Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
GRAVACIONS
El dijous, 24 d'octubre de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Rosa Toran, doctora en Història.. Va oferir una panoràmica dels camps de concentració nazis i de la necessitat de reivindicar el record i la dignitat dels milers de republicans espanyols que varen ser deportats.
El dijous, 10 d'octubre de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec d'Albert Beorlegui, comentarista cinematogràfic.
Ens va parlar de les incidències que s'amaguen darrera el rodatge d'aquesta pel·lícula, que s'ha convertit en un mite del cinema.

ULL en el video de la conferència, per evitar conflicte amb drets d'autor, s'ha eliminat imatges cine, deixant només l'audio
El dijous, 26 de setembre de 2019,varem inagurar el curs 2019-2020 amb aquesta confèrencia a càrrec de Vicenç Villatoro i Lamolla , conegut periodista, escriptor, politic i implicat en el món de la cultura catalana.
Es tractà d'una xerrada d'orientació històrica i cultural sobre com en els dos últims segles ha anat canviant la idea sobre la relació entre Catalunya i Espanya i com, sobretot amb el final de la guerra de Cuba i a través entre d'altres de l'obra de Joan Maragall va anar quallant, en paral·lel a la idea de canviar Espanya, la idea de sortir-ne.
El dijous 7 de febrer vàrem presentr la conferència "Antibiòtics: passat, present i futur" a càrrec de Josep Anton Capdevila i Morell, doctor en Medicina Interna, professor de Medicina a la UAB i metge del Servei de Medicina Interna de l'Hospital de Mataró.

Ens va parlar de l'origen dels antibiòtics, quin és un bon ús dels mateixos i de la problemàtica greu de les resistències als antibiòtics i com es pot intentar reduir-les
El dijous, 20 de juny de 2019 es va presentar la conferència "Els vincles de Josep Navas, fundador de l'empresa Velcro, amb Argentona", a càrrec de Txell Jubany i Canals, gestora cultural i del patrimoni (Espais amb història)

En acabar la conferència es va fer una visita guiada per la casa, amb explicacions de la mateixa conferenciant.
Tant la conferència com la visita varen resultar molt especials per la càrrega emotiva que hi afegia el fet que bastants dels assistents tenien molt vives en la memòria moltes de les situacions de les que es va parlar, ja fos per experiència pròpia o viscudes en el si de les seves famílies.


El dijous 24 de gener vàrem presentar la conferència "Un cafè amb partícules: Converses de física" a càrrec de Sònia Fernández Vidal, doctora en f'isica quàntica i seleccionada per la revista "Forbes" com una de les 100 persones més creatives del món.

Ens va parlar del fascinant món de la física quàntica, que és una teoria que descriu com funciona el món a escales molt, molt petites. En paraules seves: "El cementiri científic està ple de bellíssimes teories que, al seu moment, semblaven certes. Res ens fa tan feliços als científics com demostrar que els nostres predecessors estaven equivocats".
El dijous dia 13 de juny de 2019 vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Francesc Gomila i Lluch, llicenciat en Física (especialitat d'Astronomia i Astrofísica) i soci fundador de Balma Educativa S.L.
El dijous dia 30 de maig de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Jordi Serrano i Blanquer, historiador i rector de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (veure enllaç)

Ens va parlar d'aquest fet tan rellevant en la nostra història, en què les classes populars es van revoltar davant una ordre de movilització injusta, quan és a punt de complir-se el 110è. aniversari en que va tenir lloc. I de la importància de la figura de Ferrer i Guiàrdia en el món de la pedagogia moderna, malgrat el desconeixement general d'una personalitat tan rellevant.
El dijous dia 16 de maig de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Marta Nadal, llicenciada en Filologia catalana i comissària de l'any Maria Aurèlia Capmany.

Ens va parlar de la figura de Maria Aurèlia des d'un punt de vista social i literari i del que representa com a model de compromís i resistència.
El dijous dia 2 de maig 2019 vàrem presentar aquesta conferència a càrrec d' Antoni Díez Noguera, catedràtic de Fisiologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona ( veure enllaç)

Ens va parlar dels ritmes biològics més estudiats en cronobiologia, que és una disciplina de la biologia que estudia l'organització temporal dels éssers vius, les seves alteracions i els mecanismes implicats en la seva regulació.
El dijous 4 d'abril vàrem presentar la conferència "Energies alternatives. Defensem la nostra butxaca i el planeta" a càrrec de Cristian Suñé i Orta, enginyer tècnic industrial i màster en gestió d'eficiència energètica

Ens va parlar de l'oportunitat que suposen les energies alternatives per a deixar a les generacions futures un món sostenible i del repte que comporta prendre consciència del què cal fer per aconseguir-ho.
El dijous dia 25 d'abril de 2019 vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Cesc Busquets Costa , arqueòleg.

Ens va parlar de les característiques de la cultura ibera centrada en els pobles que ocuparen el nostre territori i dels que tenim vestigis en la nostra geografia més propera.
El dijous 21 de març , vàrem presentar la conferència "Les pensions: el ciment del nostre estat del benestar" a càrrec d'Andreu Missé i Ferran, periodista català, llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i actual director de la revista "'Alternativas Económicas".

Ens va parlar de l'amenaça que plana sobre la sostenibilitat de les pensions i de les perspectives de futur davant la reforma repetidament anunciada pel govern de l'estat.
El dijous 7 de març va tenir lloc la sortida cultural a Sant Joan de les Abadesses per visitar el monestir i assistir a la conferència "Dones al poder! Les monges de Sant Joan de les Abadesses en el segles IX i XI"a càrrec d' Irene Brugués i Massot, llicenciada en Història i arxivera del Servei d'Arxius de la Federació catalana de monges benedictines ( SAF).

Ens va parlar del llegat de les abadesses com a dones emprenedores i defensores del territori que havien de protegir. A la tarda vàrem fer una visita guiada per la vila vella.

El dijous 28 de febrer vàrem presentar la conferència "Pompeu Fabra: l'home, el gramàtic, el patriota" a càrrec de Roser Trilla i Prujà, professora de Llengua i Literatura catalana a l'institut Alexandre Satorras de Mataró

Ens va parlar de la figura i l'obra del lingüista i gramàtic català més il·lustre en el 150è. aniversari del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la "Gramàtica catalana".
El dijous 20 de desembre vàrem presentar la conferència "Cultura nòrdica dels víkings" a càrrec de Francesc Bailón, llicenciat en antropologia cultural. Escriptor i investigador sobre la cultura inuit - veure links

Ens va parlar parla del món remot de Grenlàndia (Terra verda), des de la seva colonització passant per les diferents cultures que s'hi van establir.