021), torna al seu poble per parlar-nos-en.
Per una banda, es compleixen 200 anys del desxiframent de l'escriptura jeroglífica per part de Jean-François Champollion i, d'altra banda, és el centenari del descobriment més gran de l'egiptologia fins avui: la tomba de Tutankhamon.

És per això, que hem previst un curs monogràfic, integrat per 3 sessions de 80' cada una per al primer trimestre del proper curs.
Les sessions s'intercalaran amb les conferències ordinàries i es duran a terme de 17:40 a 19:00 en les dates següents:

27 d'octubre: La formació de la civilització egípcia

10 de novembre: Del Regne Mitjà al Regne Nou: l'època de l'imperi

24 de novembre: Tutankhamon: El descobriment

El preu del curs és el següent:
Curs complet: 20€ (socis) / 30€ (no socis)
Conferències soltes: 10€
El fi de la nostra associació, en tant que Aula d'Extensió Universitària, és proporcionar una alternativa de creixement cultural assequible i de qualitat en l'àmbit de la gent gran del poble. Per això s'han programat cursos monogràfics sobre temes específics, en un número variable de sessions, en funció de la naturalesa del tema tractat.

Aquet any 2022 hi ha un tema molt rellevant sobre la CIVILITZACIÓ EGÍPCIA. a carrec de "ANTIQUITAS CULTURA I
HUMANITATS"


Per una banda, es compleixen 200 anys del desxiframent de l'escriptura jeroglífica per part de Jean-François Champollion i, d'altra banda, és el centenari del descobriment més gran de l'egiptologia fins avui: la tomba de Tutankhamon.

És per això, que hem previst un curs monogràfic, integrat per 3 sessions de 80' cada una per al primer trimestre del proper curs.
Les sessions s'intercalaran amb les conferències ordinàries i es duran a terme de 17:40 a 19:00 en les dates següents:

27 d'octubre: La formació de la civilització egípcia

10 de novembre: Del Regne Mitjà al Regne Nou: l'època de l'imperi

24 de novembre: Tutankhamon: El descobriment

El preu del curs és el següent:
Curs complet: 20€ (socis) / 30€ (no socis)
Conferències soltes: 10€
Per una banda, es compleixen 200 anys del desxiframent de l'escriptura jeroglífica per part de Jean-François Champollion i, d'altra banda, és el centenari del descobriment més gran de l'egiptologia fins avui: la tomba de Tutankhamon.

És per això, que hem previst un curs monogràfic, integrat per 3 sessions de 80' cada una per al primer trimestre del proper curs.
Les sessions s'intercalaran amb les conferències ordinàries i es duran a terme de 17:40 a 19:00 en les dates següents:

27 d'octubre: El Regne Antic i les grans piràmides

10 de novembre: El Regne Nou: una nove època

24 de novembre: Tutankhamon: La pedra de Rosetta i l'escriptura jeroglífica
El dia 13 de juny de 2022, s'ha dut a terme la sortida a la Vil·la de Palamós

Ha estat un exit de participació, i tothom ha quedat molt content, tant amb la visita com amb les altres activitats que s'han efectuat.

Programa:

Sortida a les 9:00 hores des de la Plaça del Pi Gros a la sortida sud d'Argentona
Arribada a Palamós 11:00 hores
El grup es dividirà en dos i uns visitaran el Museu de la Pesca i els altres dues barques que hi ha davant on es podran veure totes les arts de pesca i compartiments. Al cap d'una hora aproximàdament hi haurà canvi de grups.
Dinar a les 14:00 hores al restaurant  "La Malcontenta" on us esperarà els plats que haureu escollit prèviament en la inscripció.
A les 16:30 hores hi haurà una visita guiada pels monuments i edificis més interessants de Palamós
A les 18:00 hores tornada i arribada a Argentona a les 19:30 hores

Preu de la sortida 40 € als socis i 45 € els no socis.