Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
ARGENTONA
Com ja es costum cada any, en els mesos de gener i febrer, presentarem una selecció dels millors treballs de recerca del curs 23-24, d'alumnes de l'Institut d'Argentona.
CAMINEM,

Caminem, caminem, anem avançant i no ens adonem que deixem les nostres petjades, unes de molt fondes, altres gairebé no es noten.

Ens agradaria que l'AULA D'EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA deixés el seu rastre en cadascú de vosaltres.

Anem tirant endavant amb la il·lusió que vam començar (ara encetarem el 9è. curs), de vegades amb encerts, d'altres, no tant, però, sempre pensant en vosaltres..

Us desitgem que pugueu gaudir, molt temps d'allò que entre tots fem, amb la voluntat de tirar endavant.
l'AULA D'EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA.

No sempre sabem les petjades cap on van. Són petges que van al mar, sense destí, al desert, sense rumb, o senzillament es perden...

No volem acabar sense desitjar-vos unes bones vacances!! Descanseu, llegiu, viatgeu...fins que ens tornem a trobar el 5 d'octubre!!!
23 de febrer, conferència que ha causat molta epectació, sobre un tema que ens toca molt de prop "Present i futur de l'horta del Maresme" a càrrec de Miquel Riera Malet

El Maresme també és terra d'horta, i en la conferencia es vol fer visible el treball d'un sector històricament maltractat i oblidat.
Hi ha un estudi que evidencia la riquesa d'un territori que acumula fins a 80 varietats pròpies d'un total de 32 cultius diferents.
Per això, el pagès Miquel Riera Malet, fill d'una nissaga que porta la lluita pel territori en vena, ens ve a explicar un tema que ell coneix profundament per professió i herència.

MIQUEL RIERA MALET

Sóc fill de pagès i vaig fer formació professional agrària.

Als 18 anys, just acabar la meva formació, vaig incorporar-me en el món laboral com a pagès i fins els 26 anys vaig exercir el meu ofici a les Cinc Sènies de Mataró.

En 1999 vaig iniciar, junt amb la meva dona, el nostre propi projecte, a la finca Pla de Munt de Palafolls.

Al 2006, en plena gestació del nostre quart fill, Sílvia va patir d'hipersensibilitat química durant tot l'embaràs i això ens va portar a fer un canvi radical en les nostres vides. Va ser llavors quan vàrem ser conscients d'una realitat que fins el moment havíem ignorat al 100% i convençuts de que no volíem continuar contaminant, vàrem iniciar la reconversió cap a l'agricultura ecològica.

Vam fer moltes recerques en busca d'informació i vam conèixer experiències d'altres petits productors que, tot i no semblar-se gaire a les magnituds de la nostra finca, vam ser el motor per a la reconversió. Porto des de llavors aprenent dia rere dia i em meravella, em manté actiu i despert!
Com ja es costum cada any en els mesos de gener i febrer presentem una selecció dels millors treballs de recerca del curs 22-23, d'alumnes del IES d'Argentona.

Aquest any seran:

19 de gener:
- Lícia Ollés Segarra, Creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya
- Aina Vidal Vázquez, Domòtica. La llar intel·ligent, eficient i sostenible

2 febrer:
- Clara García Pecharromán, Principals amenaces per a la tortuga Babaua a les costes catalanes.
- Pilar Pineda Alario En quoi Julie Manet montre-t-elle le rôle de la femme dans l'art? (Com Julie Manet mostra el paper de la dona en l'art?)
2 de febrer presentació del treball de recerca "Principals amenaces per a la tortuga Babaua a les costes catalanes." a càrrec de Clara García Pecharromán

ABSTRACT: Aquest treball tracta sobre la tortuga babaua, un tipus de tortuga marina que habita al Mediterrani. A l'inici d'aquest treball, la meva pregunta va ser: Quines són les principals amenaces per a les tortugues babaues a la costa catalana? La meva hipòtesi era que la principal amenaça eren els residus i els plàstics. Després de fer el període de pràctiques al CRAM (fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins) i poder treballar amb el seu sistema de dades vaig obtenir uns resultats i vaig poder extreure unes conclusions. Aquestes conclusions van fer adonar-me que la meva hipòtesi inicial era errònia, ja que la principal causa d'entrada al centre no són els residus plàstics sinó la pesca accidental d'arrossegament.
Treball presentat per l'alumna Pilar Pineda Alario

