Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
HISTÒRIA
Com a complement de la conferència "L'Europa després de la Guerra Freda" dins del monogràfic "L'Europa del Segle XX", es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial la pel·lícula "EL CAPITAL" de Costa-Gavras.
El proper dijous 25 d'abril clourem el monogràfic "Història del segle XX" amb el doctor Alberto Pellegrini que ens parlarà de "L'Europa després de la guerra freda".

L'EUROPA DESPRÉS DE LA GUERRA FREDA
Després de l'eufòria de 1989, l'optimisme va ràpidament esfumar-se davant del drama provocat per les guerres a la antiga Iugoslàvia. Tot i així, Europa als 90 - amb el reforçament de les institucions europees - semblava destinada a una llarga etapa de prosperitat i creixent integració. L'arribada del nou mil·lenni, però, va modificar dràsticament el quadre tan optimista: la difícil integració dels nous socis de l'Est, l'ascens de l'euroescepticisme i de la ultradreta, les dificultats econòmiques i la nova amenaça de la Rússia de Putin semblen posar en perill dècades de benestar, pau, integració i tolerància.

ALBERTO PELLEGRINI
Alberto Pellegrini (Vicenza, Itàlia, 1975) és llicenciat en Història per la Università Ca' Foscari de Venècia i Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Actualment és professor d'Història Contemporània a la UB i membre del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la UB. Els seus camps d'interès son la història política i diplomàtica del segle XX, els grans conflictes mundials, els feixismes i la història d'Itàlia.

Dia: 25 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 18 d'abril tenim programada la conferència "Israel i Palestina: un segle de conflicte" a càrrec d'Òscar Monterde Mateo

ISRAEL I PALESTINA: UN SEGLE DE CONFLICTE
Aproximació històrica a les arrels del conflicte a Palestina. Des del sorgiment del sionisme i el mandat colonial britànic a Palestina fins a l'actualitat per entendre les causes estructurals i les claus per a la construcció d'una pau justa i duradora.

ÒSCAR MONTERDE MATEO
Doctor en Història amb una tesi doctoral sobre "L'impacte humanitari en els territoris ocupats de Gaza y Cisjordània", és investigador en el Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona y professor de la mateixa universitat. També és membre del Grup d'Investigació i Anàlisi del Món Actual (GRANMA).

Dia: 18 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
Com a complement de la conferència "L'Europa de la Guerra Freda" dins del monogràfic "L'Europa del Segle XX", es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial la pel·lícula "EL ESPIA QUE SURGIÓ DEL FRIO" de Martin Ritt.

Dia: 16 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 11 d'abril, reprenem el monogràfic "L'Europa del segle XX" amb la doctora Paola Lo Cascio que ens parlarà de "L'Europa de la Guerra freda"

L'EUROPA DE LA GUERRA FREDA
La sessió es concentrarà en l'anàlisi de la situació política a Europa -tant occidental com oriental- tot just després de la II Guerra Mundial. En aquest enquadrament, s'analitzarà com el gruix del continent europeu reconstrueix les seves relacions en el marc de la Guerra Freda.

PAOLA LO CASCIO
Paola Lo Cascio és Doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona (UB), professora agregada a la Universitat de Barcelona, sotsdirectora del Centre d'Estudis Històrics Internacionals (UB). Línies de recerca: història política i institucional catalana, espanyola i europea; especialment, els fenòmens polítics subestatals. Actualment és investigadora principal d'un projecte sobre la contribució del municipalisme espanyol a la construcció de la Unió Europea.

Dia: 11 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
Com a complement de la conferència "La Postguerra i la Declaració dels Drets Humans" dins del monogràfic "L'Europa del Segle XX", es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial la pel·lícula "ALEMANIA AÑO CERO" de Roberto Rossellini.

Dia: 5 de març
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dia 29 de febrer tenim programada la cinquena conferència del monogràfic "L'Europa del segle XX": "La Postguerra i la Declaració dels Drets Humans" a càrrec de Carlota Vidal

CARLOTA VIDAL
Graduada en Història per la Universitat de Barcelona.
Màster d'Història Contemporània i Món Actual per la Universitat de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya.
Forma part del grup d'investigació CEHI de la Universitat de Barcelona i participa amb la seva tesi en el projecte de I+D "Turisme i performativitat de la identitat local".

Dia: 29 de febrer
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
Com a complement de la quarta conferència del monogràfic "L'Europa del Segle XX" que tractarà sobre la Segona Guerra Mundial, es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial a les 18:00 hores del dia 20 de febrer la pel·lícula "SALVAR AL SOLDADO RYAN" dirigida per Steven Spielberg
El dia 15 de febrer reprenem el monogràfic "L'Europa del segle XX" amb el doctor Alberto Pellegrini que ens parlarà de la Segona Guerra Mundial

LA II GUERRA MUNDIAL
La II Guerra Mundial va ser el conflicte més destructiu de la història humana, i va transformar profundament el món a nivell polític, social, econòmic i cultural. A Europa, la guerra entre l'Eix i les potències aliades va arrasar el continent, enmig de batalles colossals i de matances de civils com mai s'havien vist. La conferència se centrarà en els principals esdeveniments bèl·lics entre 1939 i 1945, des de les victòries inicials de l'Alemanya de Hitler al triomf final dels Aliats, i també tractarà el tema de l'Holocaust dels Jueus europeus.

