Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
MÚSICA
El proper dijous 2 de maig podrem assistir a la conferència "Calculem música i escoltem matemàtiques" a càrrec de Santi Vilches, llicenciat en Matemàtiques i catedràtic de Secundària i la col·laboració d'Eduard Herrrero, violinista de l'orquestra de cambra de Granollers

"CALCULEM MÙSICA I ESCOLTEM MATEMÀTIQUES"
El origen de la música és tant antic com el propi esser humà. Una mare cantant-li al fill, descobrir com la corda d'un arc emet un so vibrant, trobar que un tronc buit ressona al colpejar-lo... però en algun moment de la història algú va voler cantar, tocar l'arc i colpejar un tronc a la vegada, en aquest moment es va descobrir la necessitat d'harmonitzar els instruments trobant una afinació comuna.
Els pitagòrics s'hi van posar de valent bolcant tota la seva saviesa matemàtica i van descobrir que el problema de l'afinació no té cap solució matemàtica satisfactòria, senzillament no existeix. A partir d'aquest moment, fa ja més de 2000 anys els homes i les dones han intentat trobar quina estructura matemàtica els hi resultava més gratificant a l'hora d'escoltar la seva música intrínseca amb un únic objectiu: aconseguir el màxim gaudi. A partir d'aquest moment homes de la talla de Galileu, Zarlino, Bach, Kepler i molts altres han fet propostes diferents fins arribar a l'època actual on hem perdut una part important del gaudi de diferenciar les diferents maneres d'afinar un instrument.
El dijous 4 d'abril encetem el tercer trimestre amb la conferència "200 anys de la Novena de Beethoven" a càrrec de Pere Andreu Jariod

LA NOVENA DE BEETHOVEN, DE LA GÈNESI ALS NOSTRES DIES
200 anys de l'estrena!
Una aproximació a la Novena Simfonia de Ludwig van Beethoven, com va ser escrita, com està estructurada i quin paper hi juguen les veus solistes i el cor, especialment. Ens fixem també en l'impacte de l'estrena, però també descobrim quin paper ha tingut aquesta simfonia en moments cabdals de la nostra història, en àmbits diversos. Així, coneixerem quina relació té aquesta obra amb la Unió Europea, el Festival de Bayreuth, l'Orfeó Català, la invenció del CD o la caiguda del mur de Berlín.

PERE ANDREU JARIOD
Divulgador musical, conferenciant, radiofonista i apassionat per la música clàssica i tot el que l'envolta.

Dia: 4 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dia 11 de gener iniciem el segon trimestre del curs, amb la conferència "L'escola pianística catalana" a càrrec del, ja conegut per nosaltres, divulgador musical Joan Vives Bellalta.

L'ESCOLA PIANÍSTICA CATALANA
Amb el retorn a Barcelona de Pere Tintorer el 1849, després de la seva llarga estada professional per terres franceses, començarà una nova etapa de brillantor pianística representada pels seus deixebles, entre els quals Joan Baptista Pujol tindrà un paper decisiu en aquella nova situació d'esplendor interpretatiu. De l'aula de Pujol sortiran els pianistes llegendaris que tots coneixem com ara Isaac Albèniz, Enric Granados, Ricard Viñes, Joaquim Malats i uns quants noms més, referents absoluts d'aquell gran moment, no només interpretatiu sinó també creatiu musical.
El dia 21 de desembre de 2023 i com a tancament del primer trimestre del curs 2023/2024, en el marc de les properes festes nadalenques, oferirem la conferència "El Cant de la Sibil·la" amb escenificació i cant a càrrec de "Laura de Castellet i de Ramon"

EL CANT DE LA SIBIL·LA
Interpretació musical, durant la nit de Nadal, d'uns versos sobre els senyals del judici final i de l'adveniment del Crist, posats en boca de la sibil·la Eritrea
El cant llatí fou traduït a les llengües romàniques a partir del segle XIII, i el primer testimoniatge català és també d'aquest segle. Ultra el simple cant, consta que la cerimònia constituïa una autèntica escena dramàtica on la Sibil·la era encarnada per un petit cantor abillat convencionalment, a vegades com una dona. El pas de cant a escena dramàtica tingué lloc en convertir-se el sermó Contra iudaeos en el drama litúrgic Ordo prophetarum (~1096), en el qual eren cridats a declarar llurs vaticinis messiànics diversos profetes de l'Antic Testament, uns quants del Nou i alguns gentils, entre ells la sibil·la Eritrea, que hi cantava el Iudicii signum.
Conferències del segon trimestre 2022/2023

- 12 de gener
" La Renaixença musical catalana" (Una mirada a la música catalana del s.XIX a principis del s.XX)
a càrrec de Joan Vives Bellalta Flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical català

- 19 de gener
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 26 de gener
"Les muntanyes més boniques del món"
a càrrec de Jordi Camins Just Especialista en glaciologia, apassionat de l'estudi dels glaciars. Alpinista i divulgador dels efectes que el canvi climàtic causa en el planeta.