Reivindicació de Julie Manet, la pintora que va viure envoltada dels millors impressionistes

Les dones sempre han passat desapercebudes en la història en comparació amb els homes i l'art no n'és una excepció. Quin ha sigut el paper de les dones a la història de l'art? Quines grans dones hi ha hagut al llarg de la història de l'art? Qui era la Julie Manet, la dona que va viure envoltada dels millors impressionistes? Què explicava al seu diari íntim veient el dia a dia d'aquests?

El meu Treball de Recerca té com a objectiu principal reivindicar el paper de la dona i visibilitzar-la, per aquest motiu he treballat el paper de les dones al llarg de les diferents èpoques, algunes de les dones pintores que han aconseguit un renom tot i les prohibicions i els impediments. També, veient la situació de la dona pintora en alguns dels museus més coneguts i importants de reu del món, i per descomptat quins van ser els detonants d'aquestes línies de recerca sobre el tema. Sobretot conèixer la situació que va viure la Julie Manet, més concretament el que explicava al seu diari de joventut, la seva pintura com a aprenent dels millors, les obres on ella apareix com a model i l'exposició que li van dedicar al museu Marmottan Monet de París.
19 de gener Treball de recerca presentat per l'alumna Aina Vidal Vázquez
Ens parlarà de les noves tecnologies aplicades a l'automatització de les cases. Com seran les cases del futur i la sostenibilitat de les llars?

Com es habitual, ens ha enlluernat amb un treball impecable. Els Alumnes del Institud ems deixen bocabadats amb la seva preparació.
19 de gener presentanció del treball de recerca "Creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya" a càrrec de Lícia Ollés Segarra

Impecable amb la seva explicació i preparació. Enhorabona

ABSTRAC: Aquest treball de recerca va dedicat a la creació d'un joc de taula basat en la cacera de bruixes a Catalunya, concretament en els fets que van tenir lloc a Viladrau, que destaca per ser el poble de Catalunya amb la xifra més alta de bruixes condemnades. He creat un joc original des de zero que, a més a més, és històricament versemblant, trencant, d'aquesta manera, els estigmes envers la cacera de bruixes, i desmitificant el personatge de la bruixa, que coneixem encara avui dia, modelat al llarg dels anys a través de les creences populars.
L'Aula d'Extensió Universitària, com entitat cultural d'Argentona, lamenta profundament la mort sobtada de Llorenç Soldevila i Balart, un puntal de la cultura del nostra poble, present i imprescindible en totes les activitats literàries que s'han anat consolidant al llarg dels anys. La seva autoritat en el món de les lletres catalanes és inqüestionable i àmpliament reconeguda. Compromès amb la seva terra i estimant apassionadament la seva tasca docent, deixa un buit irreparable. Catalunya ha perdut un referent.
10 de setembre de 2022 Hem participat a la Fira d'Entitats a la Plaça Nova d'Argentona.
Agram a tots vosaltres que ens heu visitat i reconfortat amb els vostres comentaris.¨.
I donem la benvinguda als nous socis.
HEM ACABAT EL CURS

Benvolguts socis i simpatitzants,

Hem acabat el curs, un curs que davant la situació persistent de la COVID ens ha obligat a estar en estat d'alerta constant

Per sort hem pogut realitzar totes les conferències que teniem programades amb total normalitat.

Hem fet l'Assemblea on hem exposat la dinàmica de la Junta i us hem presentat els comptes.

Podem estar contents de com ha transcorregut el funcionament de l'AULA i us podem anunciar que de cara el proper curs 2022-23 tindrem l'innovació d'uns cursos monogràfics. Començarem aprofundint sobre EGIPTE i després en farem la valoració. Properament, rebreu més informació sobre aquesta novetat.

Només ens queda agrair la vostre assistència i desitjar-vos un bon estiu i unes bones vacances!!!

