Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Avui, 16 de desembre de 2021, la pintora, escultora i escriptora Mariona Millà i Salinas ens ha ofert la conferència Antoni Viladomat i Manalt (1678-1755), pintor de la Capella dels Dolors de Santa Maria de Mataró". Aquesta conferència es complementarà el dia 23 de desembre amb la visita a la Capella dels Dolors, on hi haurà una visita guiada i posteriorment la sra. Millà ens comentarà els quadres de Viladomat que hi ha exposats.
MARIONA MILLÀ I SALINAS
Amb extensa i renovada trajectòria, explora des de fa més de trenta-cinc anys en el camp de les arts plàstiques i en la divulgació de l'Art.
Compromesa amb la societat i lligada estretament al seu país, a la seva gent i a la seva cultura, construeix els fonaments per abraçar amb força, pel que fa a la temàtica i a la innovació plàstica, grans nuclis d'interès.
En el camp de la docència artística ha intervingut al llarg de més de quaranta anys en l'ensenyament de tècniques artístiques i en la divulgació de l'art pictòric
El dia 2 de desembre vàrem assistir a una interessant conferència La penicil·lina catalana que ens va desenvolupar el Dr. Jordi Almirall i Pujol
DR. JORDI ALMIRALL I PUJOL
Metge intensivista (jubilat) de l'Hospital de Mataró.
Doctor en Medicina.
Ha estat professor associat del departament de Medicina de la UAB.
Fundador i director del grup de recerca en infecció respiratòria al Maresme (GEMPAC) acreditat per l' AGAUR de la Generalitat de Catalunya.
LA PENICIL·LINA CATALANA
L'èpica al voltant de la penicil·lina forma part d'un dels més clàssics capítols de la història de la Medicina. De fet, va ser una primera gran sort que la soca que va contaminar la placa de Fleming, en fos productora.
El que és menys conegut és que, durant la segona guerra mundial, uns investigadors catalans del Laboratori Municipal de Barcelona i de LETI van quedar atrets pel fàrmac i els seus possibles beneficis, i van esmerçar un munt d'esforços per aconseguir la seva producció artesanal, quan la informació encara era molt escassa i difícil d'obtenir, més enllà dels dos primers articles de l'equip d'Òxford publicats al Lancet. Tanmateix, dotats d'una empenta, una formació tècnica i una genialitat certament úniques, van aconseguir produir-la i tractar molts pacients catalans, que no hi haurien tingut accés fins l'acabament del conflicte bèl·lic.
El 18 de novembre el conferenciant Joan Josep Isern, ens ha fet una aproximació a aquest escriptor, crític literari, pedagog i gran activista cultural i resistent anti-franquista, que va participar en molts projectes culturals catalans del segle XX.
Joan Josep Isern és aparellador d'ofici. L'any 1989 comença a col·laborar habitualment en el suplement literari del diari Avui, activitat que desenvolupa fins a l'any 2009. Des de febrer de 2001 és el responsable de les pàgines de literatura catalana de la revista mensual Qué leer i col·labora de manera habitual, a més, a les revistes Serra d'Or i Caràcters. Joan Josep Isern va escriure uns sis-cents articles al suplement literari del diari Avui i aproximadament vuitanta articles a la revista Qué leer, a banda dels apareguts en altres publicacions, ja citades.
I així podríem continuar relatant les innumerables participacions i publicacions d'aquest crític literari, que ha estat designat Comissari de l'any Joan Triadu
El 4 de novembre el periodista Toni Arbonès Petitt, ens introduirà al país i la cultura d'aquesta terra de més enllà dels mars i oceans, que sempre produeix certa fascinació
El conferenciant ens ha portat amb la seva paraula a un viatge pel Japó modern i clàssic, fent un recorregut per les capitals més importants i els poblets més petits, passant de les tradicions més antigues a les tendències més modernes. Ha estat una immersió en un món de profunds contrastos.
Toni Arbonès Petit és periodista. Actualment és redactor de notícies internacionals dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio. L'any 1988 va participar a l'Expedició Catalana al K2 com enviat especial d'aquesta emissora. És director i presentador del programa Els viatgers de la Gran Anaconda que s'està emetent des de fa 25 anys.
