7/3_ "LES MARES QUE ENS HAN PARIT"
El dia 7 de març podrem assistir a la conferència "Les mares que ens han parit. Fecundació i maternitat: coneixements, mites i llegendes", a càrrec de Mª Rosa Ribas, infermera al Centre d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Mataró.
La conferència és un recorregut al llarg de la història del món occidental de què ha estat i representat la fecunditat per les dones, els homes i la societat. Una reflexió sobre les creences i coneixements, del tenir o no tenir fills, de la vivència de la maternitat i sobretot de com ha estat tractada i valorada la dona i la seva capacitat reproductiva al llarg dels segles.
Les societats sempre s'han volgut explicar els embarassos, parts i altres fenòmens al voltant de la fecunditat. I de les seves interpretacions, han sorgit les diverses pràctiques per a tenir-ne cura i controlar-la. Sempre s'ha volgut conèixer, analitzar i interpretar i, en cada època ha estat delimitada pels coneixements, per la màgia, per les creences religioses i altres normes que cada societat determinava per tal de dominar-la.
En les diferents etapes de la història al voltant de la natalitat s'han celebrat festivitats que han cohesionat els grups socials i que algunes, amb les seves transformacions, perduren fins avui: bateig, missa de la partera, etc.
La fecunditat i totes les pràctiques socials i personals que l'envolten tenen a veure amb la creació de vida, i sempre serà reinterpretada i qüestionada. I explicar-nos el seu significat i entendre el seu funcionament és fer-nos les mateixes preguntes que els nostres avantpassats: d'on venim i on anem. És acostar-nos a voler entendre i dominar el misteri de la vida.
I que la comprensió del funcionament d'aquest misteri ha sigut i encara és un apassionant repte pels estudiosos i científics de totes les èpoques. Tot aquest saber ha anat evolucionant al llarg del temps i ha anat canviant la manera de percebre i representar la vida fins avui dia.
S'arriba a l'avui amb un avenç tecnològic impensable – Internet, xarxes socials -, que transforma la nostra forma de relació, de comunicació i del nostre ser. Avenços científics al voltant de la fecundació (fecundació in vitro, ventres de lloguer, congelació d'òvuls...) que posen en evidència un nou repte: vetllar per una fecunditat i maternitat lliure per a totes les persones i fora del tracte mercantil.
Mª ROSA RIBAS POCH
Més de 30 anys infermera al Centre d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Mataró. Interessada en la història de l'anticoncepció ha anat dirigint l'interès cap a la història de la fecundació humana i la seva relació amb la forma d'entendre la vida, i especialment de valorar la dona i la maternitat.
Coautora, amb Maria Rosa Serra, del llibre "S'ha acabat, amor meu" editat per Proa/ Pòrtic l'any 2000 i de "Les mares que ens han parit" editat per Gregal l'any 2017.
Dia: 7 de març
Hora: 18h
LLoc: Centre Parroquial