Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
LITERATURA
a càrrec de Júlia Robles, alumna de l'Institut d'Argentona.
Aquest és un dels treballs de recerca seleccionat enguany.
Conferències del segon trimestre 2022/2023

- 12 de gener
" La Renaixença musical catalana" (Una mirada a la música catalana del s.XIX a principis del s.XX)
a càrrec de Joan Vives Bellalta Flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical català

- 19 de gener
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 26 de gener
"Les muntanyes més boniques del món"
a càrrec de Jordi Camins Just Especialista en glaciologia, apassionat de l'estudi dels glaciars. Alpinista i divulgador dels efectes que el canvi climàtic causa en el planeta.

- 2 de febrer
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 9 de febrer
"Alimentació, nutrició i epigènetica"
a càrrec de Mª Teresa García Jimènez Farmacèutica, biològa i nutricionista de Salut Pública

- 23 de febrer
"Present i futur de l'horta del Maresme"
a càrrec de Miquel Riera Malet

- 2 de març
Sortida a Aitona
"Arbres fruiters en flor"

- 9 de març
"L'enginy invisible"
a càrrec de Núria Salam Ballesteros Dra. en Ciència dels materials i enginyera metal-lúrgica

- 23 de març
"La guerra d'Ucraïna vista des de dins"
a càrrec de Lluís Caelles Garreta Periodista. Redactor de la secció d'Internacional de TV3. Enviat especial de TV3 a Kiiv
El 15 de desembre de 2022 per conmemorar el centenari del naixement de Joan Fuster, hem programat la conferència "Joan Fuster, Mesura de Totes les Coses" que que ha impartit el Dr. Francesc Foguet i Boreu

DR. FRANCESC FOGUET I BOREU

Professor titular de literatura catalana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, Francesc Foguet i Boreu (Linyola, Pla d'Urgell, 1971) és doctor en Filologia Catalana per aquesta universitat, diplomat en Teoria i Crítica del Teatre per l'Institut del Teatre i màster universitari en Història de Catalunya per la UAB

.
El dia 5 de maig de 2022, hem assistit a la conferencia "Els Tresors de la Llengua" que ha estat impartida per el prestigios Marius Serra i Roig

Ha estat una conferencia que ens ha introduit en el apasionant mon de la llengua Catalana, com sempre son les seves presentacions.

Màrius Serra i Roig

Màrius Serra i Roig és escriptor, periodista, autor de mots encreuats, traductor de l'anglès i enigmista català, llicenciat en filologia anglesa a la Universitat de Barcelona. Cada dia el podem seguir al programa El matí de Catalunya ràdio en l'espai el joc de l'Enigmàrius, on planteja un enigma verbal basat en un doble sentit que cal desxifrar i respondre amb una sola paraula.
La seva gran passió, a més d'escriure, ha estat l'enigmística, la tècnica creativa que consisteix en la pràctica estètica de l'art de jugar amb els codis de signes, tal com el l mateix la defineix. Ha dirigit la primera empresa catalana especialitzada en jocs de paraules, des d'on crea l'any 1989 la primera revista de jocs de paraules en català, Més. Manté una secció setmanal d'enigmística a l'Avui des de 1989 i, des de 1990, fa la secció diària de mots encreuats en català de La Vanguardia, a partir dels quals s'han publicat ja dos reculls en forma de llibre. És també membre del consell editor de Verbàlia, web sobre literatura i enigmística feta en català, espanyol i italià.
D'entre les seves obres, destaquen AblanatanalbA (1999) i el llibre de relats La vida normal, guardonat l'any 1999 amb el premi Ciutat de Barcelona de Literatura en català. El seu assaig Verbàlia ha estat guardonat amb el premi Crítica Serra d'Or i Lletra d'Or (2001), l'any 2006 la seva novel·la Farsa guanya el Premi Ramon Llull, i el 2012 rep el Premi Sant Jordi de novel·la per Plans de futur.
El dia 21 d'abril de 2022, presentem la conferència "Cinema i llibres" a càrrec de Albert Beorlegui Tous

Conferència que explora en el territori compartit per la literatura i el cinema i la relació d'equilibri entre ambdues formes d'expressió artística. El conferenciant, d'altra banda, ja ha estat present en altres edicions a la nostra aula.

