Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
21/12_  EL CANT DE LA SIBIL·LA · Aula d'Extensió Universitària d'Argentona
e
21/12_ "EL CANT DE LA SIBIL·LA"
El dia 21 de desembre de 2023 i com a tancament del primer trimestre del curs 2023/2024, en el marc de les properes festes nadalenques, oferirem la conferència "El Cant de la Sibil·la" amb escenificació i cant a càrrec de "Laura de Castellet i de Ramon"

EL CANT DE LA SIBIL·LA
Interpretació musical, durant la nit de Nadal, d'uns versos sobre els senyals del judici final i de l'adveniment del Crist, posats en boca de la sibil·la Eritrea
El cant llatí fou traduït a les llengües romàniques a partir del segle XIII, i el primer testimoniatge català és també d'aquest segle. Ultra el simple cant, consta que la cerimònia constituïa una autèntica escena dramàtica on la Sibil·la era encarnada per un petit cantor abillat convencionalment, a vegades com una dona. El pas de cant a escena dramàtica tingué lloc en convertir-se el sermó Contra iudaeos en el drama litúrgic Ordo prophetarum (~1096), en el qual eren cridats a declarar llurs vaticinis messiànics diversos profetes de l'Antic Testament, uns quants del Nou i alguns gentils, entre ells la sibil·la Eritrea, que hi cantava el Iudicii signum.

LAURA DE CASTELLET I DE RAMON
Laura de Castellet i de Ramon és il·lustradora (en el seu moment va estudiar Belles Arts), historiadora i músic. Després de tota una vida de cant coral ha acabat dedicant-se a la música medieval. Col·labora amb Cavall Fort amb il·lustracions divulgatives de tipus històric; té una secció –il·lustracions incloses– a la revista Sàpiens; fa presentacions i audicions d'instruments medievals als Parcs Naturals, escoles de música o primària i secundària, Fa xerrades, cursos i tallers de cultura medieval per a adults, canalla, universitaris i para-universitaris; fa de guia de patrimoni al monestir de l'Estany, al castell de Cardona, als megàlits del Solsonès, a la torre de Vallferosa o en indrets del Pirineu. La Nit de Nadal es converteix en la Sibil·la de la Catedral de la Seu d'Urgell.