Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
CONFERÈNCIES
El 14 de desembre de 2023 compartirem amb vosaltres la conferència "Per un front marítim, obert, natural i sostenible: una altra mirada per reordenar el Maresme" a càrrec del Dr. Joan Maneul Vilaplana

CONTINGUT:

Parlarem de l'erosió de les platges (causes, efectes i tendències); també de la relació entre rieres i platges; de l'efecte dels ports esportius en el balanç erosió-sedimentació; de com el canvi climàtic farà retrocedir encara més la línia de costa; de com la R1"rigiditza" el litoral.
Analitzarem que hem fet malament en la ocupació i ús d'aquest territori i d'aquesta costa. Desplaçar la R1 és fonamental per obrir les poblacions costaneres al mar, per recuperar platges i per endegar el procés d'adaptació del nostre litoral als nous escenaris d'emergència climàtica. Tot plegat no és gens fàcil de gestionar, però ja fem tard, no podem esperar més.

Dr. JOAN MANUEL VILAPLANA

Doctor en Geologia. Ha exercit de professor a la Facultat de Geologia, actualment Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona durant 41 anys, de la qual n'és Professor Honorífic. Va ser el fundador i coordinador del Grup de Recerca de Riscos Naturals de la UB. Actualment és el director de l'Observatori del GeoRisc delCol.legi de Geòlegs i Geòlogues de Catalunya.
Com a continuació de la conferència, oferta dins del Monografic "La Europa del Segle XX", sobre el Feixismes i per poder ampliar la visió de aquell periode s'ha programat la visualització de la pel·lícula "Novecento"

Com sempre al Centre Parroquial "El Centru" a les 18:00 hores

La sala de cinema del "Centru" té llicència d'exhibició comercial, que li autoritza la projecció ordinària habitual, però no permet l'exhibició amb finalitats privades, com és el cas de la nostra entitat i, per tant, no es pot cobrar entrada. Hem estudiat una fórmula que permeti una recaptació per fer front a la despesa de l'acte i al manteniment del local. Al accedir a la sala es donarà als assistents un número per participar al sorteig del DVD de la pel·lícula que s'acabi de projectar, al cost de 5€. El sorteig es farà un cop finalitzada la projecció i abans d'iniciar el fòrum.
El dia 23 de novembre de 2023, i com a tercera conferència dins del monogràfic "La Europa del Segle XX", oferirem la conferencia "Els Feixismes" a càrrec del Dr. Daniel Roig i Sanz

Com sempre serà a les 18:00 hores al Centre Parroquial

Aquesta conferencia es complementarà amb la projecció de la pel·licula "Novecento" (1a. part) el dimarts 28 de novembre de 2023 a les 18:00 hores al Centre Parroquial
El dia 16 de novembre de 2023 i en les conferències programades pel primer trimestre del curs 2023/2024 "Lluís Domènech i Montaner. Claus per entendre la seva arquitectura" a càrrec de Gemma Martí Rey

GEMMA MARTÍ REY


Conservadora-restauradora de Béns Culturals, Gestora Cultural, coordinadora del CEDIM i co-comissària de l'Any Domènech i Montaner
El dia14 de novembre: com a complement de la segona conferencia del monogràfic "La Europa del Segle XX" es projectarà la pel·licula "Octubre" de Sergei Eisenstein i Grigori Aleksandrov, que fà referencia a la Revolució Russa.
El dia 9 de novembre de 2023 i com a segona conferencia del monogràfic L'Europoa del Segle XX, el profesor Daniel Roig i Sanz ens parlarà de "La Revolució Russa i el Neixament de l'URSS (1917-1922)

Profesor DANIEL ROIG I SANZ professor d'Història Contemporània I Món Actual
el dia 26 d'octubre de 2023, com a primera conferància del Monogràfic d'aquest curs s'ha parlat de "LA I GUERRA MUNDIAL." a càrrec del Dr. Daniel Roig i Sanz

DR. DANIEL ROIG I SANZ

Doctor en Història Contemporània (Universitat de Barcelona) (menció europea).
El dia 2 de novembre de 2023, com a tercera conferència del trimestre i després de la primera del Monogràfic; es presentarà
"El Sexe no es Jubila" a càrrec de Roser Civit Rey

Rondant els 65 anys, ens acostumen a jubilar.
Com afecta a la sexualitat? Aquesta també es jubila? Quan acaba, exactament? Què ens preocupa? Quin s factors ens afecten? De quins mites estem presoners?
Però... Què és, exactament, la sexualitat?"
De tot això i més, en parlarem el proper dijous 2 de novembre, juntament amb la Roser Civit Re.

ROSER CIVIT REY

Psicòloga sanitària, especialitzada en salut mental, sexualitat i parella.
El dia 19 d'octubre de 2023 i corresponent a la segona conferencia del trimestre es va oferiri "El Mon dels Castellers" a càrrec de Jordi Miró

JORDI MIRÓ

Nascut a Barcelona el 1962. Empresari, apassionat dels castells i de la cultura catalana. Nét de casteller. De la Colla Joves dels Xiquets de Valls i de la Colla dels Torraires de Montblanc.
Estudiós del món Casteller i amb vocació de transferir la seva passió pels valors del món dels Castells.

