Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
CONFERÈNCIES
El dijous 12 de desembre tenim programada la conferència "Tesla, el món d'ahir" a càrrec de Xavier Roqué, físic i historiador de la ciència.

"TESLA, EL MON D'AHIR"
Els treballs i patents de Nicola Tesla (1856–1943) sobre l'electromagnetisme i la generació i el transport d'energia han contribuït a configurar el món i la societat actuals. Com ha adquirit Tesla la condició d'icona tecnològica contemporània? Quina relació hi ha entre la seva trajectòria personal i les xarxes socials i econòmiques de creació i difusió de coneixement i tecnologia? Què en sabem, de la seva pertinença al món desaparegut de tombants del segle XX, i com expliquem la vigència actual de la seva figura? A la xerrada situarem la figura de Tesla en la ciència, la tecnologia i la societat contemporànies.

XAVIER ROQUÉ
Xavier Roqué és catedràtic d'Història de la Ciència a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans, adscrit a la Secció de Ciències i Tecnologia. Ha estat investigador visitant a les universitats de Cambridge i Uppsala. Fa recerca sobre la història de la física contemporània. Ha editat el volum La física en la dictadura. Físicos, cultura y poder en España, 1939-1975, i també ha editat i traduït textos de Niels Bohr (L'estructura i la filosofia dels àtoms, 2010), Marie Curie (Escritos biográficos, 2011) i Albert Einstein (La relativitat a l'abast de tothom, 2018). Actualment coordina el grau en Ciència, Tecnologia i Humanitats, un grau pioner que analitza la ciència amb les eines crítiques de les humanitats.

Dia: 12 de desembre
Hora: 18:00h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 28 de novembre podrem assistir a la conferència "Dalí, l'enfant terrible del surrealisme" a càrrec de Judith Urbano, doctora en Història de l'art.

"DALÍ, L'ENFANT TERRIBLE DEL SURREALISME"
Repassarem la vida i obra de Salvador Dalí i donarem les claus per entendre les diferents etapes per les que va passar la seva pintura, així com les diferents excentricitats que va protagonitzar i els problemes que això li va donar amb diferents col·lectius i persones.

JUDITH URBANO
Degana de la Facultat d'Humanitats i professora agregada de la UIC. Doctora en història de l'art per la Universitat de Barcelona. Com a investigadora, s'ha especialitzat en l'art del segle XIX i començaments del XX, i més concretament en arquitectura eclèctica i modernista. Ha participat en congressos internacionals i ha donat conferències sobre història de l'art i sobre innovació docent en arquitectura. És la investigadora principal del Grup de Recerca Història, Arquitectura i Disseny (GRHAD). Ha estat comissària de diferents exposicions, així com editora i autora dels seus catàlegs: "Gaudí a París l'any 1910" (2003) a la UIC, "La Mansana de la Discòrdia" (2015) a la Casa Lleó Morera i "La Casa Gralla, el periple d'un monument" (2016) al Museu d'Història de la Ciutat (MUHBA).

Dia: 28 de novembre
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El proper dijous 14 de novembre podrem assistir a la conferència "La carta oculta de la taula periòdica" a càrrec de Núria Salán, química.

"LA CARA OCULTA DE LA TAULA PERIÒDICA"
Qui hi ha darrere de cada element de la taula periòdica? Per què els elements tenen aquests noms? Qui els ha posat? A qui o a què fan homenatge o reconeixement? Totes aquestes qüestions tenen resposta, i la història ha recollit els noms dels investigadors que van contribuir a "emplenar" aquesta graella d'aproximadament 120 elements, que ha esdevingut una eina fonamental per al desenvolupament científic i tècnic de la humanitat. Aquests elements, els seus noms i significats, suposen un reconeixement constant i global. Però la contribució de tantes i tantes dones científiques que han participat en aquest desenvolupament, ha quedat poc visibilitzat a la història de la ciència (i a la història, en general). La taula periòdica té la cara que veiem i coneixem, però també té una altra cara més desconeguda...

