Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
El dia 6 d'octubre de 2022 L'ACTE ORGANITZAT PER L'AJUNTAMENT D'ARGENTONA i com a inauguració del curs 2022/2023, es va oferir la lectura teatralitzada de "Domicili Inconegut" a càrrec del Grup Teatral SOMDOS integrat per dos actors i amb el suport d'un violoncel i un violí.
"Domicili inconegut", una obra de passat i de present. Es tracta d'una adaptació inspirada en l'obra de l'escriptora Kressmann Taylor, escrita el 1938. Una reflexió sobre els totalitarismes i sobre la manera de fer-los front. Un cant compromès a la diversitat en tot sentit. Amistat, odi, venjança s'entrellacen en un seguit de cartes trepidants que porten vers un final absolutament inesperat.
El fòrum posterior té l'al·licient que l'actor David Serrano és doctor en Filologia Catalana, especialitzat en l'Holocaust des de fa 25 anys, al voltant del qual ha publicat una vintena de volums i ha dirigit 3 documentals premiats internacionalment.
21 d'abril "Cinema i llibres"
A càrrec d'Albert Beorlegui Tous
Llicenciat en dret i tècnic de comunicació
5 de maig "Els tresors de la llengua"
A càrrec de Màrius Serra Roig
Llicenciat en filologia anglesa. Escriptor, periodista, autor de mots encreuats i enigmista català
19 de maig "De canvi climàtic a crisi climàtica"
A càrrec de Gemma Puig Feliu
Llicenciada en física. Meteoròloga, des de l'estiu de 2008, presenta l'espai "El temps" de TV3
2 de juny "Els baleners de les Açores"
A càrrec de Francesc Lleial Galceran
Capità de la Marina Mercant. Tesi doctoral a la Universitat Politècnica de Catalunya, sobre Ciència i Enginyeria Nàutica
16 de juny Sortida a Palamós.
-Museu de la Pesca
-Visita a la llotja del peix
23 de juny Assemblea general de socis.
Les conferències al llarg d'aquest tercer trimestre es faran al "Centru" Parroquial i com sempre a les 18:00 hores dels dijous alterns que correspongui
El dia 2 de juny de 2022 s'ha ofert la conferència "Els Baleners de les Açores" que ha estat impartida per el Dr. Francesc Lleal i Galceran
"Al voltant del remot arxipèlag portuguès de les Açores encara es pot escoltar Baleia a vista, un crit llegendari que significa que hi ha una balena a la vista. Avui dia, però, només passa en vaixells esquitxats de turistes que observaran balenes." text de Natacha Costa.
El Dr. Lleal ens explicarà con s'ha arribat a aquest moment
FRANCESC LLEAL I GALCERAN
Te relació amb la Universitat Politècnica de Catalunya (concretament amb el Departament de Ciència i Enginyeria Nàutiques) perquè es professor titular a la Facultat de Nàutica de Barcelona d'Economia Marítima i Comunicacions Marítimes.
Ha escrit dos llibres:
- L'Embat del Vent, conjuntament amb Coloma Lleall i Galceran
- L'amic del Vent
El dia 19 de maig de 2022, ens va oferir la conferència "De Canvi Climàtic a Crisi Climàtica", la prestigiosa metereòloga Gemma Puig i Feliu
Tema molt debatit publicament i també dins dels cercles particulars nostres i podrem possar una pedreta mes dins les nostres opinions.
Gemma Puig Feliu
És llicenciada en Física. Des de l'estiu del 2008, presenta l´espai d´'El Temps' de TV3, a' Els Matins', a 3/24 i a Catalunya Ràdio. Dels 9 meteoròlegs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals és l'única dona. Encara hi ha molta feina a fer!
Publicacions: Amb la seva companya de professió i amiga, Mònica Usart, meteoròloga a RAC1 ha publicat el llibre "Atrapades en el temps" sobre 15 dones relacionades amb el món de la meteorologia. La reflexió sobre la poca presència en els sectors tecnològics s'imposa.
El dia 21 d'abril de 2022, presentem la conferència "Cinema i llibres" a càrrec de Albert Beorlegui Tous
Conferència que explora en el territori compartit per la literatura i el cinema i la relació d'equilibri entre ambdues formes d'expressió artística. El conferenciant, d'altra banda, ja ha estat present en altres edicions a la nostra aula.
Albert Beorlegui Tous
Llicenciat en Dret, i Tècnic de Comunicació de l'Ajuntament de Matadepera, col·labora des del 1994 en nombrosos mitjans de comunicació com a comentarista cinematogràfic, entre els quals actualment destaca RAC 1 amb la secció "El basar de les sorpreses" del programa «Via lliure» de Xavier Bundó. També ha col·laborat amb Agnès Marquès al «No ho sé», amb Ricard Ustrell a «El suplement» de Catalunya Ràdio, amb Crisol Tuà a «El crepuscle dels déus» o amb Xavi Martin a «El club del cinèfils impenitents" entre d'altres.
El dia 10 de març de 2022, vàrem assitir a la conferència "El Premi Nobel i les Dones Científiques" que oferirà el Dr. Xavier Roqué Rodríguez
El Dr. Xavier Roqué ens va il·lustrar amb un tema tant desconegut com les dones que els han donat al Nobel i també a les que no les han donat. Un desfavoriment i perjudici cap a les dones per part de la Societat Científique i de la Academia Sueca.
La conferència versarà sobre la gran deriva en funció del gènere en el reconeixement de mèrits professionals i la concessió d'aquest premi, així com l'aproximació a algunes dones molt rellevants en els àmbits científics i culturals.
