Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
ACTUALITAT
El dia 19 de maig de 2022, ens va oferir la conferència "De Canvi Climàtic a Crisi Climàtica", la prestigiosa metereòloga Gemma Puig i Feliu

Tema molt debatit publicament i també dins dels cercles particulars nostres i podrem possar una pedreta mes dins les nostres opinions.

Gemma Puig Feliu

És llicenciada en Física. Des de l'estiu del 2008, presenta l´espai d´'El Temps' de TV3, a' Els Matins', a 3/24 i a Catalunya Ràdio. Dels 9 meteoròlegs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals és l'única dona. Encara hi ha molta feina a fer!
Publicacions: Amb la seva companya de professió i amiga, Mònica Usart, meteoròloga a RAC1 ha publicat el llibre "Atrapades en el temps" sobre 15 dones relacionades amb el món de la meteorologia. La reflexió sobre la poca presència en els sectors tecnològics s'imposa.
El 10 de febrer de 2022, s'ha ofert aquesta conferència que promet tocar un tema molt proper a tots nosaltres. El ponent serà Joan Manel Riera Vidal

"D'Argentonas al Món: Emergència Climàtica"

La humanitat i la biodiversitat són víctimes de la crisi climàtica. La primera n'és la responsable. I la segona n'és remei. Quines accions antròpiques, per bé i per mal, la modulen? Quin paper hi juguen els tresors naturals regionals? Com interactuen localitat i globalitat? Interpretem la història ambiental del Maresme i prospectem-ne el futur.

JOAN MANEL RIERA VIDAL

Biòleg i educador ambiental
Director de l'Escola de Natura del Corredor, des del 1984.
Coordinador del Servei d'informació i atenció als usuaris del Parc del Montnegre i el Corredor.
Membre fundador de la Societat Catalana d'Educació ambiental
Observador i explicador de fenòmens. Aprenent i mestre de canalla i de grans.
Premi Natura Maresme del 2020.
El 27 de gener de 2022, la ponent Dra.Carme Valls i Llobet ens ha ofert aquesta interessant conferència "La salut i les trampes de gènere i pobresa"

Dra. Carme Valls i Llobet

Llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona, és una política i metgessa catalana, especialitzada en endocrinologia i diputada al Parlament de Catalunya en la V i VI legislatures. El 2020 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Es una lluitadora en defensa de les dones i ha estat professora a la Universitat de Barcelona de l'assignatura Dones i homes: epidemiologia de les diferències.

L'any 2018 va obtenir el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no sexista que atorga l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, per la qualitat en la recerca i la divulgació sobre la salut de les dones'
Des de Patrimoni cultural de la Generalitat, ens fan saber, la possibilitat d'aconseguir un passi individual o col·lectiu (quatre persones) per poder visitar durant tot un any tantes vegades com vulgueu els 28 llocs que s'especifiquen a la pàgina web de la que us passem l'enllaç
.
Per part de Patrimoni ho anuncien així:

"Fortaleses, monestirs, ciutats ibèriques, gregues i romanes, paisatges monumentals i museus d'art, d'història i de ciència. El patrimoni cultural de Catalunya és ric i divers, i ara el pots gaudir amb un únic abonament. De les contrades de Ponent fins a les Terres de l'Ebre, de les comarques gironines als carrers de la Ciutat Comtal, el nostre patrimoni amaga històries extraordinàries. Descobreix-les durant tot un any i tantes vegades com vulguis."
Ja estant programades les conferències que s'impartiran aquest segon trimestre del curs 2021-2022

- 13 de gener
"La flauta màgica de Mozart Maçoneria i il·lustració a Viena en l'època de la Revolució Francesa"
A càrrec de Marc Heilbron Ferrer

- 27 de gener
"La salut i les trampes de gènere i pobresa"
A càrrec de Carme Valls LLobet


- 10 de febrer
"Argentona al món: Emergència Climàtica"
A càrrec de Joan Manuel Riera Vidal


- 24 de febrer
"Papua Nova Guinea. Un país remot amb l'empremta del missioner argentoní Xavier Vergés"
A càrrec de Xavier Calvo Vergés

- 10 de març
"El premi Nobel i les dones"
A càrrec de Xavier Roqué Rodríguez

- 24 de març
"Rastres i restes dels Ibers. Arqueologia de la cultura Ibèrica"
A càrrec de Cesc Busquets Costa

- 7 d'abril
Sortida a ULLASTRET
Des de la Universitat Pompeu Fabra ens fan arribar la proposta per ampliar el nostre expedient curricular, donant a les persones de més de 50 anys la possibilitat de cursar assignatures que podrien interessar-nos, sense cap compromís acadèmic i el poder assaborir l'ambient universitari que tants de nosaltres trobem a faltar i d'altres podrien experimentar.
La introducció de la UPF és la següent:

"Si tens 50 anys o més i vols actualitzar-te, estar al dia del què passa i aprendre, aquest és el teu programa. Al teu abast més de 180 assignatures organitzades trimestralment.

Compartiràs aula amb els estudiants de grau i també treballs en grup, converses o un bon cafè.

Les classes comencen al setembre i finalitzen al juny i, al final de cada trimestre, tenen lloc els exàmens.

Pots decidir si vols o no presentar-te als exàmens. Si t'avalues, amb 60 crèdits aprovats obtindràs un Diploma UPF Senior.

Podràs participar de les diferents activitats que organitza la Universitat, des de concerts a rutes culturals. Les teves inquietuds han trobat on expressar-se !!! "

Per a més informació, aneu al següent enllaç
https://www.upf.edu/web/upfsenior
S'ha inaugurat el curs amb un tema que ens ajudarà a centrar-nos, en aquest temps tan convuls i desorientador.