NÚRIA SALÁN
És una química catalana, doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'actual presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), la filial tècnica de l'Institut d'Estudis Catalans
Va estudiar Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona (UB), especialitzant-se en metal·lúrgia.
Acabada la llicenciatura, va començar la seva etapa d'investigació a la UPC. Poc després es va incorporar a la docència a l'Escola de Mines de Manresa, impartint assignatures de Tecnologia de materials. L'any 1997 s'incorpora al Campus de la UPC a Terrassa com a professora del departament de Ciència dels materials i Enginyeria metal·lúrgica, i és sotsdirectora de Promoció institucional i estudiantat de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) des de 2015. És membre de la Societat Catalana de Tecnologia, on la seva Assemblea General la va triar com a presidenta l'any 2016, i va tornar a ser reelegida per al càrrec l'any 2018.
L'any 2017 va rebre el Premi "Mujer y Tecnología" de la Fundación Orange, per la seva tasca divulgadora i apropadora de la tecnologia a la societat en general i a les dones i noies en particular.

Dia: 14 de novembre
Hora: 18:00h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 31 d'octubre podrem assistir a la conferència "Podem estimular el cervell per millorar les nostres facultats i habilitats?" a càrrec de M. Victòria Clos, farmacòloga i neurocientífica.

"PODEM ESTIMULAR EL CERVELL PER MILLORAR LES NOSTRES FACULTATS I HABILITATS?"
Millorar les capacitats cognitives ha estat sempre un repte de l'esser humà. Per tal d'aconseguir-ho l'home ha utilitzat diferents mitjans, des de plantes, drogues, fàrmacs així com també altres mètodes. En aquest seminari ens referim a alguns dels diferents mètodes, farmacològics i no farmacològics per tal d'aconseguir-ho. En aquest camí de millora de les capacitats cognitives els videojocs hi podrien jugar un paper important.

M. VICTÒRIA CLOS
Biòloga, farmacòloga i neurocientífica. Professora de la Facultat Medicina de la UAB i de la Facultat de Veterinària, posteriorment Catedràtica de Farmacologia. Ha format part de l'Institut de Neurociències de la UAB des del seu inici.
Pel que fa a la recerca es va centrar inicialment en estudis de metabolisme, tot i que després va derivar cap el Sistema Nerviós en el que ha estat centrada fins al final de la seva carrera professional. El seu interès per les Neurociències i la Farmacologia l'han portat, ara que està jubilada, a difondre diferents aspectes d'ambdues disciplines que poden ser d'interès i utilitat sota un punt de vista general i pel dia a dia de tots.

Dia: 31 d'octubre
Hora: 18:00h
Lloc: Centre Parroquial
El proper dijous 17 d'octubre tenim programada la conferència "Gaia, Mil milions d'ulls per a mil milions d'estrelles" a càrrec de Carme Jordi, doctora en Física i astrònoma.

"GAIA. MIL MILIONS D'ULLS PER A MIL MILIONS D'ESTRELLES"
La visió global de la nostra galàxia, la Via Làctia, està més o menys entesa però els detalls se'ns escapen. Hem après que les galàxies col·lisionen entre elles i que canvien de forma i contingut. Com era la Via Làctia en el passat? Com ha evolucionat? Per respondre aquestes preguntes necessitem mesurar a quina distància són les estrelles, com es mouen, quan i on van néixer, i en quina fase de la seva vida estan. Aquest és l'objectiu de Gaia, la missió de l'Agència Espacial Europea capaç de distingir els ulls d'un astronauta a la Lluna vist des de la Terra. La xerrada versarà sobre la missió i presentarà alguns dels resultats més rellevants després de 10 anys d'operacions i l'observació de 2 mil milions d'estrelles.