ALBERTO PELLEGRINI
Alberto Pellegrini (Vicenza, Itàlia, 1975) és llicenciat en Història per la Università Ca' Foscari de Venècia i Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Actualment és professor d'Història Contemporània a la UB i membre del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la UB. Els seus camps d'interès son la història política i diplomàtica del segle XX, els grans conflictes mundials, els feixismes i la història d'Itàlia.
El dia 8 de febrer hem programat la projecció del documental "Giza, la nena de la maleta", posterior col·loqui amb el seu director, David Serrano Blanquer, i també connectarem en directe amb Giza Alterwain.

"GIZA, LA NENA DE LA MALETA"
El documental explica la història de Giza Alterwajn, nascuda en el gueto de Varsòvia l'any 1940, d'on la van treure amagada dins d'una maleta abans del seu primer aniversari. Giza va sobreviure a la guerra a casa d'una família cristiana polonesa fins que, un cop acabat el conflicte, uns oncles biològics van endur-se-la a l'Uruguai. Després de 65 anys sense cap tipus de contacte, Giza i la seva germana adoptiva polonesa, Danusia Galkowa, es van retrobar a Polònia. Aquest documental l'ha realitzat un equip de professors de la Facultat de Comunicació Blanquerna: David Serrano com a director, Silvia Morón com a redactora i productora i Jaume Benet com a realitzador.
Giza, la niña de la maleta va ser guardonat amb el Premio al Mejor Largometraje en el Festival de Cine Judío de Punta del Este, Uruguay
El dia 25 de gener podrem assistir a la conferència "Quatre moments estel·lars en la història del disseny" a càrrec de Pere Fradera Barceló

QUATRE MOMENTS ESTEL·LARS EN LA HISTÒRIA DEL DISSENY
Tots vivim envoltats d'objectes i elements resultants de l'activitat dels dissenyadors. Malgrat que són utilitzats habitualment per milions de persones, als ulls de molta gent no queda gaire clar quina utilitat tenen el disseny i els dissenyadors.

Sovint es pensa que el disseny és només una aportació estètica, dedicada tan sols a millorar la bellesa dels objectes i que moltes vegades és fruit de capricis dels seus creadors o de modes frívoles i passatgeres.

Ben segur que en aquesta percepció hi han contribuït algunes actituds del mateix gremi.

Hem escollit quatre obres de la història del disseny que creiem que demostren la utilitat i la raó de ser de la professió de dissenyador i, alhora, permeten veure maneres de treballar per resoldre problemes diversos en moments històrics diferents.
El dia 11 de gener iniciem el segon trimestre del curs, amb la conferència "L'escola pianística catalana" a càrrec del, ja conegut per nosaltres, divulgador musical Joan Vives Bellalta.

L'ESCOLA PIANÍSTICA CATALANA
Amb el retorn a Barcelona de Pere Tintorer el 1849, després de la seva llarga estada professional per terres franceses, començarà una nova etapa de brillantor pianística representada pels seus deixebles, entre els quals Joan Baptista Pujol tindrà un paper decisiu en aquella nova situació d'esplendor interpretatiu. De l'aula de Pujol sortiran els pianistes llegendaris que tots coneixem com ara Isaac Albèniz, Enric Granados, Ricard Viñes, Joaquim Malats i uns quants noms més, referents absoluts d'aquell gran moment, no només interpretatiu sinó també creatiu musical.
El dia 21 de desembre de 2023 i com a tancament del primer trimestre del curs 2023/2024, en el marc de les properes festes nadalenques, oferirem la conferència "El Cant de la Sibil·la" amb escenificació i cant a càrrec de "Laura de Castellet i de Ramon"

EL CANT DE LA SIBIL·LA
Interpretació musical, durant la nit de Nadal, d'uns versos sobre els senyals del judici final i de l'adveniment del Crist, posats en boca de la sibil·la Eritrea
El cant llatí fou traduït a les llengües romàniques a partir del segle XIII, i el primer testimoniatge català és també d'aquest segle. Ultra el simple cant, consta que la cerimònia constituïa una autèntica escena dramàtica on la Sibil·la era encarnada per un petit cantor abillat convencionalment, a vegades com una dona. El pas de cant a escena dramàtica tingué lloc en convertir-se el sermó Contra iudaeos en el drama litúrgic Ordo prophetarum (~1096), en el qual eren cridats a declarar llurs vaticinis messiànics diversos profetes de l'Antic Testament, uns quants del Nou i alguns gentils, entre ells la sibil·la Eritrea, que hi cantava el Iudicii signum.
Com a continuació de la conferència, oferta dins del Monografic "La Europa del Segle XX", sobre el Feixismes i per poder ampliar la visió de aquell periode s'ha programat la visualització de la pel·lícula "Novecento"
El dia 23 de novembre de 2023, i com a tercera conferència dins del monogràfic "La Europa del Segle XX", oferirem la conferencia "Els Feixismes" a càrrec del Dr. Daniel Roig i Sanz
El dia 16 de novembre de 2023 i en les conferències programades pel primer trimestre del curs 2023/2024 "Lluís Domènech i Montaner. Claus per entendre la seva arquitectura"a càrrec de Gemma Martí Rey

GEMMA MARTÍ REY
Conservadora-restauradora de Béns Culturals, Gestora Cultural, coordinadora del CEDIM i co-comissària de l'Any Domènech i Montaner