Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
MONOGRÀFIC
"HISTÒRIA DEL CINEMA. MOVIMENTS DE RUPTURA" a càrrec de Toni Segarra, Jesús Gonzalez i Jacint Fornols, crítics cinematogràfics

* Format: Les sessions seran quinzenals, els dijous, alternant amb les conferències ordinàries, de 17:00 a 19:30

* Contingut: Introducció al moviment i projecció d'una pel·lícula representativa

* Preu: Socis: 35€-5€ / No socis: 45€ -10€ (curs complet o sessions soltes)

* Inscripcions: a partir de l'1 de juliol, per transferència bancària al número de compte ES9321000354130200321941, indicant el concepte i el vostre nom. Els no socis, un cop hàgiu efectuat el pagament, envieu-nos al correu aula@auladargentona.org un telèfon de contacte.
Com a complement de la conferència "L'Europa després de la Guerra Freda" dins del monogràfic "L'Europa del Segle XX", es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial la pel·lícula "EL CAPITAL" de Costa-Gavras.
El proper dijous 25 d'abril clourem el monogràfic "Història del segle XX" amb el doctor Alberto Pellegrini que ens parlarà de "L'Europa després de la guerra freda".

L'EUROPA DESPRÉS DE LA GUERRA FREDA
Després de l'eufòria de 1989, l'optimisme va ràpidament esfumar-se davant del drama provocat per les guerres a la antiga Iugoslàvia. Tot i així, Europa als 90 - amb el reforçament de les institucions europees - semblava destinada a una llarga etapa de prosperitat i creixent integració. L'arribada del nou mil·lenni, però, va modificar dràsticament el quadre tan optimista: la difícil integració dels nous socis de l'Est, l'ascens de l'euroescepticisme i de la ultradreta, les dificultats econòmiques i la nova amenaça de la Rússia de Putin semblen posar en perill dècades de benestar, pau, integració i tolerància.

ALBERTO PELLEGRINI
Alberto Pellegrini (Vicenza, Itàlia, 1975) és llicenciat en Història per la Università Ca' Foscari de Venècia i Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Actualment és professor d'Història Contemporània a la UB i membre del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la UB. Els seus camps d'interès son la història política i diplomàtica del segle XX, els grans conflictes mundials, els feixismes i la història d'Itàlia.

Dia: 25 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
Com a complement de la conferència "L'Europa de la Guerra Freda" dins del monogràfic "L'Europa del Segle XX", es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial la pel·lícula "EL ESPIA QUE SURGIÓ DEL FRIO" de Martin Ritt.

Dia: 16 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
El dijous 11 d'abril, reprenem el monogràfic "L'Europa del segle XX" amb la doctora Paola Lo Cascio que ens parlarà de "L'Europa de la Guerra freda"

L'EUROPA DE LA GUERRA FREDA
La sessió es concentrarà en l'anàlisi de la situació política a Europa -tant occidental com oriental- tot just després de la II Guerra Mundial. En aquest enquadrament, s'analitzarà com el gruix del continent europeu reconstrueix les seves relacions en el marc de la Guerra Freda.

PAOLA LO CASCIO
Paola Lo Cascio és Doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona (UB), professora agregada a la Universitat de Barcelona, sotsdirectora del Centre d'Estudis Històrics Internacionals (UB). Línies de recerca: història política i institucional catalana, espanyola i europea; especialment, els fenòmens polítics subestatals. Actualment és investigadora principal d'un projecte sobre la contribució del municipalisme espanyol a la construcció de la Unió Europea.

Dia: 11 d'abril
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
Com a complement de la conferència "La Postguerra i la Declaració dels Drets Humans" dins del monogràfic "L'Europa del Segle XX", es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial la pel·lícula "ALEMANIA AÑO CERO" de Roberto Rossellini.

Dia: 5 de març
Hora: 18h
Lloc: Centre Parroquial
Com a complement de la quarta conferència del monogràfic "L'Europa del Segle XX" que tractarà sobre la Segona Guerra Mundial, es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial a les 18:00 hores del dia 20 de febrer la pel·lícula "SALVAR AL SOLDADO RYAN" dirigida per Steven Spielberg
El dia 15 de febrer reprenem el monogràfic "L'Europa del segle XX" amb el doctor Alberto Pellegrini que ens parlarà de la Segona Guerra Mundial

LA II GUERRA MUNDIAL
La II Guerra Mundial va ser el conflicte més destructiu de la història humana, i va transformar profundament el món a nivell polític, social, econòmic i cultural. A Europa, la guerra entre l'Eix i les potències aliades va arrasar el continent, enmig de batalles colossals i de matances de civils com mai s'havien vist. La conferència se centrarà en els principals esdeveniments bèl·lics entre 1939 i 1945, des de les victòries inicials de l'Alemanya de Hitler al triomf final dels Aliats, i també tractarà el tema de l'Holocaust dels Jueus europeus.

ALBERTO PELLEGRINI
Alberto Pellegrini (Vicenza, Itàlia, 1975) és llicenciat en Història per la Università Ca' Foscari de Venècia i Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Actualment és professor d'Història Contemporània a la UB i membre del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la UB. Els seus camps d'interès son la història política i diplomàtica del segle XX, els grans conflictes mundials, els feixismes i la història d'Itàlia.
Com a continuació de la conferència, oferta dins del Monografic "La Europa del Segle XX", sobre el Feixismes i per poder ampliar la visió de aquell periode s'ha programat la visualització de la pel·lícula "Novecento"
El dia 23 de novembre de 2023, i com a tercera conferència dins del monogràfic "La Europa del Segle XX", oferirem la conferencia "Els Feixismes" a càrrec del Dr. Daniel Roig i Sanz
El dia14 de novembre: com a complement de la segona conferencia del monogràfic "La Europa del Segle XX" es projectarà la pel·licula "Octubre" de Sergei Eisenstein i Grigori Aleksandrov, que fà referencia a la Revolució Russa.
Enguany s'està impartint a l'Aula un curs monogràfic amb el tema "L'Europa del segle XX". En el marc d'aquest curs, s'hi ha afegit una proposta, no prevista inicialment, consistent en la projecció d'una pel·lícula, en format de cine-fòrum, relacionada amb el tema que s'hagi tractat en cada sessió. Les pel·lícules es projectaran els dimarts següents a la conferència corresponent, a les 7 de la tarda.
El dia 9 de novembre de 2023 i com a segona conferencia del monogràfic L'Europa del Segle XX, el professor Daniel Roig i Sanz ens parlarà de "La Revolució Russa i el Naixement de l'URSS (1917-1922)"

Professor DANIEL ROIG I SANZ professor d'Història Contemporània I Món Actual
Com a complement de la primera conferència dins del monogràfic "L'Europa del Segle XX" que tractava sobre la Primera Guerra Mundial.
Es projectarà a la Sala de Cinema del Centre Parroquial a les 19:00 hores del dia 7 de novembre de 2023 la pel·lícula

SENDEROS DE GLORIA de Stanley Kubrick
el dia 26 d'octubre de 2023, com a primera conferència del Monogràfic d'aquest curs s'ha parlat de "LA I GUERRA MUNDIAL." a càrrec del Dr. Daniel Roig i Sanz

DR. DANIEL ROIG I SANZ

Doctor en Història Contemporània (Universitat de Barcelona) (menció europea).
MONOGRÀFIC D'HISTÒRIA

L'EUROPA DEL SEGLE XX

Impartiran el Monogràfic professors i professores del Departament d'Història I Arqueologia de la Universitat de Barcelona.