Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
2/5_ CALCULEM MÙSICA I ESCOLTEM MATEMÀTIQUES · Aula d'Extensió Universitària d'Argentona
e
2/5_ "CALCULEM MÙSICA I ESCOLTEM MATEMÀTIQUES"
El proper dijous 2 de maig podrem assistir a la conferència "Calculem música i escoltem matemàtiques" a càrrec de Santi Vilches, llicenciat en Matemàtiques i catedràtic de Secundària.

"CALCULEM MÙSICA I ESCOLTEM MATEMÀTIQUES"
El origen de la música és tant antic com el propi esser humà. Una mare cantant-li al fill, descobrir com la corda d'un arc emet un so vibrant, trobar que un tronc buit ressona al colpejar-lo... però en algun moment de la història algú va voler cantar, tocar l'arc i colpejar un tronc a la vegada, en aquest moment es va descobrir la necessitat d'harmonitzar els instruments trobant una afinació comuna.
Els pitagòrics s'hi van posar de valent bolcant tota la seva saviesa matemàtica i van descobrir que el problema de l'afinació no té cap solució matemàtica satisfactòria, senzillament no existeix. A partir d'aquest moment, fa ja més de 2000 anys els homes i les dones han intentat trobar quina estructura matemàtica els hi resultava més gratificant a l'hora d'escoltar la seva música intrínseca amb un únic objectiu: aconseguir el màxim gaudi. A partir d'aquest moment homes de la talla de Galileu, Zarlino, Bach, Kepler i molts altres han fet propostes diferents fins arribar a l'època actual on hem perdut una part important del gaudi de diferenciar les diferents maneres d'afinar un instrument.

Durant la sessió veurem com un violinista professional no és capaç de deslliurar-se de l'instint més profund de l'harmonia primitiva i de la seva bellesa encara que això impliqui allunyar-se de l'escala musical estàndard actual. En el transcurs de la sessió intentarem aprendre a diferenciar els aspectes més subtils de la música a través de la seva meravellosa matemàtica.

SANTI VILCHES
Llicenciat en Matemàtiques i catedràtic de secundària. Ha treballat com a professor de secundària en diferents centres de la Comunitat Valenciana i Catalunya. Va treballar també en un centre de secundària a Guinea Equatorial.
Manté un tarannà molt actiu en la recerca d'una didàctica creativa de la matemàtica a l'aula.
Ha impartit formació per al professorat (com per exemple un curs per formar a futurs formadors de la UB). També és formador de la activitat Bojos per les Matemàtiques avalada per la Fundació Catalunya-La Pedrera.
Una de les seves activitats més destacades és la de coordinar el grup de Fotografia Matemàtica de ABEAM en el que actualment participen gairebé 30000 alumnes de més de 200 centres. L'activitat ha estat guardonada amb el premi Matemàtiques i Societat 2016 atorgat per la fundació Ferran Sunyer i avalat per l'Institut d'Estudis Catalans.
Ha impartit diverses xerrades i ponència com ara «Aprenentatge creatiu» a la VI Jornada Les Matemàtiques entre la secundària i la universitat UAB 2015, «Concert per teclat i ratolí» del programa dissabtes de les Mates de la UAB 2016, «Matemàtiques i formació integral de les persones» al C²EM, UB 2016, presentació al congrés ICME13 «Interdisciplinary activities in context» i «Learning using your own creative process» Hamburg 2016, publicació del capítol «Maths add up» del llibre «Interdisciplinarity and Mathematics Education» Springer Ed. 2017.

Dia: 2 de maig
Hora: 18h
Lloc: centre Parroquial