En nom de tota la Junta,

M. Rosa Masó, presidenta
RECONEIXEMENT A LA COMPANYA. ANNA LLIBRE

Anna Llibre que, des dels inicis de la nostra entitat, ocupava el càrrec de vicepresidenta, ha presentat la dimissió degut a les dificultats de compatibilitzar la seva vida laboral amb les tasques associades al càrrec. Des de la Junta volem agrair la seva dedicació durant tots aquests anys i posar de manifest públicament el valor inqüestionable del que representa la cessió del local per a les reunions de Junta, com a seu social i la participació activa en el departament d'economia de l'entitat.

ACTE DE COMIAT DE LA JUNTA

Des de la Junta de Govern de l'Aula, s'ha realitzat un senzill acte de comiat de la companya i se li ha fet lliurament d'un petit obsequi, en agraïment i com a record de la seva etapa en el càrrec, tot i que ella manté la voluntat de continuar donant tot el suport necessari a l'entitat.

Moltes gràcies, Anna
El dia 22 de juny de 2022 s'ha celebrat l'Assemblea General Ordinària, preceptiva de cada any.

Ordre del dia:
. Lectura i aprovació, si s'escau, de l'acta de l'Assemblea anterior de data 17 de juny de 2021
. Memòria de les activitats realitzades el curs 2021-2022
. Estat de comptes curs 2021-2023 i proposta i aprovació dels pressupostos de 2022-2023
. Modificació i aprovació, si s'escau, d'alguns punts dels estatuts
. Informacions relatives a la composició de la Junta
. Propostes d'activitats previstes pel curs 2022-2023
. Altes i baixes de socis
. Torn obert de paraules

I, per tancar el curs que, per sort, hem pogut realitzar de manera normalitzada, hem compartit opinions, suggeriments... tot fent un petit refrigeri.
El 24 de febrer de 2022 s'ha cel·lebrat la conferència "Papua Nova Guinea. Un país remot amb l'empremta del missioner argentoní Xavier Vergés" que ens acostarà a un personatge de la nostra vil·la i a saber més sobre un país llunyà. El ponent serà Xavier Calvo Vergés, besnebot del missioner i coneixedor de la seva vida personal.

PAPUA NOVA GUINEA. UN PAÍS REMOT AMB L'EMPREMTA DEL MISSIONER ARGENTONÍ XAVIER VERGÉS

Papua Nova Guinea és la segona illa més gran del món i un dels països més diversos. Situada al nord d'Austràlia, està habitada per 9 milions de persones que pertanyen a 600 tribus i on es parlen 820 llengües diferents. La seva orografia és molt complexa, motiu pel qual només fa 150 anys que va començar a ser explorada pels occidentals, conservant encara força la seva cultura i costums ancestrals.
Juntament amb els exploradors hi van arribar també els missioners. Un d'ells va ser l'argentoní Xavier Vergés Calafell, que hi va servir entre 1948 i 1986 a la tribu Mekeo, fent-hi tant les feines religioses pròpies com contribuint a l'educació i sanitat. Per aquestes tasques va rebre una significativa col·laboració del poble d'Argentona.

XAVIER CALVO VERGÉS

és enginyer de Telecomunicacions. Besnebot del pare Xavier Vergés, administra el seu llegat, composat de més de 3.000 fotografies i dos documentals, d'un gran valor etnogràfic.

Repetim enguany l'experiència iniciada el curs 19-20 de col·laboració amb l'institut del nostre poble. Ens sembla molt interessant poder presentar a l'Aula alguns dels millors treballs de recerca d'alumnes de Batxillerat, tant pel que fa a l'interès dels temes tractats com pel que suposa de reconeixement a l'esforç en un moment crucial en el periple acadèmic d'aquests nois i noies. Per nosaltres és un luxe poder comptar amb aquesta col·laboració i creiem que és una oportunitat que no podem deixar perdre d'establir contacte amb les noves generacions. Esperem que acolliu aquesta proposta amb la mateixa il·lusió amb què nosaltres l'hem concebut.
El 3 de febrer de 2022, seguint amb la presentació dels Treballs de recerca del IES d'Argentona, vàrem escoltar la següent presentació

La cafeïna. Un estimulant del sistema nerviós.

A càrrec de na Mireia Serras

El consum diari de cafeïna està en la rutina d'una gran part de la població. Quins són els seus efectes, més enllà dels que es poden veure a simple vista?