CARME JORDI
És una científica i astrofísica catalana. Doctorada en Física per la Universitat de Barcelona, exerceix de professora del Departament d'Astronomia i Meteorologia d'aquesta universitat, i és membre de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya.
El seu àmbit de recerca és la caracterització física d'estrelles i cúmuls estel·lars, basada en observacions des de la Terra i des de l'espai. Ha participat en missions espacials com Hipparcos i Integral, i actualment en el Projecte Gaia, de l'Agència Espacial Europea (ESA). És membre del Gaia Science Team, l'òrgan científic assessor de l'ESA per a aquesta missió.

Dia: 17 d'octubre
Hora: 18:00h
Lloc: Centre Parroquial
"LA GEOLOGIA DE LA SAL I LA IMPORTÀNCIA DEL MINERAL AL LLARG DE LA HISTÒRIA"
La conferència versarà sobre la història i el paper actual dels minerals en la nostra vida quotidiana, centrant-se en la sal, potser el mineral més comú i el qual tothom coneix i és conscient que utilitza en el seu dia a dia. Amb la sal com a fil conductor, coneixerem el paper històric de les matèries primes minerals i la seva transcendència en l'actualitat social i geopolítica d'aquest segle XXI.

MARC CAMPENY CREGO
És llicenciat en Geologia i doctor en Ciències de la Terra per la Universitat de Barcelona. Entre el 2012 i el 2020, professor associat de mineralogia i jaciments minerals a la Facultat de Ciències de la Terra de la UB. Actualment, és investigador i conservador del departament de mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. La seva recerca està centrada en l'estudi de la distribució dels coneguts com a metalls crítics, com ara les Terres Rares, substàncies essencials per a les noves tecnologies i la culminació del procés de transició energètica que porta a terme la UE.

Dia: 30 de maig
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El proper dijous 16 de maig tenim prevista la conferència "Joan oró, el científic de la vida", a càrrec de Joan Anton Català Amigó, divulgador científic i escriptor.

"JOAN ORÓ, EL CIENTÍFIC DE LA VIDA"
Joan Oró és una de les figures científiques més rellevants del segle XX i va dedicar la seva vida a l'estudi de l'origen de la vida. El 2023 vàrem celebrar el centenari del seu naixement, i per aquest motiu la Generalitat de Catalunya va declarat oficialment Any Joan Oró. En aquesta conferència revisarem què sabem sobre l'origen de la vida, així com la història i contribucions d'aquest il·lustre català universal.

JOAN ANTON CATALÀ AMIGÓ
Divulgador científic i escriptor, especialitzat en astronomia i astrofísica. Llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona, es va especialitzar en Química Quàntica; i va obtenir el Màster en Astronomia i Astrofísica per la Universitat Internacional de València. És conferenciant i divulgador científic en diferents mitjans de comunicació (televisió, ràdio, i premsa); aconseguint un enfocament humanista de les troballes, innovacions i descobriments de l'astronomia actual.

Dia: 16 de maig
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El proper dijous 2 de maig podrem assistir a la conferència "Calculem música i escoltem matemàtiques" a càrrec de Santi Vilches, llicenciat en Matemàtiques i catedràtic de Secundària.

"CALCULEM MÙSICA I ESCOLTEM MATEMÀTIQUES"
El origen de la música és tant antic com el propi esser humà. Una mare cantant-li al fill, descobrir com la corda d'un arc emet un so vibrant, trobar que un tronc buit ressona al colpejar-lo... però en algun moment de la història algú va voler cantar, tocar l'arc i colpejar un tronc a la vegada, en aquest moment es va descobrir la necessitat d'harmonitzar els instruments trobant una afinació comuna.
Els pitagòrics s'hi van posar de valent bolcant tota la seva saviesa matemàtica i van descobrir que el problema de l'afinació no té cap solució matemàtica satisfactòria, senzillament no existeix. A partir d'aquest moment, fa ja més de 2000 anys els homes i les dones han intentat trobar quina estructura matemàtica els hi resultava més gratificant a l'hora d'escoltar la seva música intrínseca amb un únic objectiu: aconseguir el màxim gaudi. A partir d'aquest moment homes de la talla de Galileu, Zarlino, Bach, Kepler i molts altres han fet propostes diferents fins arribar a l'època actual on hem perdut una part important del gaudi de diferenciar les diferents maneres d'afinar un instrument.
El proper dijous 25 d'abril clourem el monogràfic "Història del segle XX" amb el doctor Alberto Pellegrini que ens parlarà de "L'Europa després de la guerra freda".