Podeu veure un video en aquest enllaç de youtube https://youtu.be/hynqWA7XAs4
MONOGRÀFIC D'HISTÒRIA

L'EUROPA DEL SEGLE XX

Impartiran el Monogràfic professors i professores del Departament d'Història I Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

1 . Dijous 26 d'octubre de 2023

LA I GUERRA MUNDIAL. Daniel Roig i Sanz, professor d'Història Contemporània I Món Actual

2 . Dijous 9 de novembre de 2023

LA REVOLUCIÓ RUSSA I EL NAIXEMENT DE L'URSS (1917-1922). Daniel Roig i Sanz, professor d'Història
Contemporània I Món Actual

3 . Dijous 23 de noviembre de 2023

ELS FEIXISMES . Daniel Roig i Sanz, professor d'Història Contemporània I Món Actual

4 . Dijous 15 de febrer de 2024

II GUERRA MUNDIAL. Alberto Pellegrini, professor d'Història Contemporània i Món Actual

5 . Dijous 29 de febrer de 2024

LA POSTGUERRA I LA DECLARACIÓ DELS DRETS HUMANS . Andreu Mayayo i Artal, catedràtic d'Història
Contemporània I Món Actual

6 . Dijous 11 d'abril de 2024

L'EUROPA DE LA GUERRA FREDA. Paola Lo Cascio, professora d'Història Contemporània i Món Actual

7 . Dijous 25 d'abril de 2024

L'EUROPA DESPRÉS DE LA GUERRA FREDA. Alberto Pellegrini, professor d'Història Contemporània i Món Actual
PROPOSTES DE CONFERÈNCIES DEL PRIMER TRIMESTRE CURS 2023/2024

5-10 23 iNAUGURACIÓ Lectura dramatitzada "Negatius" Rober Capa i Gerda Taro, a càrrec de Fanny Bulló i Josep Maria Roviralta

19-10.23 : Conferència "El món dels castellers", a càrrec de Jordi Miró

26-10-23: MONOGRÀFIC

2-11-23 Conferència:"El sexe no es jubila" a càrrec de Roser Civit Rey

9-11-23: MONOGRÀFIC

16-11-23 Conferència "Lluís Domènech i Montaner. Claus per entendre la seva arquitectura" a càrrec de Gemma Martí

23-11-23: MONOGRÀFIC


30.11.23 Sortida La ciutat de Reus de la mà de Lluís Domènech i Montaner. Visita guiada amb Gemma Martí i dinar al Museu del Vermut

14-12-23 Conferència "Per un front marítim obert natural i sostenible" a càrrec de Joan Manuel Vilaplana

21-12-23 Conferència "El Cant de la Sibil.la" a càrrec de Laura Castellet
Enfilem l'últim trimestre d'aquest curs i ho fem amb una programació que connecta dos extrems, tant en la línia del temps com en la diversitat de temes.
Des dels mites dels temps remots de la Bíblia ns a l'univers futurista de la intel.ligència artificial. I és que sempre
procurem tenir una mirada àmplia i diversa a l'hora de planificar les conferències, amb uns resultats unes vegades més encertats que altres, però sempre amb la mateixa voluntat.
Ens sentim molt contents de pilotar aquest vaixell, que només pot arribar a bon port si hi sou vosalltres

-13 d'abril de 2023
"Com funciona el cervell. Neurobiologia de la resiliència i la vulnerabilitat"
A càrrec d'Elena Martín García Llicenciada en Psicologia i doctorada en Neurociències

- 27d'abril de 2023
"Jaume Plensa, escultor de la llum i de l'esperit"
a càrrec de Mariona Millà i Salinas Pintora, escultora i il·lustradora. S'ha desenvolupat també en els terrenys de la joieria

- 11 de maig de 2023
"Orígens de la Bíblia"
a càrrec de Lluís Busquets i Grabulosa Llicenciat en Filosofia i Teologia. Escriptor, professor i periodista.

- 25 se maig de 2023
"Qui no té por a la intel.ligència artificial?"
a càrrec de Jordi Torres i Viñals Catedràtic d'Informàtica i investigador del Barcelona Supercomputing Center

- 8 de juny de 2023
SORTIDA A Sant Pere de Rodes
Visita al monument i conferència "1000 anys d'història"

- 22 de juny de 2023
ASSEMBLEA DE SOCIS
El dia 8 de juny de 2023, es farà la sortida trimestral al MonEstir de Sant Pere de Rodes, on a part de la visita rebrem la conferència "1000 anys d'Historia"


SANT PERE DE DODES

El Monestir de Sant Pere de Rodes s'aixeca en un dels cims de la Serra de Rodes, una cadena a primera línia de mar al nord de l'Alt Empordà. És un dels nombrosos testimonis de l'arquitectura romànica catalana, però potser és un dels més sofisticats arquitectònicament.

