Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
L'expansió comercial mediterrània de Catalunya a l'Edat Mitjana i la importància dels Consolats de Mar · Aula d'Extensió Universitària d'Argentona
e
L'EXPANSIÓ COMERCIAL MEDITERRÀNIA DE CATALUNYA A L'EDAT MITJANA I LA IMPORTÀNCIA DELS CONSOLATS DE MAR
El dijous dia 6 de febrer, vàrem presentar aquesta conferència a càrrec de Lola López Pérez , Doctora en Història Medieval per la Universitat de Barcelona amb una tesi titulada La Corona d'Aragó i el Magreb al segle XIV (1331-1410), dirigida per la Dra. M. T. Ferrer, Professora de Recerca al Consell Superior d'Investigacions Científiques.
enllaç Consolats del Mar


Dra Maria Dolors Lopez Perez
Universitat de Barcelona
Professora Titular d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona i directora del GRAMP.-UB. El 1993 va doctorar-se a la Universitat de Barcelona amb una tesi titulada La Corona d'Aragó i el Magreb al segle XIV (1331-1410). Ha realitzat estades de recerca a París, Gènova, Florència i Tunis. Ha estat professora convidada a la Université Paris X-Nanterre, la Université de la Mannouba (Tunis) i la Université de Sfax. Ha realitzat un gran nombre de seminaris, conferències i cursos en diferents universitats europees i magrebines. La seva línia de recerca principal s'ha centrat en les relacions entre la Corona d'Aragó i el Magreb en època baix medieval. Des de 2000 dirigeix la seva recerca vers l'anàlisi dels processos i transformacions econòmiques, socials i culturals a l'àrea mediterrània, prioritzant la recerca centrada en els moviments migratoris i les xarxes comercials.

Publicacions:
López, M.D.; Basso, E.; Marí, G.; Travé, E. (2019), De Aragón a Venecia. La Compañía Torralba y el negocio de la lana (1433-1434), Torino-Barcelona, Università di Torino-Universitat de Barcelona.
López, M.D. (2019), "Mercados y espacios económicos en el Mediterráneo occidental: la configuración de un modelo comercial catalanoaragonès en los territorios magrebíes", en Social and Economic History an History of Mentalities in Morocco and Andalusia. Approaches and Crossed Visions, Tetuán, 1-41.
López, M.D. (2019), "La configuración de un modelo comercial: las redes mercantiles mallorquines en el espacio hafsí (s.XIII-XIV)", en G. López Nadal, A. Seguí (coords.), La Barbaria i les Balears. Les relacions entre Tunis i l'arxipèlag al llarg de la história, Palma de Mallorca, Institut d'Estudis Baleàrics.
López, M.D. (2017), "Catalan maritime expansion in the western Mediterranean (12th-15th centúries" en M. Balard (ed), The Sea in History, Suffolk, Boydell & Brewer, pp.295-305.
López, M. D.; Álvaro, K.; Travé, E. (2016): Yacimiento Arqueológico de Revenga. Iglesia, necrópolis, aldea, Diputación de Burgos.
López, M. D.; Álvaro, K.; Travé, E. (2016): "Rock-cut cemeteries and settlement processes at the Upper Arlanza Basin (Burgos, Spain): A late antique and early medieval landscape analisis". Zephyrus, 78, 173-191.
López, M. D.; Álvaro, K. (2013): "Taxation and Privateering in the Medieval Mediterranean: The Conformation of Privateering Regulations and its Application on the Island of Mallorca", Journal of Maritime Research, 10/3, pp. 13-22.
López, M. D. (2013): "La compañía Torralba y las redes de distribución de la lana en el norte de Italia (1433-1434)", A l'entorn de la Barcelona medieval. Estudis dedicats a la Dra. Josefina Mutgé Vives, Barcelona, CSIC.
López, M. D.; Padilla, J. I. (2013): "Mallorcan merchants in Medieval Maghreb: mercantile strategies in the port of Honein in the mid-foorteenth century", Mediterranean Historical Review, 28/2, pp. 141-165.