Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
SALUT I BENESTAR
El dijous 31 d'octubre podrem assistir a la conferència "Podem estimular el cervell per millorar les nostres facultats i habilitats?" a càrrec de M. Victòria Clos, farmacòloga i neurocientífica.

"PODEM ESTIMULAR EL CERVELL PER MILLORAR LES NOSTRES FACULTATS I HABILITATS?"
Millorar les capacitats cognitives ha estat sempre un repte de l'esser humà. Per tal d'aconseguir-ho l'home ha utilitzat diferents mitjans, des de plantes, drogues, fàrmacs així com també altres mètodes. En aquest seminari ens referim a alguns dels diferents mètodes, farmacològics i no farmacològics per tal d'aconseguir-ho. En aquest camí de millora de les capacitats cognitives els videojocs hi podrien jugar un paper important.

M. VICTÒRIA CLOS
Biòloga, farmacòloga i neurocientífica. Professora de la Facultat Medicina de la UAB i de la Facultat de Veterinària, posteriorment Catedràtica de Farmacologia. Ha format part de l'Institut de Neurociències de la UAB des del seu inici.
Pel que fa a la recerca es va centrar inicialment en estudis de metabolisme, tot i que després va derivar cap el Sistema Nerviós en el que ha estat centrada fins al final de la seva carrera professional. El seu interès per les Neurociències i la Farmacologia l'han portat, ara que està jubilada, a difondre diferents aspectes d'ambdues disciplines que poden ser d'interès i utilitat sota un punt de vista general i pel dia a dia de tots.

Dia: 31 d'octubre
Hora: 18:00h
Lloc: Centre Parroquial
El dia 7 de març podrem assistir a la conferència "Les mares que ens han parit. Fecundació i maternitat: coneixements, mites i llegendes", a càrrec de Mª Rosa Ribas, infermera al Centre d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Mataró.

La conferència és un recorregut al llarg de la història del món occidental de què ha estat i representat la fecunditat per les dones, els homes i la societat. Una reflexió sobre les creences i coneixements, del tenir o no tenir fills, de la vivència de la maternitat i sobretot de com ha estat tractada i valorada la dona i la seva capacitat reproductiva al llarg dels segles.
Les societats sempre s'han volgut explicar els embarassos, parts i altres fenòmens al voltant de la fecunditat. I de les seves interpretacions, han sorgit les diverses pràctiques per a tenir-ne cura i controlar-la. Sempre s'ha volgut conèixer, analitzar i interpretar i, en cada època ha estat delimitada pels coneixements, per la màgia, per les creences religioses i altres normes que cada societat determinava per tal de dominar-la.
a càrrec de Leire Pi, alumna de l'Institut d'Argentona.
Aquest és un dels treballs de recerca seleccionat enguany.
El dia 2 de novembre de 2023, com a tercera conferència del trimestre i després de la primera del Monogràfic; es presentarà
"El Sexe no es Jubila" a càrrec de Roser Civit Rey

Rondant els 65 anys, ens acostumen a jubilar.
Com afecta a la sexualitat? Aquesta també es jubila? Quan acaba, exactament? Què ens preocupa? Quin s factors ens afecten? De quins mites estem presoners?
Però... Què és, exactament, la sexualitat?"
De tot això i més, en parlarem el proper dijous 2 de novembre, juntament amb la Roser Civit Re.

ROSER CIVIT REY
Psicòloga sanitària, especialitzada en salut mental, sexualitat i parella.
Conferències del segon trimestre 2022/2023

- 12 de gener
" La Renaixença musical catalana" (Una mirada a la música catalana del s.XIX a principis del s.XX)
a càrrec de Joan Vives Bellalta Flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical català

- 19 de gener
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 26 de gener
"Les muntanyes més boniques del món"
a càrrec de Jordi Camins Just Especialista en glaciologia, apassionat de l'estudi dels glaciars. Alpinista i divulgador dels efectes que el canvi climàtic causa en el planeta.

- 2 de febrer
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 9 de febrer
"Alimentació, nutrició i epigènetica"
a càrrec de Mª Teresa García Jimènez Farmacèutica, biològa i nutricionista de Salut Pública

- 23 de febrer
"Present i futur de l'horta del Maresme"
a càrrec de Miquel Riera Malet

- 2 de març
Sortida a Aitona
"Arbres fruiters en flor"

- 9 de març
"L'enginy invisible"
a càrrec de Núria Salam Ballesteros Dra. en Ciència dels materials i enginyera metal-lúrgica

- 23 de març
"La guerra d'Ucraïna vista des de dins"
a càrrec de Lluís Caelles Garreta Periodista. Redactor de la secció d'Internacional de TV3. Enviat especial de TV3 a Kiiv
El dia 9 de febrer s'ha celebrat la conferència "Alimentació, Nutrició i Epigenètica" a càrrec de la Dra. Maria Teresa García Jiménez.

Interessant conferencia que ens ha parlat dels efectes importantisims de l'alimentació en la nostra salut i l' entorn.

DRA. MARIA TERESA GARCIA JIMENEZ

- Doctora en Biologia, farmacèutica i nutricionista de la Salut Pública
- Directora dels Diplomes d'Alimentació i Nutrició de l'Escola Nacional de Salut (1992-2016)
- Professora de l'Universitat Francisco de Vitoria
- Consultora Internacional
La Doctora ha escrit llibres parlant sobre els temes de l'alimentació la nutrició i la salut pública i també ha publicat moltissims articles en revistes nacionals i internacionals.

