Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
ACTUALITAT
El dijous 18 d'abril tenim programada la conferència "Israel i Palestina: un segle de conflicte" a càrrec d'Òscar Monterde Mateo

ISRAEL I PALESTINA: UN SEGLE DE CONFLICTE
Aproximació històrica a les arrels del conflicte a Palestina. Des del sorgiment del sionisme i el mandat colonial britànic a Palestina fins a l'actualitat per entendre les causes estructurals i les claus per a la construcció d'una pau justa i duradora.

ÒSCAR MONTERDE MATEO
Doctor en Història amb una tesi doctoral sobre "L'impacte humanitari en els territoris ocupats de Gaza y Cisjordània", és investigador en el Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona y professor de la mateixa universitat. També és membre del Grup d'Investigació i Anàlisi del Món Actual (GRANMA).

Dia: 18 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
Us comuniquem la 2a convocatòria del "Taller Parlament i Ciutadania. L'experiència de ser Diputat" oberts per el col·lectiu d'alumnes de les aules agrupades, que estan preparats per fer-se en aquest darrer trimestre de l'any 2023.
La convocatÒria i la delegació de vot la podreu troBar al peu de pàgina
El dia 25 de maig de 2023 s'ha programat la conferencia "Quí no té por a la Intel·ligencia Artificial?" que oferirà el Profesor Jordi Torres i Viñals

PROFESOR JORDI TORRES I VIÑALS

Jordi Torres és catedràtic del departament d'Arquitectura de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on té una llarga trajectòria acadèmica en docència, transferència de tecnologia, gestió i recerca, amb més de 200 publicacions de recerca i alguns llibres en les àrees de Informàtica d'alt rendiment (HPC) i intel·ligència artificial (IA). Durant la seva carrera, ha rebut diversos premis i ha actuat com a expert en aquests temes per a diverses organitzacions, empreses, think tanks i com a mentor d'emprenedors.

L'any 2005 es va incorporar al Barcelona Supercomputing Center (BSC) com a part de l'equip del fundador, convertint-se en responsable de recerca del departament d'Informàtica. A causa del seu pensament creatiu, el seu grup de recerca va tenir un paper estratègic a l'hora de combinar HPC amb tecnologies de nova generació i el seu impacte, produint publicacions de recerca rellevants, Ph.D. Tesis, així com components de programari per a middleware HPC. Actualment és investigador sènior del grup de recerca Computing Resource Orchestration and Management for Artificial Intelligence, treballant a la línia de recerca HPC & Transformers dels projectes europeus INCISIVE, SECURED i NEARDATA.
Enguany AFOPA, ha signat de nou el conveni amb el Parlament de Catalunya per participar regularment en uns tallers dissenyats per al col·lectiu d'alumnes de les aules agrupades.

Adjuntem el document on podem informar-nos del pla formatiu i el calendari que ens han fet arribar des del Parlament de Catalunya, del "Taller Parlament i Ciutadania. L'experiència de ser Diputat", i de les Visites al Palau del Parlament que es duran a terme en aquesta primera convocatòria d'abril a juny.

El nombre d'assistents a cada un dels tallers serà d'un màxim de 25 persones al igual que a les visites.

Per aquesta primera convocatòria s'han programat 3 tallers (grups), en diferents dates i que consten de quatre sessions. Les tres primeres sessions de cada grup es faran en l'horari de 5h a 7h de la tarda i l'última sessió de 10h a 12h del migdia, horari en que se celebren els Plens del Parlament.

Per inscriure's, als tallers i/o fer la visita és imprescindible omplir el/s següent/s formulari/s al més aviat possible,

.Enllaç al formulari per inscriure's als TALLERS:clikeu aquí

Enllaç al formulari per fer la VISITA al Palau del Parlament:, clikeu aqui

Tambe podeu contactar amb l'Aula al telefon 625569749 (Anna Serra)
Conferències del segon trimestre 2022/2023

- 12 de gener
" La Renaixença musical catalana" (Una mirada a la música catalana del s.XIX a principis del s.XX)
a càrrec de Joan Vives Bellalta Flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical català

- 19 de gener
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 26 de gener
"Les muntanyes més boniques del món"
a càrrec de Jordi Camins Just Especialista en glaciologia, apassionat de l'estudi dels glaciars. Alpinista i divulgador dels efectes que el canvi climàtic causa en el planeta.