- 2 de febrer
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 9 de febrer
"Alimentació, nutrició i epigènetica"
a càrrec de Mª Teresa García Jimènez Farmacèutica, biològa i nutricionista de Salut Pública

- 23 de febrer
"Present i futur de l'horta del Maresme"
a càrrec de Miquel Riera Malet

- 2 de març
Sortida a Aitona
"Arbres fruiters en flor"

- 9 de març
"L'enginy invisible"
a càrrec de Núria Salam Ballesteros Dra. en Ciència dels materials i enginyera metal-lúrgica

- 23 de març
"La guerra d'Ucraïna vista des de dins"
a càrrec de Lluís Caelles Garreta Periodista. Redactor de la secció d'Internacional de TV3. Enviat especial de TV3 a Kiiv
Com sempre el Professor Joan Vives ens ha envadalid amb la seva temàtica.

El dia 12 de gener es dona inici al segon trimestre del curs, amb la conferència "La Renaixença Musical Catalana" (Una mirada a la música catalana dels.XIX a principis del s.XX) a càrrec del ja conegut per nosaltres, el divulgador musical Joan Vives Bellata.

Joan Vives Bellalta

Flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical. Inicia la seva formació a l'Escola de Música de Mataró. Estudia flauta de bec al Conservatori Superior Municipal de Barcelona amb Romà Escalas, obtenint els premis d'honor de "Grau professional" (1986) i "Virtuosisme" (1988). Després rebrà classes de K. Boeke, M. Miessen, B. Deerenberg, W. van Hauwe, P. Memmelsdorf, M. Verbrugen i H. M. Linde.

La seva activitat concertística a partir de 1980 l'ha portat a Alemanya, Àustria, Itàlia, França, Andorra i arreu de l'Estat Espanyol. També ha fet enregistraments discogràfics, radiofònics i per a televisió. Com a divulgador ha fet una gran quantitat de xerrades, conferències, cursos i seminaris, així com articles per a diverses publicacions.


Actualment és professor d'Història de la música a l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya. També és integrant de grups com "Els Ministrils, quintet de bec", el "Quartet barroc de Sant Simó" i el "Trio barroc del cafè", entre d'altres. És també locutor-redactor de Catalunya Música des dels seus inicis, el maig del 1987.
El dia 22 desembre de 2022 com a cloenda d'aquest primer trimestre oferim la conferència "Postres de músic" a càrrec de Pere Andreu Jariod

PERE ANDREU JARIOD

Divulgador musical, conferenciant, radiofonista i apassionat per la música clàssica i tot el que l'envolta.

http://www.perandreu.cat/hola/
, 13 de gener de 2022 s'ha inaugurat el segon trimestre amb la conferència
"La flauta màgica de Mozart Maçoneria i il·lustració a Viena en l'època de la Revolució Francesa"
A càrrec de Marc Heilbron Ferrer,

El professor Marc Helibron, ja ens va delectar amb una conferència el 19 de desembre de 2019 amb el títol "LA FAMÍLIA STRAUSS, VALSOS I HISTÒRIES DEL CONCERT D'ANY NOU"
Va agradar molt als assistents i per aquest motiu tornem a repetir amb un nou tema que pot ser tant encisador o més que l'anterior

Marc Heilbron Ferrer

Doctor en Musicologia per la Universitat de Bolonya i llicenciat en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona.
Té un extens currículum amb premis i beques, experiència docent i gestió acadèmica. És membre de diverses institucions i encapçala diversos projectes d'investigació..
Ja estant programades les conferències que s'impartiran aquest segon trimestre del curs 2021-2022

- 13 de gener
"La flauta màgica de Mozart Maçoneria i il·lustració a Viena en l'època de la Revolució Francesa"
A càrrec de Marc Heilbron Ferrer