Albert Beorlegui Tous

Llicenciat en Dret, i Tècnic de Comunicació de l'Ajuntament de Matadepera, col·labora des del 1994 en nombrosos mitjans de comunicació com a comentarista cinematogràfic, entre els quals actualment destaca RAC 1 amb la secció "El basar de les sorpreses" del programa «Via lliure» de Xavier Bundó. També ha col·laborat amb Agnès Marquès al «No ho sé», amb Ricard Ustrell a «El suplement» de Catalunya Ràdio, amb Crisol Tuà a «El crepuscle dels déus» o amb Xavi Martin a «El club del cinèfils impenitents" entre d'altres.
El 18 de novembre el conferenciant Joan Josep Isern, ens ha fet una aproximació a aquest escriptor, crític literari, pedagog i gran activista cultural i resistent anti-franquista, que va participar en molts projectes culturals catalans del segle XX.

Joan Josep Isern és aparellador d'ofici. L'any 1989 comença a col·laborar habitualment en el suplement literari del diari Avui, activitat que desenvolupa fins a l'any 2009. Des de febrer de 2001 és el responsable de les pàgines de literatura catalana de la revista mensual Qué leer i col·labora de manera habitual, a més, a les revistes Serra d'Or i Caràcters. Joan Josep Isern va escriure uns sis-cents articles al suplement literari del diari Avui i aproximadament vuitanta articles a la revista Qué leer, a banda dels apareguts en altres publicacions, ja citades.
I així podríem continuar relatant les innumerables participacions i publicacions d'aquest crític literari, que ha estat designat Comissari de l'any Joan Triadu
El dijous dia 30 d'abril, està programada aquesta conferència a càrrec de Carme Mas i Morilla, pedagoga, filòloga i política catalana
El dijous dia 23 de Gener vàrem presentar a càrrec de Marc Colomer i Flores. , periodista i director de l'Agència Catalana de Noticies i cofundador del diari ARA
La Universitat Pompeu Fabra proposa un cicle de conferències que tracta tant temes de cultura general com de política, d'història, de biomedicina, d'ètica, de filosofia, de psicologia o d'economia, sempre en format de diàleg entre dos experts que pertanyen a diferents camps del saber.

Cal inscriure-s'hi prèviament. L'aforament és limitat.

Us agrairem que en feu difusió entre els vostres contactes. Clicar per ampliar la informació



Enllaç per la Inscripció : 'http://mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm&ogbl#inbox/FMfcgxwGCtGfSlrndThNwDqBdQBpLXWL' target='_blank'>
El dijous dia 16 de maig de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Marta Nadal, llicenciada en Filologia catalana i comissària de l'any Maria Aurèlia Capmany.

Ens va parlar de la figura de Maria Aurèlia des d'un punt de vista social i literari i del que representa com a model de compromís i resistència.
El dijous 28 de febrer vàrem presentar la conferència "Pompeu Fabra: l'home, el gramàtic, el patriota" a càrrec de Roser Trilla i Prujà, professora de Llengua i Literatura catalana a l'institut Alexandre Satorras de Mataró

Ens va parlar de la figura i l'obra del lingüista i gramàtic català més il·lustre en el 150è. aniversari del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la "Gramàtica catalana".
El dijous 8 de novembre vàrem presentar la conferència "Manuel de Pedrolo, polièdric i popular", a càrrec de Llorenç Soldevila,doctor en Filologia catalana i professor titular de la Universitat de Vic. I convilatà. Ens va fer redescobrir aquest escriptor, tan important en les lletres catalanes i tan poc reconegut en el seu moment per la incomoditat que provocà en les esferes del poder per la seva integritat personal insubornable.