- 2 de febrer
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 9 de febrer
"Alimentació, nutrició i epigènetica"
a càrrec de Mª Teresa García Jimènez Farmacèutica, biològa i nutricionista de Salut Pública

- 23 de febrer
"Present i futur de l'horta del Maresme"
a càrrec de Miquel Riera Malet

- 2 de març
Sortida a Aitona
"Arbres fruiters en flor"

- 9 de març
"L'enginy invisible"
a càrrec de Núria Salam Ballesteros Dra. en Ciència dels materials i enginyera metal-lúrgica

- 23 de març
"La guerra d'Ucraïna vista des de dins"
a càrrec de Lluís Caelles Garreta Periodista. Redactor de la secció d'Internacional de TV3. Enviat especial de TV3 a Kiiv
El dia 23 de març de 2023 podrem escoltar la conferència "La Guerra d'Ucraïna vista des de dins" per Lluis Caelles Garreta, tema, per desgràcia, de molta actualitat i que no ens podem permetre integrar dintre de la normalitat

LLUIS CAELLES GARRETA

(Isona, Pallars Jussà, 1966) és un periodista català. Treballa actualment com a redactor a la secció d'Internacional de TV3 i és professor associat de Televisió a la facultat de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra. Ha dirigit i presentat els Telenotícies Nit, Matí i Vespre a TV3. Ha estat també editor del canal de notícies 3/24 i corresponsal a Brussel·les de la televisió de Catalunya. Col·laborador del programa 30 minuts. Va rebre el premi Unicef 2002 pel reportatge Els nens dels camions. Ha treballat també al circuit català de TVE, al diari Segre de Lleida i a la ràdio (COPE Barcelona i Cadena Catalana). És coautor, juntament amb Sergi Vicente, del llibre Fukushima, crònica d'un tsunami nuclear (Viena Edicions, 2012), que recull la cobertura informativa de les conseqüències del tsunami i la consegüent crisi nuclear que el Japó va patir l'any 2011.

També ha estat enviat especial de TV3 a Kíiv per cobrir els primers dies de la invasió russa d'Ucraïna. Per la seva labor periodística, va ser guardonat el 2022 amb el Reconeixement Ànima Ciutat de Mollerussa.
La sortida segons les impresions ha estat un èxit, i els participants han quedat amb ganes de fer-ne un altre.
Cap a principis de març els presseguers dels camps que envolten Aitona esclaten de color rosa i és un espectacle gratuït espectacular. La floració coincideix amb les fases de la lluna i normalment l'esplendor és la setmana de la lluna plena de març. De vegades és més cap al principi de mes, d'altres a mitjans de mes. Ens hem informat amb pagesos de la zona i ens han aconsellat aquesta data com a més probable. Esperem que la meteorologia ens respecti.

El castell de Gardeny és un conjunt monumental situat damunt del turó de Gardeny, un dels dos turons de la ciutat de Lleida, alçat durant la segona meitat del s.XII, per l'Ordre del Temple.

Quan a la primavera de l'any 1149, el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV iniciava el setge de la ciutat musulmana de Lleida des del mateix turó de Gardeny, comptava amb la col.laboració de la milícia Templera, que hi contribuí amb l'enviament d'efectius militars. Un cop conquerida la ciutat, i en agraïment a la seva participació, el mateix comte lliurava a la milícia diversos béns entre els quals s'inclouria el mateix turó de Gardeny.

El fet de constituir un complex templer alçat de nova planta que encara manté intactes els principals edificis del s. XII, converteix aquest castell en un testimoni excepcional de l'arquitectura templera a la corona d'Aragó.

La seva estructura presenta fórmules innovadores en el context del moment, conservant a dia d'avui, bona part del perímetre de muralles,i dins del recinte hi ha dos edificacions: la torre habitació o torre mestra de dues plantes amb diverses dependències, una torre de l'homenatge adossada que acollia les dependències nobles de la casa, i l'esglèsia conventual, un edifici singular que conserva un dels pocs testimonis a Europa de pintura mural en edificis templers.
JORNADA DE PRESENTACIÓ

Programa TecnoCampus Sènior: Aprendre no té edat

Dia: Dimarts 28 de febrer a les 10 hores

Lloc: Mataró Connecta (Plaça de la Muralla, 21 - 08301 Mataró)

El TecnoCampus i la Càtedra d'Envelliment i qualitat de vida et conviden el pròxim dimarts 28 de febrer a Mataró Connecta, per presentar-te el nou programa TecnoCampus Sènior.

El TecnoCampus Sènior és una iniciativa que neix per promoure l'aprenentatge durant tota la vida i que permet als majors de 55 anys, amb o sense titulació acadèmica prèvia, incorporar-se a la universitat i disposar d'un espai per a la formació, la participació i la convivència intergeneracional.
https://www.tecnocampus.cat/tecnocampus-senior/tecnocampus-senior
23 de febrer, conferència que ha causat molta epectació, sobre un tema que ens toca molt de prop "Present i futur de l'horta del Maresme" a càrrec de Miquel Riera Malet

El Maresme també és terra d'horta, i en la conferencia es vol fer visible el treball d'un sector històricament maltractat i oblidat.
Hi ha un estudi que evidencia la riquesa d'un territori que acumula fins a 80 varietats pròpies d'un total de 32 cultius diferents.
Per això, el pagès Miquel Riera Malet, fill d'una nissaga que porta la lluita pel territori en vena, ens ve a explicar un tema que ell coneix profundament per professió i herència.

MIQUEL RIERA MALET

Sóc fill de pagès i vaig fer formació professional agrària.

