Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Els catalans i la descoberta de la penicil·lina · Aula d'Extensió Universitària d'Argentona
e
ELS CATALANS I LA DESCOBERTA DE LA PENICIL·LINA
El dijous dia 16 d'abril, està programada aquesta conferència a càrrec de Jordi Almirall i Pujol. Doctor en Medicina i metge de Cures Intensives de l'Hospital de Mataró

Publicacions fetes per Dr Jordi Almirall Pujol
Veure enllaç sobre aquest tema

El 1929 es va publicar al British Journal of Experimental Pathology el primer treball científic sobre la penicil·lina, tot anunciant la seva capacitat terapèutica. Una recerca feta al costat d'altres professionals, metges, micòlegs i químics. Fleming va identificar i cultivar el fong, tot donant resultats i noms. Però no va poder avançar en la complexa operació d'aïllar el principi actiu.

No fou fins 1939 que es va aconseguir demostrar el valor terapèutic de la penici·lina, tot aïllant el principi actiu per tal de purificar i produir un nou medicament. Això fou el resultat de l'anomenat equip d'Oxford, liderat pel farmacòleg i patòleg australià Howard Florey i pel químic i refugiat alemany Ernst Chain.

La publicació dels treballs de l'equip d'Oxford el 1941 tingué un ressò internacional. A Barcelona i a Madrid, investigadors i laboratoris, i també l'opinió pública, en feren recepció i s'aplicaren a la recerca i reproducció. Mentrestant, des del 1944 la penicil·lina nord-ameri-cana aterrà a Espanya. A Barcelona, el metge Antoni Valls Conforto, format a l'Institute Pasteur, investigador del Laboratori Municipal, feia recerca sobre malalties infeccioses i descobrí el 1942 que un fong de les taronges tenia capacitat antibiòtica. L'anomenà Bornina, però no s'arribà a comercialitzar i va caure en l'oblit. Aquell any s'obria a Barcelona la nova seu de Laboratoris Esteve, on Antoni Oriol Anguera i Antoni Esteve van publicar el 1944 recerques experimentals sobre l'origen microbià de la penicil·lina.

Etapa experimental. A partir d'una soca de Penicillium notatum de procedència anglesa, els científics de LETI van provar d'obtenir fongs i els van aïllar; van sembrar en diversos medis i els van reproduir en flascons de Roux i Erlenmeyer de gran superfície; poc després van separar la penicil·lina i van procedir a fer tasques de purificació, dessecació, filtració i distribució; van comprovar la capacitat bacteriostàtica (positiva davant d'estafilococ daurat, estreptococ piogen, pneumococ, gonococ, bacillus anthracis, clostridium welchii i tetani, pasteurelles, etc); van fer proves amb èxit, primer en ratolins i després en humans (1944); van ini-ciar el procediment administratiu (1945) i van registrar la "Penici-lina LETI" (19