22/2_ "VOLCANS I EL GEL DE L'INFERN"
El dijous 22 de febrer tenim programada la conferència "Els volcans i el gel de l'infern" a càrrec de Jordi Camins, observador glaciòleg i membre del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya.
VOLCANS I EL GEL DE L'INFERN (Geomorfologia - Glaciologia – Vulcanologia)
Amb l'acompanyament de les imatges ens submergirem de manera senzilla en les diferents maneres com es manifesta la calor interna de la Terra i, específicament en el fenòmens volcànics, les seves intensitats i els diferents tipus d'erupcions,
Coneixerem exemples concrets de les conseqüències que els humans n'hem sofert, des de les civilitzacions més antigues fins el recent episodi del "Cumbre Vieja" a l'illa de la Palma.
No passarem per alt els efectes encara més devastadors ocasionats per la combinació de dos elements tan oposats com aquest foc infernal i el gel glacial. Els glaciòlegs treballem sovint en geleres que flueixen per vessants de terrenys volcànics i els seus efectes no ens són aliens. Les interaccions de dues branques de la ciència tan poc conegudes com la glaciologia i la vulcanologia ens ajudaran a gaudir d'una estona apassionant.
JORDI CAMINS JUST
Va néixer i viu a Igualada. Cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona, és Màster Tècnic per l'Institut d'Estudis Superiors Econòmics i d'Assegurances (INESE), professionalment s'ha dedicat en el passat a l'administració d'empreses, i des de fa molts anys a la Glaciologia (la ciència que estudia el gel), a la formació didàctica i a la divulgació dels efectes que el canvi climàtic causa a tot el planeta.
Com a Observador glaciòleg, entre els anys 1982 i 1985 va inventariar i catalogar la totalitat de les glaceres dels Pirineus, fent-ne fins avui el seguiment constant de la seva evolució. Amb motiu d'aquests treballs i de la tasca divulgadora, ha estat guardonat amb el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
És membre del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya (GECCC). En l'àmbit internacional col·labora amb universitats i webs educatius europeus, participant en expedicions a geleres i muntanyes de tot el planeta, en campanyes d'observació i seguiment de les glaceres als Alps, Andes, Himàlaia, Patagònia, Antàrtida, Àrtic i Kilimanjaro.
És autor de nombrosos articles, llibres i altres publicacions, entre les que cal destacar:
- El Canvi Climàtic a les Glaceres dels Pirineus.
- La Glacera d'Aneto, efectes del canvi climàtic en imatges.
- Los últimos glaciares del sur de Europa.
- Glaceres 2016 – Pirineus – Alps – Antàrtida – Patagònia .
- Pirineos. Glaciares desde el aire.
- Glaciares 2021 – Pirineos.
Tots ells han estat editats amb la intenció de divulgar de manera senzilla el fenomen de les glaceres i la seva evolució a tota la ciutadania, utilitzant la fotografia comparativa com a eina didàctica.