Als 18 anys, just acabar la meva formació, vaig incorporar-me en el món laboral com a pagès i fins els 26 anys vaig exercir el meu ofici a les Cinc Sènies de Mataró.

En 1999 vaig iniciar, junt amb la meva dona, el nostre propi projecte, a la finca Pla de Munt de Palafolls.

Al 2006, en plena gestació del nostre quart fill, Sílvia va patir d'hipersensibilitat química durant tot l'embaràs i això ens va portar a fer un canvi radical en les nostres vides. Va ser llavors quan vàrem ser conscients d'una realitat que fins el moment havíem ignorat al 100% i convençuts de que no volíem continuar contaminant, vàrem iniciar la reconversió cap a l'agricultura ecològica.

Vam fer moltes recerques en busca d'informació i vam conèixer experiències d'altres petits productors que, tot i no semblar-se gaire a les magnituds de la nostra finca, vam ser el motor per a la reconversió. Porto des de llavors aprenent dia rere dia i em meravella, em manté actiu i despert!
L'Aula d'Extensió Universitària, com entitat cultural d'Argentona, lamenta profundament la mort sobtada de Llorenç Soldevila i Balart, un puntal de la cultura del nostra poble, present i imprescindible en totes les activitats literàries que s'han anat consolidant al llarg dels anys. La seva autoritat en el món de les lletres catalanes és inqüestionable i àmpliament reconeguda. Compromès amb la seva terra i estimant apassionadament la seva tasca docent, deixa un buit irreparable. Catalunya ha perdut un referent.
CALENDARI PRIMER TRIMESTRE CURS 2022-202

6 octubre INAUGURACIÓ "DOMICILI INCONEGUT" (Lectura teatralitzada)
a càrrec del grup de teatre sabadellenc somdos

20 octubre "VERITATS, MENTIDES I CURIOSITATS DE LES ABELLES"
a càrrec d' Ernest Francolí Farré

27 octubre Curs monogràfic EGIPTE

3 novembre "ROBÒTICA I SOCIETAT"
a càrrec d' Alícia Casals i Gelpí

10 novembre Curs monogràfic EGIPTE

17 novembre "LA LLUITA DEL POBLE KANAK PEL SEU TROS DE PARADÏS: L'ARXIPÈLAG DE NOVA CALEDÔNIA"
a càrrec de Roger Cases Majoral

24 novembre Curs monogràfic EGIPTE

1 desembre SORTIDA I CONFERÈNCIA Colònia Vidal de Puig-Reig
"LES COLÒNIES I FÀBRIQUES TÈXTILS DE L'ALT LLOBREGAT"
a càrrec de Ramon Soler i Ribas

15 desembre "JOAN FUSTER, MESURA DE TOTES LES COSES"
a càrrec de Francesc Foguet i Boreu

22 desembre "POSTRES DE MÚSIC"
a càrrec de Pere Andreu Jariod
10 de setembre de 2022 Hem participat a la Fira d'Entitats a la Plaça Nova d'Argentona.
Agram a tots vosaltres que ens heu visitat i reconfortat amb els vostres comentaris.¨.
I donem la benvinguda als nous socis.

21 d'abril
"Cinema i llibres"
A càrrec d'Albert Beorlegui Tous
Llicenciat en dret i tècnic de comunicació

5 de maig
"Els tresors de la llengua"
A càrrec de Màrius Serra Roig
Llicenciat en filologia anglesa. Escriptor, periodista, autor de mots encreuats i enigmista català

19 de maig
"De canvi climàtic a crisi climàtica"
A càrrec de Gemma Puig Feliu
Llicenciada en física. Meteoròloga, des de l'estiu de 2008, presenta l'espai "El temps" de TV3

2 de juny
"Els baleners de les Açores"
A càrrec de Francesc Lleial Galceran
Capità de la Marina Mercant. Tesi doctoral a la Universitat Politècnica de Catalunya, sobre Ciència i Enginyeria Nàutica

16 de juny
Sortida a Palamós.
-Museu de la Pesca
-Visita a la llotja del peix

23 de juny
Assemblea general de socis.


Les conferències al llarg d'aquest tercer trimestre es faran al "Centru" Parroquial i com sempre a les 18:00 hores dels dijous alterns que correspongui
El dia 22 de juny de 2022 s'ha celebrat l'Assemblea General Ordinària, preceptiva de cada any.

Ordre del dia:
. Lectura i aprovació, si s'escau, de l'acta de l'Assemblea anterior de data 17 de juny de 2021
. Memòria de les activitats realitzades el curs 2021-2022
. Estat de comptes curs 2021-2023 i proposta i aprovació dels pressupostos de 2022-2023
. Modificació i aprovació, si s'escau, d'alguns punts dels estatuts
. Informacions relatives a la composició de la Junta
. Propostes d'activitats previstes pel curs 2022-2023
. Altes i baixes de socis
. Torn obert de paraules

I, per tancar el curs que, per sort, hem pogut realitzar de manera normalitzada, hem compartit opinions, suggeriments... tot fent un petit refrigeri.