Del segle XI al XIV va ser el principal centre espiritual del comtat d'Empúries i el seu esplendor es mostra en les grans dimensions del conjunt monacal. Aquest està format per l'església, el campanar, el claustre, les sagristies, les dependències convencionals per fer-hi vida i el Palau de l'Abat.

El monestir està construït en terrasses per adaptar-se al terreny i els diversos edificis s'organitzen al voltant del claustre i l'església, aixecada entre els segles X i XI. En aquests dos edificis s'hi pot apreciar una mostra excepcional de l'escultura romànica: les columnes (originals de l'antiguitat) i els capitells que les coronen ens parlen de la marcada influència clàssica que té aquesta singular església.

A l'exterior, la portalada, a càrrec del Mestre de Cabestany, mostrava diferents escenes de la vida de Crist esculpides en marbre blanc. Els escassos fragments que han arribat fins a nosaltres ens donen mostra de la seva extraordinària qualitat, probablement una de les millors de la seva època.

Des del monestir es pot gaudir d'una de les millors vistes del Cap de Creus. Poc abans d'arribar-hi, hi ha les restes del poble medieval de Santa Creu de Rodes, entre les quals destaca l'església de Santa Helena de Rodes.
El dia 25 de maig de 2023 s'ha programat la conferencia "Quí no té por a la Intel·ligencia Artificial?" que oferirà el Profesor Jordi Torres i Viñals

PROFESOR JORDI TORRES I VIÑALS

Jordi Torres és catedràtic del departament d'Arquitectura de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on té una llarga trajectòria acadèmica en docència, transferència de tecnologia, gestió i recerca, amb més de 200 publicacions de recerca i alguns llibres en les àrees de Informàtica d'alt rendiment (HPC) i intel·ligència artificial (IA). Durant la seva carrera, ha rebut diversos premis i ha actuat com a expert en aquests temes per a diverses organitzacions, empreses, think tanks i com a mentor d'emprenedors.

L'any 2005 es va incorporar al Barcelona Supercomputing Center (BSC) com a part de l'equip del fundador, convertint-se en responsable de recerca del departament d'Informàtica. A causa del seu pensament creatiu, el seu grup de recerca va tenir un paper estratègic a l'hora de combinar HPC amb tecnologies de nova generació i el seu impacte, produint publicacions de recerca rellevants, Ph.D. Tesis, així com components de programari per a middleware HPC. Actualment és investigador sènior del grup de recerca Computing Resource Orchestration and Management for Artificial Intelligence, treballant a la línia de recerca HPC & Transformers dels projectes europeus INCISIVE, SECURED i NEARDATA.
El dia 11 de maig de 2023, s'ha programat la conferència "Origens de la Bíblia" a càrrec del Dr. Lluís Busquets i Grabulosa.
La Biblia és, sens dubte, un llibre punter en la cultura del món occidental. Què en sabem?

DR. LLUIS BUSQUETS I GRABULOSA

Es llicencià en filosofia i en teologia a Roma i es doctorà en filologia catalana per la Universitat de Barcelona.També es graduà en Filologia hispànica i Ciències de la informació, així com es diplomà en Cinema a Itàlia.

Ha publicat més d'una vintena de títols. Ha estat crític literari de diferents medis de comunicació i ha escrit últimament articles a la revista Sapiens sobre temes de la Bíblia.
Els últims títols publicats, entre molts d'altres, són:

Última notícia de Jesús el Natzarè (2006)
El testament de Moisès (2007)
Els evangelis secrets de Maria i de la Magdalena (2009)
Carta al Papa (2010)
Albada a Lisboa (2011)
Enigmes de la Bíblia i Cultura Contemporània (Balasch Editor, 2022)[2]
Conferències del segon trimestre 2022/2023

- 12 de gener
" La Renaixença musical catalana" (Una mirada a la música catalana del s.XIX a principis del s.XX)
a càrrec de Joan Vives Bellalta Flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical català

- 19 de gener
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 26 de gener
"Les muntanyes més boniques del món"
a càrrec de Jordi Camins Just Especialista en glaciologia, apassionat de l'estudi dels glaciars. Alpinista i divulgador dels efectes que el canvi climàtic causa en el planeta.

- 2 de febrer
Treballs de recerca a càrrec d'alumnes de Batxillerat de l'IES d'Argentona

- 9 de febrer
"Alimentació, nutrició i epigènetica"
a càrrec de Mª Teresa García Jimènez Farmacèutica, biològa i nutricionista de Salut Pública

- 23 de febrer
"Present i futur de l'horta del Maresme"
a càrrec de Miquel Riera Malet

- 2 de març
Sortida a Aitona
"Arbres fruiters en flor"

- 9 de març
"L'enginy invisible"
a càrrec de Núria Salam Ballesteros Dra. en Ciència dels materials i enginyera metal-lúrgica

- 23 de març
"La guerra d'Ucraïna vista des de dins"
a càrrec de Lluís Caelles Garreta Periodista. Redactor de la secció d'Internacional de TV3. Enviat especial de TV3 a Kiiv