DR. XAVIER ROQUÉ RODRÍGUEZ
És professor d'Història de la ciència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre del departament de Filosofia i del Institut d'Història de la Ciència (IHC), abans Centre d'Història de la Ciència (CEHIC)[1] Físic de formació, es doctorà en Història de la ciència (UAB, 1993) i realitzà estades post-doctorals a Cambridge i a París. Ha estat professor visitant a les universitats de Cambridge (2011) i Uppsala (2013.
La seva recerca tracta sobre la física contemporània i les relacions entre ciència, cultura i gènere
El 3 de febrer de 2022, seguint amb la presentació dels Treballs de recerca del IES d'Argentona, vàrem escoltar la següent presentació
La cafeïna. Un estimulant del sistema nerviós.
A càrrec de na Mireia Serras
El consum diari de cafeïna està en la rutina d'una gran part de la població. Quins són els seus efectes, més enllà dels que es poden veure a simple vista?
S'ha inaugurat el curs amb un tema que ens ajudarà a centrar-nos, en aquest temps tan convuls i desorientador.
El conferenciant, Vicenç Lozano i Alemany, asidu a la nostra aula, ens exposarà si el món ha canviat, o no, i per on es preveu que caminarà en un futur.
Vicenç Lozano Alemany periodista i historiador.
Especialista en Itàlia i Vaticà. Redactor de la secció d'Internacional de TV3 des del 1984. Ha treballat, a més, a d'altres mitjans de comunicació com El 9 Nou, Diari de Barcelona, El País, El Correo Catalán i ha col·laborat per la RAI (Corresponsal a Espanya del programa Lavori In Corso).
Ha estat enviat especial a Itàlia i el Vatica de TV3. També ha cobert esdeveniments de gran abast comunicatiu i històric com els Macrojudicis a la Màfia (1986) a Itàlia i els Estats Units i la guerra dels Balcans a Sèrbia i Croàcia (1991 – 1995) i Kosovo el 1999. És coautor del llibre "El món en un minut i mig" (2000. La Magrana ). Ha impartit conferències a les Universitats nord-americanes de Colúmbia, Berkeley i UCLA.
Estem acabant l'agost i quasi l'estiu i tots estem tornant a la nostra vida normal després del desgavell pandèmic i vacacional.
Des de l'Aula hem estat treballant per poder oferir-vos una bona selecció de conferenciants i de temes.
A continuació enumerem les dates i dades que posteriorment us presentarem amb informació complementària.
- 7 d'octubre de 2021
Conferència inaugural a càrrec de Vicenç Lozano "El poder al món post-COVID"
- 21 d'octubre de 2021
Conferència a càrrec de Andreu Mayayo Artal "150 anys de la Comuna de París"
- 4 de novembre de 2021
Conferència a càrrec de Toni Arbonès Escoda "Japó, el país de la memòria profunda"
- 18 de novembre de 2021
Conferència a càrrec de Joan Josep Isern "Centenari de Joan Triadú"
- 2 de desembre de 2021
Conferència a càrrec de Jordi Almirall i Pujol "La penicil·lina catalana"
- 16 de desembre de 2021
Conferència a càrrec de Mariona Millà i Salinas "Antoni Viladomat i Manalt (1678-1755), pintor de la Capella dels Dolors de Santa Maria de Mataró"
- 23 de desembre de 2021
Sortida a Mataró. Visita a la Capella dels Dolors, a Santa Maria de Mataró
El passat dia 17 de juny es va celebrar l'Assemblea General Ordinària, que corresponia als cursos 2019-2020-2021, ja que l'any passat no es va poder celebrar pel tema del COVID-1.
Els temes més interessants tractats varen ser:
La comunicació i acceptació de la renovació de la Junta que es va haver de fer l'any 2020 per acord intern
Es va passar un Power Point amb les fotografies dels actes dels dos anys, que la Presidenta va explicar a l'Assemblea
El Tresorer va exposar el comptes dels dos cursos i presentar el pressupost estimat pel curs 2021/2022
S'acordà per unanimitat incrementar la quota en cinc euros
I desprès de consultes aclariments i propostes es va passar a la conferència "Jazz i la música negra", a càrrec de Pau Fuster, molt amena i enriquidora.
Última professora de fenici
Llicenciada en Arqueologia del Pròxim Orient.
Doctora en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona.
Membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC),
de laSocietat Catalana d'Estudis Hebraics
i de l'Institut d'Estudis MónJuïc (IEMJ).
És presidenta de La Xarxa de Calls. Sessió en directe: 25 de gener de 16.00h-17.00h
Doctor en biologia per la UB i catedràtic d'antropologia biològica a la UAB.
És sacerdot de l'orde dels escolapis. Sessió en directe: 18 de gener 16.00h-17.00h
Ens posem en contacte amb vosaltres, aquest cop amb bones notícies, per informar-vos d'una novetat molt engrescadora per tornar a reprendre l'activitat habitual de les conferències en un format que, forçosament, ha de ser alternatiu.
Es tracta del programa AFOPA COVID en línia. Les conferències són de caràcter setmanal (els dilluns) en horari de 16:00 a 17:00 en directe. Posteriorment la conferència romandrà penjada a la web d'AFOPA la resta de la setmana. El seguiment de la conferència en directe permet la interacció amb el conferenciant i en diferit té l'avantatge de poder-la visionar a la carta, segons les vostres necessitats o preferències. Per aquest trimestre estan programades 10 conferències (consulteu el pdf adjunt).
El dijous dia 19 de març, presentarem aquesta conferència a càrrec de
Cesc Busquets Costa.
Professor Associat a la UAB, Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
CONFERÈNCIA ANUL·LADA PER L'EPIDÈMIA DE CORONAVIRUS
El dijous dia 16 d'abril, està programada aquesta conferència a càrrec de Jordi Almirall i Pujol. Doctor en Medicina i metge de Cures Intensives de l'Hospital de Mataró