L'EUROPA DESPRÉS DE LA GUERRA FREDA
Després de l'eufòria de 1989, l'optimisme va ràpidament esfumar-se davant del drama provocat per les guerres a la antiga Iugoslàvia. Tot i així, Europa als 90 - amb el reforçament de les institucions europees - semblava destinada a una llarga etapa de prosperitat i creixent integració. L'arribada del nou mil·lenni, però, va modificar dràsticament el quadre tan optimista: la difícil integració dels nous socis de l'Est, l'ascens de l'euroescepticisme i de la ultradreta, les dificultats econòmiques i la nova amenaça de la Rússia de Putin semblen posar en perill dècades de benestar, pau, integració i tolerància.

ALBERTO PELLEGRINI
Alberto Pellegrini (Vicenza, Itàlia, 1975) és llicenciat en Història per la Università Ca' Foscari de Venècia i Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Actualment és professor d'Història Contemporània a la UB i membre del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la UB. Els seus camps d'interès son la història política i diplomàtica del segle XX, els grans conflictes mundials, els feixismes i la història d'Itàlia.

Dia: 25 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 18 d'abril tenim programada la conferència "Israel i Palestina: un segle de conflicte" a càrrec d'Òscar Monterde Mateo

ISRAEL I PALESTINA: UN SEGLE DE CONFLICTE
Aproximació històrica a les arrels del conflicte a Palestina. Des del sorgiment del sionisme i el mandat colonial britànic a Palestina fins a l'actualitat per entendre les causes estructurals i les claus per a la construcció d'una pau justa i duradora.

ÒSCAR MONTERDE MATEO
Doctor en Història amb una tesi doctoral sobre "L'impacte humanitari en els territoris ocupats de Gaza y Cisjordània", és investigador en el Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona y professor de la mateixa universitat. També és membre del Grup d'Investigació i Anàlisi del Món Actual (GRANMA).

Dia: 18 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 11 d'abril, reprenem el monogràfic "L'Europa del segle XX" amb la doctora Paola Lo Cascio que ens parlarà de "L'Europa de la Guerra freda"

L'EUROPA DE LA GUERRA FREDA
La sessió es concentrarà en l'anàlisi de la situació política a Europa -tant occidental com oriental- tot just després de la II Guerra Mundial. En aquest enquadrament, s'analitzarà com el gruix del continent europeu reconstrueix les seves relacions en el marc de la Guerra Freda.

PAOLA LO CASCIO
Paola Lo Cascio és Doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona (UB), professora agregada a la Universitat de Barcelona, sotsdirectora del Centre d'Estudis Històrics Internacionals (UB). Línies de recerca: història política i institucional catalana, espanyola i europea; especialment, els fenòmens polítics subestatals. Actualment és investigadora principal d'un projecte sobre la contribució del municipalisme espanyol a la construcció de la Unió Europea.

Dia: 11 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 4 d'abril encetem el tercer trimestre amb la conferència "200 anys de la Novena de Beethoven" a càrrec de Pere Andreu Jariod

LA NOVENA DE BEETHOVEN, DE LA GÈNESI ALS NOSTRES DIES
200 anys de l'estrena!
Una aproximació a la Novena Simfonia de Ludwig van Beethoven, com va ser escrita, com està estructurada i quin paper hi juguen les veus solistes i el cor, especialment. Ens fixem també en l'impacte de l'estrena, però també descobrim quin paper ha tingut aquesta simfonia en moments cabdals de la nostra història, en àmbits diversos. Així, coneixerem quina relació té aquesta obra amb la Unió Europea, el Festival de Bayreuth, l'Orfeó Català, la invenció del CD o la caiguda del mur de Berlín.