Si algun soci desitja veure la grabació que es posi en contacte amb secretaria.
El 3 de febrer de 2022, seguint amb la presentació dels Treballs de recerca del IES d'Argentona, vàrem escoltar la següent presentació

La cafeïna. Un estimulant del sistema nerviós.

A càrrec de na Mireia Serras

El consum diari de cafeïna està en la rutina d'una gran part de la població. Quins són els seus efectes, més enllà dels que es poden veure a simple vista?
El 27 de gener de 2022, la ponent Dra.Carme Valls i Llobet ens ha ofert aquesta interessant conferència "La salut i les trampes de gènere i pobresa"

Dra. Carme Valls i Llobet

Llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona, és una política i metgessa catalana, especialitzada en endocrinologia i diputada al Parlament de Catalunya en la V i VI legislatures. El 2020 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Es una lluitadora en defensa de les dones i ha estat professora a la Universitat de Barcelona de l'assignatura Dones i homes: epidemiologia de les diferències.

L'any 2018 va obtenir el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no sexista que atorga l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, per la qualitat en la recerca i la divulgació sobre la salut de les dones'
Ja estant programades les conferències que s'impartiran aquest segon trimestre del curs 2021-2022

- 13 de gener
"La flauta màgica de Mozart Maçoneria i il·lustració a Viena en l'època de la Revolució Francesa"
A càrrec de Marc Heilbron Ferrer

- 27 de gener
"La salut i les trampes de gènere i pobresa"
A càrrec de Carme Valls LLobet


- 10 de febrer
"Argentona al món: Emergència Climàtica"
A càrrec de Joan Manuel Riera Vidal


- 24 de febrer
"Papua Nova Guinea. Un país remot amb l'empremta del missioner argentoní Xavier Vergés"
A càrrec de Xavier Calvo Vergés

- 10 de març
"El premi Nobel i les dones"
A càrrec de Xavier Roqué Rodríguez

- 24 de març
"Rastres i restes dels Ibers. Arqueologia de la cultura Ibèrica"
A càrrec de Cesc Busquets Costa

- 7 d'abril
Sortida a ULLASTRET
El dia 2 de desembre vàrem assistir a una interessant conferència La penicil·lina catalana que ens va desenvolupar el Dr. Jordi Almirall i Pujol

DR. JORDI ALMIRALL I PUJOL

Metge intensivista (jubilat) de l'Hospital de Mataró.
Doctor en Medicina.
Ha estat professor associat del departament de Medicina de la UAB.
Fundador i director del grup de recerca en infecció respiratòria al Maresme (GEMPAC) acreditat per l' AGAUR de la Generalitat de Catalunya.

LA PENICIL·LINA CATALANA

L'èpica al voltant de la penicil·lina forma part d'un dels més clàssics capítols de la història de la Medicina. De fet, va ser una primera gran sort que la soca que va contaminar la placa de Fleming, en fos productora.

El que és menys conegut és que, durant la segona guerra mundial, uns investigadors catalans del Laboratori Municipal de Barcelona i de LETI van quedar atrets pel fàrmac i els seus possibles beneficis, i van esmerçar un munt d'esforços per aconseguir la seva producció artesanal, quan la informació encara era molt escassa i difícil d'obtenir, més enllà dels dos primers articles de l'equip d'Òxford publicats al Lancet. Tanmateix, dotats d'una empenta, una formació tècnica i una genialitat certament úniques, van aconseguir produir-la i tractar molts pacients catalans, que no hi haurien tingut accés fins l'acabament del conflicte bèl·lic.
El dijous dia 16 d'abril, està programada aquesta conferència a càrrec de Jordi Almirall i Pujol. Doctor en Medicina i metge de Cures Intensives de l'Hospital de Mataró

Publicacions fetes per Dr Jordi Almirall Pujol
Veure enllaç sobre aquest tema
El dijous dia 21 de maig, està programat aquest taller pràctic, a càrrec de Cristina Marti Ribas, com a complementació de la conferència efectuada la sessió anterior.

S'organitzarà com un taller pràctic en el que es puguin fer els preparats seguint les instruccions de la professora

La inscripció serà gratuïta per els socis de l'Aula, El cost dels no socis serà de 5€.

Caldrà inscripció prèvia i el taller es durà a terme si hi ha un nombre mínim de persones inscrites
La Universitat Pompeu Fabra proposa un cicle de conferències que tracta tant temes de cultura general com de política, d'història, de biomedicina, d'ètica, de filosofia, de psicologia o d'economia, sempre en format de diàleg entre dos experts que pertanyen a diferents camps del saber.

Cal inscriure-s'hi prèviament. L'aforament és limitat.

Us agrairem que en feu difusió entre els vostres contactes. Clicar per ampliar la informació



Enllaç per la Inscripció : 'http://mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm&ogbl#inbox/FMfcgxwGCtGfSlrndThNwDqBdQBpLXWL' target='_blank'>
El dijous 7 de febrer vàrem presentr la conferència "Antibiòtics: passat, present i futur" a càrrec de Josep Anton Capdevila i Morell, doctor en Medicina Interna, professor de Medicina a la UAB i metge del Servei de Medicina Interna de l'Hospital de Mataró.

Ens va parlar de l'origen dels antibiòtics, quin és un bon ús dels mateixos i de la problemàtica greu de les resistències als antibiòtics i com es pot intentar reduir-les
El dijous dia 2 de maig 2019 vàrem presentar aquesta conferència a càrrec d' Antoni Díez Noguera, catedràtic de Fisiologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona ( veure enllaç)

Ens va parlar dels ritmes biològics més estudiats en cronobiologia, que és una disciplina de la biologia que estudia l'organització temporal dels éssers vius, les seves alteracions i els mecanismes implicats en la seva regulació.