- 27 de gener
"La salut i les trampes de gènere i pobresa"
A càrrec de Carme Valls LLobet


- 10 de febrer
"Argentona al món: Emergència Climàtica"
A càrrec de Joan Manuel Riera Vidal


- 24 de febrer
"Papua Nova Guinea. Un país remot amb l'empremta del missioner argentoní Xavier Vergés"
A càrrec de Xavier Calvo Vergés

- 10 de març
"El premi Nobel i les dones"
A càrrec de Xavier Roqué Rodríguez

- 24 de març
"Rastres i restes dels Ibers. Arqueologia de la cultura Ibèrica"
A càrrec de Cesc Busquets Costa

- 7 d'abril
Sortida a ULLASTRET
Estem acabant l'agost i quasi l'estiu i tots estem tornant a la nostra vida normal després del desgavell pandèmic i vacacional.
Des de l'Aula hem estat treballant per poder oferir-vos una bona selecció de conferenciants i de temes.
A continuació enumerem les dates i dades que posteriorment us presentarem amb informació complementària.

- 7 d'octubre de 2021
Conferència inaugural a càrrec de Vicenç Lozano
"El poder al món post-COVID"

- 21 d'octubre de 2021
Conferència a càrrec de Andreu Mayayo Artal
"150 anys de la Comuna de París"

- 4 de novembre de 2021
Conferència a càrrec de Toni Arbonès Escoda
"Japó, el país de la memòria profunda"

- 18 de novembre de 2021
Conferència a càrrec de Joan Josep Isern
"Centenari de Joan Triadú"

- 2 de desembre de 2021
Conferència a càrrec de Jordi Almirall i Pujol
"La penicil·lina catalana"

- 16 de desembre de 2021
Conferència a càrrec de Mariona Millà i Salinas
"Antoni Viladomat i Manalt (1678-1755), pintor de la Capella dels Dolors de Santa Maria de Mataró"

- 23 de desembre de 2021
Sortida a Mataró. Visita a la Capella dels Dolors, a Santa Maria de Mataró
El passat dia 17 de juny es va celebrar l'Assemblea General Ordinària, que corresponia als cursos 2019-2020-2021, ja que l'any passat no es va poder celebrar pel tema del COVID-1.
Els temes més interessants tractats varen ser:
La comunicació i acceptació de la renovació de la Junta que es va haver de fer l'any 2020 per acord intern
Es va passar un Power Point amb les fotografies dels actes dels dos anys, que la Presidenta va explicar a l'Assemblea
El Tresorer va exposar el comptes dels dos cursos i presentar el pressupost estimat pel curs 2021/2022
S'acordà per unanimitat incrementar la quota en cinc euros
I desprès de consultes aclariments i propostes es va passar a la conferència "Jazz i la música negra", a càrrec de Pau Fuster, molt amena i enriquidora.
El dijous dia 9 de Gener 2020 vàrem presentar aquesta conferència càrrec de Joan Vives i Bellalta flautista de bec, professor d'Història de la música i divulgador musical
Des del Palau de la Música Catalana ens posem en contacte amb vosaltres per fer-vos arribar una promoció especial per als concerts amb els que donarem la benvinguda a l'època més joiosa de l'any: L'Oratori de Nadal dirigit per Jordi Savall.
Us proposem un descompte del 15% amb el codi Adults19-20 (a sota teniu tota la informació
El dijous, 19 de desembre de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Marc Heilbron Ferrer, doctor en Musicologia per la Universitat de Bolonya i llicenciat en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona

Ens va parlar del rerefons d'aquest concert tan popular.
La conferència programada pel dia 10 de gener "El món coral, ahir, avui i demà" a càrrec de Joan Vives Bellalta ha estat CANCEL.LADA per indisposició del conferenciant.
El dijous 13 de desembre vàrem assistir a la representació de l'Òpera de Chioachino Rossini "L'Italiana in Algeri".

En arribar al Gran Teatre del Liceu, i esperant l'hora d'inici de la funció, vàrem fer un breu recorregfut per les instal·lacions obertes al públic i vàrem poder assistir a la presentació de l'òpera que anàvem a veure al Foyer, un espai polivalent, situat sota la platea de la Sala, equipat amb els més moderns mitjans audiovisuals i una excepcional acústica. En finalitzar la representació, donat que era el dia de l'estrena, es va obsequiar els assistents amb un petit refrigeri.