PERE ANDREU JARIOD
Divulgador musical, conferenciant, radiofonista i apassionat per la música clàssica i tot el que l'envolta.

Dia: 4 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dia 29 de febrer tenim programada la cinquena conferència del monogràfic "L'Europa del segle XX": "La Postguerra i la Declaració dels Drets Humans" a càrrec de Carlota Vidal

CARLOTA VIDAL
Graduada en Història per la Universitat de Barcelona.
Màster d'Història Contemporània i Món Actual per la Universitat de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya.
Forma part del grup d'investigació CEHI de la Universitat de Barcelona i participa amb la seva tesi en el projecte de I+D "Turisme i performativitat de la identitat local".

Dia: 29 de febrer
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dia 7 de març podrem assistir a la conferència "Les mares que ens han parit. Fecundació i maternitat: coneixements, mites i llegendes", a càrrec de Mª Rosa Ribas, infermera al Centre d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Mataró.

La conferència és un recorregut al llarg de la història del món occidental de què ha estat i representat la fecunditat per les dones, els homes i la societat. Una reflexió sobre les creences i coneixements, del tenir o no tenir fills, de la vivència de la maternitat i sobretot de com ha estat tractada i valorada la dona i la seva capacitat reproductiva al llarg dels segles.
Les societats sempre s'han volgut explicar els embarassos, parts i altres fenòmens al voltant de la fecunditat. I de les seves interpretacions, han sorgit les diverses pràctiques per a tenir-ne cura i controlar-la. Sempre s'ha volgut conèixer, analitzar i interpretar i, en cada època ha estat delimitada pels coneixements, per la màgia, per les creences religioses i altres normes que cada societat determinava per tal de dominar-la.
El dia 15 de febrer reprenem el monogràfic "L'Europa del segle XX" amb el doctor Alberto Pellegrini que ens parlarà de la Segona Guerra Mundial

LA II GUERRA MUNDIAL
La II Guerra Mundial va ser el conflicte més destructiu de la història humana, i va transformar profundament el món a nivell polític, social, econòmic i cultural. A Europa, la guerra entre l'Eix i les potències aliades va arrasar el continent, enmig de batalles colossals i de matances de civils com mai s'havien vist. La conferència se centrarà en els principals esdeveniments bèl·lics entre 1939 i 1945, des de les victòries inicials de l'Alemanya de Hitler al triomf final dels Aliats, i també tractarà el tema de l'Holocaust dels Jueus europeus.

ALBERTO PELLEGRINI
Alberto Pellegrini (Vicenza, Itàlia, 1975) és llicenciat en Història per la Università Ca' Foscari de Venècia i Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Actualment és professor d'Història Contemporània a la UB i membre del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la UB. Els seus camps d'interès son la història política i diplomàtica del segle XX, els grans conflictes mundials, els feixismes i la història d'Itàlia.
El dia 8 de febrer hem programat la projecció del documental "Giza, la nena de la maleta", posterior col·loqui amb el seu director, David Serrano Blanquer, i també connectarem en directe amb Giza Alterwain.

"GIZA, LA NENA DE LA MALETA"
El documental explica la història de Giza Alterwajn, nascuda en el gueto de Varsòvia l'any 1940, d'on la van treure amagada dins d'una maleta abans del seu primer aniversari. Giza va sobreviure a la guerra a casa d'una família cristiana polonesa fins que, un cop acabat el conflicte, uns oncles biològics van endur-se-la a l'Uruguai. Després de 65 anys sense cap tipus de contacte, Giza i la seva germana adoptiva polonesa, Danusia Galkowa, es van retrobar a Polònia. Aquest documental l'ha realitzat un equip de professors de la Facultat de Comunicació Blanquerna: David Serrano com a director, Silvia Morón com a redactora i productora i Jaume Benet com a realitzador.
Giza, la niña de la maleta va ser guardonat amb el Premio al Mejor Largometraje en el Festival de Cine Judío de Punta del Este, Uruguay