Els viatgers de la Gran Anaconda és un programa de ràdio dedicat als viatges, geografia, natura i antropologia que va estar a l'antena de Catalunya Ràdio des de 1996 fins a 2008. El setembre de 2012 va tornar a la graella els diumenges a la tarda. I, actualmente continua viatjant els dissabtes de 3 a 4 de la tarda. Els viatgers de la Gran Anaconda és una finestra oberta per mirar més enllà del nostre horitzó cultural i acostar-nos a altres paisatges. El programa ha rebut molts premis.
El 21 d'octubre el conferenciant Andreu Mayayo Artal ens ha parlat del que va ser el primer intent històric reeixit de construir una alternativa democràtica i popular al capitalisme i la cristal·lització d'una amalgama de pensament popular obrerista que emanava des de feia decennis.
La conferencia ha estat una dissertació molt interessant si bé, ha palesat més sobre els pensament i ideologia del Comuners, com a Revolució Social, i no tant en la cronologia dels fets històrics.
Andreu Mayayo i Artal és catedràtic d'Història Contemporània i Món Actual de la Universitat de Barcelona i director del Centre d'Estudis Històrics Internacionals-Pavelló de la República. Director de Segle XX. Revista Catalana d'Història. Forma part dels consells de redacció de les revistes L'Avenç, Sàpiens i El Contemporani. És membre de la Junta de Govern del Memorial Democràtic de Catalunya i col·labora habitualment a les tertúlies de RAC 1, El debat de la 1 de TVE, Ràdio 4, Catalunya Ràdio i BTV.
El passat dia 17 de juny es va celebrar l'Assemblea General Ordinària, que corresponia als cursos 2019-2020-2021, ja que l'any passat no es va poder celebrar pel tema del COVID-1.
Els temes més interessants tractats varen ser:
La comunicació i acceptació de la renovació de la Junta que es va haver de fer l'any 2020 per acord intern
Es va passar un Power Point amb les fotografies dels actes dels dos anys, que la Presidenta va explicar a l'Assemblea
El Tresorer va exposar el comptes dels dos cursos i presentar el pressupost estimat pel curs 2021/2022
S'acordà per unanimitat incrementar la quota en cinc euros
I desprès de consultes aclariments i propostes es va passar a la conferència "Jazz i la música negra", a càrrec de Pau Fuster, molt amena i enriquidora.
El dijous dia5 de març, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Andreu Mayayo i Artal,catedràtic d'Història Contemporània i Món Actual de la Universitat de Barcelona i director del Centre d'Estudis Històrics Internacionals-Pavelló de la República
El dijous dia 20 de febrer,vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Eduard Cairol i Carabí,Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona, Actualment professor d'Història de teoria de l'Art a la Universitat Pompeu Fabra
El dijous dia 6 de febrer, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Lola López Pérez , Doctora en Història Medieval per la Universitat de Barcelona amb una tesi titulada La Corona d'Aragó i el Magreb al segle XIV (1331-1410), dirigida per la Dra. M. T. Ferrer, Professora de Recerca al Consell Superior d'Investigacions Científiques. enllaç Consolats del Mar
El dijous dia 23 de Gener vàrem presentar a càrrec de Marc Colomer i Flores. , periodista i director de l'Agència Catalana de Noticies i cofundador del diari ARA
El dijous, 19 de desembre de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Marc Heilbron Ferrer, doctor en Musicologia per la Universitat de Bolonya i llicenciat en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona
Ens va parlar del rerefons d'aquest concert tan popular.
El dijous, 12 de desembre varem visitar aquest museu, que va néixer amb la voluntat d'esdevenir un referent en la divulgació de la història i del patrimoni col·lectiu del país.
El dijous, 5 de desembre de 2019,vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Margarita Colomer i Rovira, historiadora, especialista en Història contemporània.
Ens va parlar d'aquesta vaga, que va constituir una de les fites més rellevants de la història del moviment obrer català.
El dijous, 21 de novembre de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de LLuís Caelles, periodista de la secció d'Internacional TV3.
Ens va parlar de la tragèdia dels camps de refugiats, des de l'experiència viscuda en primera persona quan va ser enviat a la zona com a reporter de TV3. Veure enllaç sobre la tragedia de Lesbos
El dijous, 7 de novembre de 2019 vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de LLuis Prat i Viñas , catedràtic d'Enginyeria Electrònica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ens va parlar de les múltiples aplicacions d'aquesta tecnologia a la vida quotidiana.
El dijous, 24 d'octubre de 2019, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Rosa Toran, doctora en Història.. Va oferir una panoràmica dels camps de concentració nazis i de la necessitat de reivindicar el record i la dignitat dels milers de republicans espanyols que varen ser deportats.