El conferenciant, Vicenç Lozano i Alemany, asidu a la nostra aula, ens exposarà si el món ha canviat, o no, i per on es preveu que caminarà en un futur.

Vicenç Lozano Alemany periodista i historiador.

Especialista en Itàlia i Vaticà. Redactor de la secció d'Internacional de TV3 des del 1984. Ha treballat, a més, a d'altres mitjans de comunicació com El 9 Nou, Diari de Barcelona, El País, El Correo Catalán i ha col·laborat per la RAI (Corresponsal a Espanya del programa Lavori In Corso).

Ha estat enviat especial a Itàlia i el Vatica de TV3. També ha cobert esdeveniments de gran abast comunicatiu i històric com els Macrojudicis a la Màfia (1986) a Itàlia i els Estats Units i la guerra dels Balcans a Sèrbia i Croàcia (1991 – 1995) i Kosovo el 1999. És coautor del llibre "El món en un minut i mig" (2000. La Magrana ). Ha impartit conferències a les Universitats nord-americanes de Colúmbia, Berkeley i UCLA.
Estem acabant l'agost i quasi l'estiu i tots estem tornant a la nostra vida normal després del desgavell pandèmic i vacacional.
Des de l'Aula hem estat treballant per poder oferir-vos una bona selecció de conferenciants i de temes.
A continuació enumerem les dates i dades que posteriorment us presentarem amb informació complementària.

- 7 d'octubre de 2021
Conferència inaugural a càrrec de Vicenç Lozano
"El poder al món post-COVID"

- 21 d'octubre de 2021
Conferència a càrrec de Andreu Mayayo Artal
"150 anys de la Comuna de París"

- 4 de novembre de 2021
Conferència a càrrec de Toni Arbonès Escoda
"Japó, el país de la memòria profunda"

- 18 de novembre de 2021
Conferència a càrrec de Joan Josep Isern
"Centenari de Joan Triadú"

- 2 de desembre de 2021
Conferència a càrrec de Jordi Almirall i Pujol
"La penicil·lina catalana"

- 16 de desembre de 2021
Conferència a càrrec de Mariona Millà i Salinas
"Antoni Viladomat i Manalt (1678-1755), pintor de la Capella dels Dolors de Santa Maria de Mataró"

- 23 de desembre de 2021
Sortida a Mataró. Visita a la Capella dels Dolors, a Santa Maria de Mataró
PROGRAMACIÓ EN LÍNIA PER A LES AULES A AFOPA

Ens posem en contacte amb vosaltres, aquest cop amb bones notícies, per informar-vos d'una novetat molt engrescadora per tornar a reprendre l'activitat habitual de les conferències en un format que, forçosament, ha de ser alternatiu.
Es tracta del programa AFOPA COVID en línia. Les conferències són de caràcter setmanal (els dilluns) en horari de 16:00 a 17:00 en directe. Posteriorment la conferència romandrà penjada a la web d'AFOPA la resta de la setmana. El seguiment de la conferència en directe permet la interacció amb el conferenciant i en diferit té l'avantatge de poder-la visionar a la carta, segons les vostres necessitats o preferències. Per aquest trimestre estan programades 10 conferències (consulteu el pdf adjunt).
El dijous dia 30 de Gener, vàrem presentar aquests treballs de recerca fets per alumnes de Batxillerat de l'institut d'Argentona

SEA ENERGY PROJECT - LA REVOLUCIÓ DE LES ONADES, Ariadna González Navarro
enllaç

enllaç premis rebuts

enllaç 2

enllaç video presentació https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm&ogbl#inbox/FMfcgxwGDDkzZSHsWgpnnXpXmTbhgMJC?projector=1



PAPER O PÍXELS? UNA GUERRA DE FORMATS, Gisela Serra Chico / Paola Muñoz García
El dijous dia 23 de Gener vàrem presentar a càrrec de Marc Colomer i Flores. , periodista i director de l'Agència Catalana de Noticies i cofundador del diari ARA
La Universitat Pompeu Fabra proposa un cicle de conferències que tracta tant temes de cultura general com de política, d'història, de biomedicina, d'ètica, de filosofia, de psicologia o d'economia, sempre en format de diàleg entre dos experts que pertanyen a diferents camps del saber.

Cal inscriure-s'hi prèviament. L'aforament és limitat.

Us agrairem que en feu difusió entre els vostres contactes. Clicar per ampliar la informació



Enllaç per la Inscripció : 'http://mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm&ogbl#inbox/FMfcgxwGCtGfSlrndThNwDqBdQBpLXWL' target='_blank'>
Des del Palau de la Música Catalana ens posem en contacte amb vosaltres per fer-vos arribar una promoció especial per als concerts amb els que donarem la benvinguda a l'època més joiosa de l'any: L'Oratori de Nadal dirigit per Jordi Savall.
Us proposem un descompte del 15% amb el codi Adults19-20 (a sota teniu tota la informació
El dijous, 21 de novembre de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de LLuís Caelles, periodista de la secció d'Internacional TV3.
Ens va parlar de la tragèdia dels camps de refugiats, des de l'experiència viscuda en primera persona quan va ser enviat a la zona com a reporter de TV3.
Veure enllaç sobre la tragedia de Lesbos
El dijous, 7 de novembre de 2019 vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de LLuis Prat i Viñas , catedràtic d'Enginyeria Electrònica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ens va parlar de les múltiples aplicacions d'aquesta tecnologia a la vida quotidiana.
El dijous, 24 d'octubre de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Rosa Toran, doctora en Història.. Va oferir una panoràmica dels camps de concentració nazis i de la necessitat de reivindicar el record i la dignitat dels milers de republicans espanyols que varen ser deportats.